VETERANPOLITIK

Partiledere om Thorning: Ufatteligt at hun stadig står op

Af | @GitteRedder
| @journallan

Ti år som socialdemokratisk partiformand har givet Helle Thorning-Schmidt mange knubs med på vejen. Kollegerne og konkurrenterne i de øvrige partier er imponerede over Thornings udholdenhed. Men der er stor forskel på, hvordan partilederne ser på hendes politiske bedrifter og brølere.

Helle Thorning-Schmidt (S) har som regel det store smil fremme, og det undrer til tider kollegerne i Folketinget.

Helle Thorning-Schmidt (S) har som regel det store smil fremme, og det undrer til tider kollegerne i Folketinget. Foto: Jens Astrup, Scanpix

Råstyrke. Standhaftighed. Stædighed. Kold og kontrolleret.

Sådan betegner nuværende og tidligere partiledere fra andre politiske partier Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, der i disse dage kan fejre ti år i spidsen for sit parti.

Selvom flere partiledere har krasse og kritiske kommentarer til måden, hun forvalter sin formandspost på, og den politiske kurs, er de alle imponerede over, at hun stadig står op.

Da Helle Thorning-Schmidt tiltrådte som partiformand for Socialdemokraterne i april 2005, var hun nybegynder i Folketinget og ubetinget den mest uprøvede partileder.  Hun skulle lægge arm med garvede partiledere som Venstres Anders Fogh Rasmussen, Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og De Radikales Marianne Jelved.

Uanset at Helle Thorning har tabt, har hun haft et stort smil fra øre til øre. Jeg synes lidt, at det kammer over i teflon. Det gør ikke noget, at man også viser, at man er menneske. Pia Kjærsgaard, tidligere partiformand, Dansk Folkeparti

I dag, hvor Socialdemokraterne har indbudt til stor reception i anledning af partiformandens runde jubilæum, er hun veteranen blandt partilederne. Både SF og Konservative har skiftet partiledere ud ad flere omgange siden 2005. Og i dag er ancienniteten blandt de siddende partiformænd i gennemsnit kun et par år.

»Helle Thorning har udvist en kolossal råstyrke og standhaftighed. Hun bliver partileder i en oppositionsperiode og går en meget hård tid igennem. Blandt andet skal hun finde sine egne ben på Christiansborg, hvor man ikke altid er lige blide over for hinanden. Samtidig skal Thorning lægge en kurs for, hvordan hun ender med regeringsmagten, for det ligger jo i enhver socialdemokratisk partiformands dna, at det skal man,« siger Marianne Jelved.

Radikal respekt

Igennem godt 16 år svingede Marianne Jelved taktstokken hos Radikale, og hun mener, at det har været en stor opgave for en yngre Helle Thorning at skulle samle et splittet parti og genvinde regeringsmagten, når hun kom uden erfaring fra Folketinget.

»Det har været en hård start. Men ligegyldig hvilke rystelser, Helle Thorning har været ude for, står hun ret op og kigger lige ud ad den linje, hun har lagt. Jeg har stor respekt for, hvad hun har gjort uden at miste fatningen,« siger Marianne Jelved.

Hun virker til at trives godt i modvind. For modvind har hun dælen sparkeme haft. Søren Pape, formand, Det Konservative Folkeparti

Også Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard har tronet som partileder i mere end 16 år.

»Jeg er ikke i tvivl om, at Helle Thorning har meget stor selvdisciplin og en enorm stædighed og udholdenhed. Det, tror jeg, har hjulpet hende igennem de ti år. Uanset hvad har hun stået oprejst,« pointerer Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard: Smil kammer over i teflon

Hun fremhæver Helle Thorning-Schmidt som en person, som kritik og nederlag tilsyneladende preller af på. Og det bryder Pia Kjærsgaard sig ikke om.

»Helle Thorning virker fuldstændig upåvirket af verbale tæsk og dårlige meningsmålinger. Hun har tabt valg på valg på valg og har altid formået at komme storsmilende på Christiansborg bagefter og se ud, som om hun sejrede. Uanset at Helle Thorning har tabt, har hun haft et stort smil fra øre til øre. Jeg synes lidt, at det kammer over i teflon. Det gør ikke noget, at man også viser, at man er menneske,« siger hun.

Helle – og alle de andre22 politikere har stået i spidsen for Folketingets politiske partier i den tid, Helle Thorning-Schmidt har været formand for Socialdemokraterne.
* Med 'nu' menes 13.4.2015. Kilde: Ugebrevet A4

Pia Kjærsgaard lægger ikke skjul på, at hun savner en partileder, der tør vise sprækker af sårbarhed i det selvkontrollerede image.

Den konservative partileder Søren Pape Poulsen hæfter sig også ved, at Helle Thorning aldrig vakler i stormvejr.

»Hun virker til at trives godt i modvind. For modvind har hun dælen sparkeme haft,« noterer han med jysk lune.

Også Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen oplever sin socialdemokratiske kollega som båret af en utrolig udholdenhed.

»Hun tåler meget modvægt og modvilje og formår alligevel at holde fast,« fastslår han.

En anelse kold

Men ligesom flertallet af partiledere, som Ugebrevet A4 har talt med, opfatter han hende som overkontrolleret, en anelse kold og meget svær at få en personlig relation til.

»Thorning er rimelig kold i nogle situationer. Jeg har ikke noget stort personligt kendskab til hende, men en dag gik jeg op til hende i folketingssalen, efter hun igen have været i stormvejr. Jeg sagde, at uanset de politiske forskelle, syntes jeg, at det var sejt, at hun stadig stod op. Det tror jeg, at hun blev oprigtig glad for, og hun sagde også tak, men det er vel noget nær den eneste menneskelige kontakt, jeg har haft med hende,« fortæller Anders Samuelsen.

Men hendes nære allierede i SR-regeringen, den radikale partileder Morten Østergaard, afviser, at Helle Thorning er gjort af teflon.

»Helle Thorning er altid ekstremt velforberedt, og derfor bliver hun sjældent bragt ud af kurs. Det er måske den professionalisme, som nogen fejlagtigt fortolker som teflon. Og det kan jeg slet ikke genkende. Hun er et meget følelsesladet menneske,« fastslår Morten Østergaard.

Anders Fogh gik sikkert i lige så dyrt tøj som Helle Thorning, men der var aldrig nogen, der kunne finde på at kalde ham for Armani-Anders. Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører, Enhedslisten

Han beskriver, hvordan en temperamentsfuld Helle Thorning kan kæmpe med næb og klør i en politisk sag, der er vigtig for hende.

»Politik er noget, man har i hjertet og maven, og det kommer til udtryk i hendes temperament. Vi kan sagtens have en heftig diskussion om punkt fire på et koordinationsudvalgsmøde i regeringen og så klaske os på lårene af grin under eventuelt. Hun er jo også et meget humørfyldt gemyt,« siger Morten Østergaard.

Armani-Anders

Både Marianne Jelved og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen mener, at Helle Thorning som statsminister og partileder har fået en langt hårdere medfart, end en mandlig én af slagsen nogensinde har været i nærheden af.

»Thorning har fået politiske tæsk, som har været fortjent, men der er ingen tvivl om, at hun også har fået tæsk, som en mandlig statsminister og partileder aldrig ville få. Der har været så meget fokus på hendes tøj, og hvordan hendes familie har indrettet sig. Anders Fogh gik sikkert i lige så dyrt tøj som Helle Thorning, men der var aldrig nogen, der kunne finde på at kalde ham for Armani-Anders,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Og Marianne Jelved, der sædvanligvis afholder sig fra at skælde ud over medierne, gør her en undtagelse.

»Jeg mener faktisk, at det er berettiget at kritisere den måde, medierne har behandlet hende på, når hun er i en konflikt. Hun er blevet behandlet på en mere kuldslået måde, end en mand ville være blevet,« fastslår hun.

Men Anders Samuelsen mener ikke, at Helle Thorning udsættes for en værre behandling end andre partiledere.

»Spørg Lars Løkke, om han har fået særbehandling, fordi han er mand. Det tror jeg ikke, at han synes efter bilagssagerne. På samme måde med Helle Thornings skattesag. Hun har fået den store tur gennem møllen, men det har ikke noget at gøre med, at hun er kvinde,« siger Anders Samuelsen.

Bedrift ikke at blive væltet

Hvor partilederne raden rundt er enige om at anerkende Helle Thornings udholdenhed, så kniber det langt mere med at blive enige om, hvad der er partiformandens største politiske bedrift i de ti år som partileder.

Liberal Alliances Anders Samuelsen noterer grinende, at hendes største bedrift er at undgå at blive væltet som partiformand.

»Mange ville være blevet væltet for mindre. Jeg er den partileder, der har siddet næstlængst tid, så hun er den eneste, der har holdt ud længere. Det siger noget om, at det er en hård branche, vi er i,« siger han.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, kalder det en bedrift, at hun har formået at holde sammen på Socialdemokraterne i lyset af de mange kovendinger og løftebrud, der har skabt arrigskab i hendes eget bagland.

»Det er jo helt tydeligt, at nogle socialdemokrater har haft meget svært ved at acceptere den førte politik, men her har Helle Thorning formået at få banket partiet på plads, så det ikke er fuldstændig spaltet på de kovendinger, hun har lavet. Det er vel i et eller andet omfang en bedrift,« noterer han.

Morten Østergaard tøver ikke med at udråbe det brede samarbejde hen over midten som Helle Thornings største politiske sejr.

»Thornings største bedrift er ubetinget, at det er lykkedes at skabe en SR-regering, som har taget et opgør med blokpolitikken og nu igennem fire år i et bredt samarbejde har løftet Danmark ud af krisen. Vi har ikke været forvænt med statsministre, der har været i stand til at skabe det brede flertal hen over midten. Nu har vi samarbejdet om finanslove, store reformer og også Europa-aftaler, og det er regeringschefens fortjeneste,« mener han.

Løftebruddene hænger fast

De nuværende og tidligere partiledere har også en stribe bud på, hvad der har været S-formandens største brøler.

Både Pia Kjærsgaard og Anders Samuelsen fremhæver løftebruddene, som hænger fast ved Thorning. Løftebrud, der primært stammer tilbage fra Det Sorte Tårn på Amager, hvor centrale dele af Socialdemokraterne og SF’s fælles valgoplæg røg ud af regeringsgrundlaget under forhandlingerne med De Radikale.

»Thorning måtte lægge sig fladt ned for De Radikale og Margrethe Vestager, og det har kostet meget på troværdigheden. Det har været dyrt, at hun i den grad måtte løbe fra sine politiske løfter,« siger Anders Samuelsen.

I den radikale lejr peger Marianne Jelved derimod på det tætte S-SF-parløb op til valget i 2011 og satsningen på store fælles planer som Fair Forandring og Fair Løsning som Thornings største brøler.

»Hun valgte at gå ind og lave den aftale med SF og Villy Søvndal uden at tage højde for, at hun formentlig blev afhængig af endnu en aftalepartner, nemlig Det Radikale Venstre. Det er klart, at jeg må have det synspunkt som radikal, men det ville jeg ikke have gjort,« fastslår Jelved.

Det er uden tvivl et andet parti, end dengang Auken, Nyrup og Lykketoft kørte det. Først og fremmest er de kulturradikalde dele af partiet udraderet. Anders Samuelsen, formand, Liberal Alliance

Andre partiledere fremhæver konkrete politiske sager. De Konservatives Søren Pape har svært ved at forstå, hvorfor Thorning ikke selv satte sig i spidsen for forhandlingerne om en terrorpakke efter attentatet i København tidligere på året.

Og for Kristian Thulesen Dahl er det håndteringen af folkeskoleforliget og lockouten af lærerne, der står tilbage som Thornings største brøler.

»Du må ikke, samtidig med at du laver en meget stor reform af folkeskolen, bringe dig i en situation, hvor du ikke har lærerne som samarbejdspartnere, for det er dem, der skal udmønte reformen.  På mange skoler har den reform haft store fødselsproblemer, fordi man med indgrebet har skabt en frustration hos lærerne. Timingen af det var en brøler, og Helle var i høj grad med til at orkestrere det hele,« mener DF-formanden.

Til højre eller zigzag

I et interview med Ugebrevet A4 i anledning af de ti år som socialdemokratisk partiformand har Helle Thorning-Schmidt selv peget på, at hun har ført partiet hjem, hvor det skal være. Samtidig står Socialdemokratiet i dag fast på præcis de samme værdier, som altid har været i partiets dna, mener Thorning.

Men hos de øvrige nuværende og tidligere partiledere har man et noget mere broget syn på Socialdemokraternes udvikling over de sidste ti år.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen oplever, at Thorning har flyttet Socialdemokratiet i den forkerte retning.

»Der er ingen tvivl om, at Helle Thorning sammen med Bjarne Corydon har rykket Socialdemokraterne markant til højre. Selskabsskattelettelserne og salget af Dong er blot to eksempler. Det er ikke så mærkeligt, at nogle folk kan have svært ved at se forskel på en rød og en blå regering,« siger hun.

Et andet parti

Også Anders Samuelsen ser en klar højredrejning hos Socialdemokraterne under Helle Thorning-Schmidt – især i forhold til udlændingepolitikken.

»Det er uden tvivl et andet parti, end dengang Auken, Nyrup og Lykketoft kørte det. Først og fremmest er de kulturradikale dele af partiet udraderet, og man har erkendt, at Dansk Folkeparti er et parti, man skal forholde sig til og konkurrere med. Der er meget langt fra Poul Nyrups ”ikke stuerene” til et socialdemokrati, som hen over hovedet på De Radikale gennemtrumfer, at flygtninge ikke kan få familiesammenføring det første år,« mener Samuelsen.

Også Pia Kjærsgaard tror, at mange socialdemokrater savner de røde seler, mens Kristian Thulesen Dahl mener, at Socialdemokraternes politik under Helle Thorning først og fremmest har været en zigzag-kurs.

»Det er rigtig svært at blive klog på. De kørte kampagner op til 2011 på én politik. Så gennemfører de en anden politik fra 2011, og nu skal der være valg, og så er de ude med en helt tredje politik. Men det er meget svært at blive klog på, om Socialdemokraterne har flyttet sig til et nyt permanent sted,« siger han.

Jelved: Hun har stået mest på det venstre ben

Helle Thorning-Schmidt får derimod mere opbakning til sin udlægning af Socialdemokraternes udvikling hos regeringspartnerne, De Radikale.

»Jeg synes ikke, at hun har flyttet Socialdemokraterne. Når jeg kigger tilbage på socialdemokratiske statsministre fra H.C. Hansen og frem, har de stået i samme position som hun. De har også skullet finde flertallet og deres samarbejdspartnere. Der har hun holdt sig på midten af dansk politik efter min bedste overbevisning. Og stående mest på det venstre ben,« siger Marianne Jelved.

Hun bakkes op af Morten Østergaard, som heller ikke kan se, at Helle Thorning skulle have flyttet det gamle arbejderparti længere til højre.

»I et historisk perspektiv synes jeg, at det er absurd at kritisere Socialdemokraterne for at være højreorienterede, fordi partiet arbejder for, at mange skal være beskæftiget i industrien og den private sektor. Man kan snarere tale om, at Thorning har bragt Socialdemokraterne i overensstemmelse med partiets grundlag, for Socialdemokraterne er jo et arbejderparti.«

Ingen kommentar

Ugebrevet A4 har i forbindelse med denne artikel haft kontakt til alle de nuværende partiledere i Folketinget samt tidligere partiformænd.

Blandt dem, der ikke har ønsket at medvirke i denne artikel, er Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, tidligere Venstre-formand og statsminister Anders Fogh Rasmussen, tidligere SF-formand Villy Søvndal, tidligere formand for De Konservative Bendt Bendtsen og tidligere formand for De Radikale Margrethe Vestager.