Partiledere på tænkeferie

Af | @GitteRedder

Drop krimierne ved stranden og brug ferien til at gennemtænke den kommende valgkamp. Sådan lyder eksperternes råd til fem partiledere. Lars Barfoed (K) får den sværeste og mest arbejdskrævende sommerferie af samtlige partiledere, mens Margrethe Vestager (R) roligt kan glemme alt om politik i sommervarmen.

DASEFERIE? Efter en politisk sæson på Christiansborg med hårde slagsmål om blandt andet efterløn, statsløse palæstinensere og grænsekontrol trænger Danmarks otte partiledere til sommerferie. Men for både Helle Thorning-Schmidt (S), Lars Løkke Rasmussen (V), Lars Barfoed (K), Anders Samuelsen (LA) og Villy Søvndal (SF) er det livsfarligt at trække stikket ud og holde lang sommerferie under fjerne himmelstrøg.

Med en af danmarkshistoriens mest spændende valgkampe forude, er der ikke råd til at bruge hele juli måned på grillslabberas og strandture. Ferien i sommerhuset skal være tænkeferie, og i stedet for sudoku skal hjernen bruges på at tænke valgkamp og politiske budskaber, mener flere politiske eksperter, som Ugebrevet A4 har talt med.

Uanset hvor nedslidte partilederne er, og uanset hvor stort behovet er for at lade batterierne op til valgkampen, duer det ikke at holde en lang sommerferie i Langtbortistan, understreger valgforsker Sigge Winther Nielsen fra Københavns Universitet.

»Sommeren kan være ubehagelig uforudsigelig i politik, så partilederne må ikke være længere væk end et telefonopkald eller nogle få timers flyvetur. Når vi er så tæt på et folketingsvalg, skal partilederne selvfølgelig være klar over, at det er frihed under ansvar, hvis de er på ferie langt væk hjemmefra«, siger Sigge Winther Nielsen.

Arbejdsferie

Politisk kommentator Hans Engell fremhæver, at kun få partiledere kan nyde en lang sommerferie, men at det for de fleste partiledere er påkrævet med en arbejdsferie.

Da partilederne i løbet af kort tid skal ud i opslidende valgkampe mener lektor i statskundskab på Aalborg Universitet Johannes Andersen principielt, at de fleste politikere gør klogt i at holde sommerferie.

»Toppolitikerne skal lige straks i valgkamp, og det betyder, at de skal samle energi. De skal ikke fyre energien af nu, og derfor skal de holde sig langt væk fra medierne og ikke overdosere vælgerne med politik. Jo mere partilederne holder kæft i ferien, jo bedre. Men når det er sagt, er der stor forskel på, hvilken sommerferie, partilederne har foran sig, fordi deres politiske udfordringer er så forskellige,« siger han. 

Eksperterne er enige om, at den konservative partiformand Lars Barfoed står overfor den sværeste sommer blandt alle partilederne.

»Lars Barfoed har nok det største projektmæssige og ideologiske benarbejde af alle partiledere i sommerferien. Han skal bruge ferien på politisk hjernegymnastik og finde ud af, hvad det vil sige at være konservativ,« siger Sigge Winther Nielsen.

»Lars Barfoed skal holde arbejdsferie i baghaven. Det er nødvendigt, hvis han skal nappe vælgerne tilbage fra Venstre og Liberal Alliance. Konservative står overfor en hård valgkamp og ligger rigtig dårligt i meningsmålingerne, og han skal bruge sommeren på at tænke, hvordan Konservative kommer igen,« siger Hans Engell.

Johannes Andersen er enig i, at Lars Barfoed gør klogt i at tilbringe ferien med at tænke i sommerhuset på Langeland: 

»Der er ingen tvivl om, at det bliver en svær sommer for Lars Barfoed. Han er simpelt hen nødt til at bruge sommeren på at finde ud af, hvad der er den konservative ånd, og hvordan han i august kommunikerer det til vælgerne. Han har skudt med spredehagl og har ikke analytisk formået at fange de rigtige mærkesager. Det skal han rette op på nu ved at analysere partiets politik og profil,« siger han.

To uger til Thorning

Også Helle Thorning-Schmidt bør ifølge eksperterne bruge sin sommer på tænkeferie. Hun kan maksimum holde to ugers ferie, understreger Hans Engell:

»Helle Thorning-Schmidt skal bruge sommerferien på at forberede, hvordan hun griber valgkampen og en eventuel regeringsdannelse an. Hvordan gør hun, hvis hun pludselig dagen efter et valg, skal lede forhandlingerne om en ny regering. Hun skal tænke i ministerlister. Men først og fremmest skal hun tænke igennem, hvad hun vil stille op med Radikale. Hun er for alvor nødt til at tænke på det politiske grundlag, hun lægger på bordet for de radikale,« siger Hans Engell.                                

Også Sigge Winther Nielsen mener, at Helle Thorning skal bruge juli-roen til at forberede sig på valg og en mulig indflytning i statsministeriet.

»For Helle Thorning-Schmidt bliver det også en sommer med sommerfugle i maven. Fordi Socialdemokraterne ligger så godt i meningsmålingerne, kan hun kun håbe på, at det valg kommer meget snart, og så kan hun ellers tænke politik for at være forberedt,« siger han.

Løkke skal restituere

Heller ikke for statsministeren bliver det nogen drømmesommer, fastslår eksperterne.

»For Lars Løkke bliver det ikke nogen behagelig sommerferie. Han skal kæmpe til sidste blodsdråbe hen over sommeren for at gøre sig håb om at vinde flere vælgere. På den anden side er han så træt, at jeg vil anbefale ham at tage bare en enkelt uges ferie ved en swimmingpool. Hvis Løkke overhovedet skal have overskud til en valgkamp, bliver han nødt til at restituere,« siger Sigge Winther Nielsen.

På trods af yderst påkrævede arbejdsopgaver mener Hans Engell også, at Lars Løkke er nødt til at tage ferie.

»Hvis Løkke ikke er i topform efter sommerferien, kan Venstre godt glemme det hele. Derfor skal Lars Løkke gå på ferie men bruge den til at gennemtænke både, hvornår han vil udskrive valget, og hvordan han vil løbe valgkampen i gang. Især skal Løkke finde ud af, hvad for en politik han vil fremlægge i forbindelse med udskrivelsen af valget,« siger han.

Og så er der de partiledere, som med sindsro kan pakke rejsekufferten. Det gælder især den radikale leder.

»Hun kan sagtens gå på sommerferie. Margrethe Vestager går en nem sommer i møde,« fastslår Johannes Andersen.

»Margrethe Vestagers dobbeltmanøvre med at lave forlig med blå blok og pege på rød blok er lykkedes. Det er ikke nogen enkel manøvre, og den kunne være gået galt men endte godt. Hun vil have størst fordel af at tage på en god ferie og samle kræfter til valgkampen,« siger Hans Engell.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.