PARTILEDERRUNDE

Pape raser over Anders Samuelsen: Du taber det borgerlige Danmark på gulvet

Af | @GitteRedder

Borgerlige stemmer, der arbejder, stiller ikke ultimative krav. Sådan lyder den krasse kritik af Liberal Alliance fra Søren Pape. Den konservative partileder tipper, at Mette Frederiksen får regeringsmagten efter et valg, og tanken om en offentlig sektor og overførselsindkomster, der bliver ved med at vokse, giver ham mareridt.        

Vi er ved at genopbygge vælgernes tillid til konservativ DNA, siger Søren Pape Poulsen. Spørgsmålet er om det lykkes for partilederen at få boligejerne og andre borgerlige til at samles om Konservative inden et muligt folketingsvalg i efteråret.

Vi er ved at genopbygge vælgernes tillid til konservativ DNA, siger Søren Pape Poulsen. Spørgsmålet er om det lykkes for partilederen at få boligejerne og andre borgerlige til at samles om Konservative inden et muligt folketingsvalg i efteråret. Foto: Linda Kastrup, Scanpix.

»Boligejerne bliver beskattet alt for hårdt, og det er simpelt hen uretfærdigt.«

Den konservative partileder gentager det samme budskab igen og igen. Her, der og alle vegne har Søren Pape skældt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ud for, at han svigter boligejerne i regeringens nye 2025-plan. 

»Det er absurd, at hele debatten handler om skattelettelser i top og bund - og vi går ind for begge dele - men den skattelettelse, som folk kan få, er lille sammenlignet med, hvor meget deres boligskatter stiger de kommende år. Det forstår jeg slet ikke, at en borgerlig ledet regering ikke forstår. Jeg fatter det simpelt hen ikke, for det her er en tikkende bombe på boligmarkedet« siger Søren Pape. 

Vi er ved at genopbygge vælgernes tillid til konservativ DNA.

Man kan ikke beskylde Søren Pape Poulsen for at kæmpe boligejernes sag for egen vindings skyld. Han bor nemlig i en lejelejlighed i Viborg, og dermed er han den eneste partileder, der ikke er boligejer.

Partilederrunde

Vi skyder den nye politiske sæson i gang med interviews med partilederne på Christiansborg.

Folketingsåret 2016-17 bliver ekstraordinært spændende: 2025-plan. Skattereform. Trepartsforhandlinger. EU-krise.  Flygtninge- og udlændingepolitikken. Og et arbejdsmarked, der udfordres af nye digitale platforme samt mangel på faglært arbejdskraft.

I A4's partilederrunde får politikerne mulighed for at give deres vurdering af, hvordan den nye politiske sæson ser ud. Og vi stiller også skarpe spørgsmål om udfordringerne for det danske arbejdsmarked.

UDVID

Nej, Søren Pape kæmper boligejernes sag for at skærpe den konservative profil og i håb om at vende mange års nedtur ved folketingsvalg og i meningsmålinger.  

»Danskerne skal vide, hvor de har os. På bolig, skat, erhverv, forsvar og politik skal folk ikke være i tvivl om, hvad Konservative står for. Vi er ved at genopbygge vælgernes tillid til konservativ DNA,« konstaterer Søren Pape, der står i spidsen for det mindste parti i blå blok og det mindste parti i Folketinget med bare seks mandater. 

Handler ikke om ultimative krav

Og i det konservative DNA ligger også, at man ikke vælter regeringer, selvom man ikke får det 100 procent, som man vil have det.

Søren Pape, der tidligere i år har fejret det konservative folkepartis 100 års fødselsdag, er mildt sagt fly forbandet over den måde, som Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen fører sig frem på med ultimative krav om topskattelettelser og trusler om aktivt at vælte regeringen, hvis Løkke ikke føjer ham.

Vi vælter ikke en regering, hvis vi ikke får vores vilje, det gør vi ikke. Jeg synes ikke, at det er rigtigt at ødelægge det borgerlige Danmark.

»Vi siger tydeligt, at boligejerne skal stilles bedre. Men vi gør det på en konstruktiv måde, og vil altså hellere have en halv skattelettelse end ingen skattelettelse. For os handler det ikke om ultimative krav. Det er ikke den måde, som jeg synes, at borgerlige stemmer skal arbejde på,« siger han med klar adresse til Anders Samuelsen.

Søren Pape føjer til, at Konservative sørme er et principfast parti, der vil kæmpe for boligejerne.

»Men vi vælter ikke en regering, hvis vi ikke får vores vilje, det gør vi ikke. Jeg synes ikke, at det er rigtigt at ødelægge det borgerlige Danmark. Hvis vi vælter den her regering, er sandsynligheden for, at Mette Frederiksen kommer til, nok ret stor,« konstaterer han.

Søren Pape understreger, at han ikke synes, at Lars Løkkes 2025-plan er perfekt, men den trækker i den rigtige retning, når det gælder skattelettelser og bedre forhold for erhvervslivet.

»Så må man som parti forhandle og komme så langt man kan for at få vedtaget en 2025-plan, der kan betyde noget godt for det borgerlige Danmark. Det taber vi på gulvet, hvis man stiller ultimative krav,« lyder advarslen til Anders Samuelsen.

Nej til gylle og kampfly

Men Søren Pape har selv spillet højt spil og været tæt på at trække tæppet væk under Løkkes smalle regering. Konservative stod så stejlt overfor landbrugsminister Eva Kjer Hansen (V) i den såkaldte gyllesag om udledning af kvælstof, at Lars Løkke på et tidspunkt truede med at det kunne udløse et folketingsvalg.

Konservative valgte også for første gang i historien at stå udenfor forsvarsforliget og køb af 27 nye kampfly. Men Søren Pape anser ikke de to sager for at være i nærheden af Anders Samuelsens provokative opførsel i blå blok lige nu.

»Det handler om, at vi har fokus på nogle politikområder, der gør det tydeligt for vælgerne, hvem vi er. Derfor sagde vi, at hvis finansieringen af 27 kampfly skal betyde, at hæren og søværnet ikke kan købe materialer i ti år og piloternes arbejdsforhold forringes, så er vi ikke med. Tiden er forbi, hvor vi er med, bare for at være med,« forklarer han.   

Selvom politik ikke er Hjallerup Marked, så kan det jo minde om det engang imellem.

Søren Pape erkender, at det blå sammenhold lige nu er alt andet end hjerteligt, og at de fire borgerlige partier er milevidt fra hinanden, når det gælder skattepolitik og størrelsen af den offentlige sektor.

»Men jeg er parat til at give mig. Det kan jeg blive nødt til i en handel. Selvom politik ikke er Hjallerup Marked, så kan det jo minde om det engang imellem,« noterer han.

En god politisk aftale er ifølge Søren Pape ligesom en god handel, hvor alle parter skal gå glade derfra.  

»Det betyder også, at Dansk Folkeparti som det største parti i blå blok, selvfølgelig også skal kunne se sig selv i en aftale,« siger han og smækker dermed igen til Anders Samuelsens knald-eller-fald-strategi.

Frygter status quo 

Til gengæld får Kristian Thulesen Dahl et rap over fingrene for sit forslag i Ugebrevet A4 om et tættere samarbejde mellem Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti. DF's leder mener, at et tættere samarbejde mellem de tre partier vil betyde et nybrud og stabilitet i politiske aftaler. 

»Det lyder ikke som noget, der vil bringe samfundet ret meget fremad. Det lyder som status quo, fordi de store partier helst ikke vil genere for mange vælgere. Forandringerne ville gå langsommere, og det ville jeg være ked af,« siger han.

Jeg vil gerne væk fra midten.

»For mig handler politik også om at bringe vores samfund et sted hen, hvor det hele ikke skal landes på midten. Det giver jo ikke nogen dynamik. I hvert fald vil Konservative noget helt andet. Jeg vil gerne lave aftaler, men jeg vil gerne væk fra midten.«

Papes plan langt væk fra midten

At den konservative partileder gerne vil langt væk fra midten, viser partiets bud på sin danske drøm. 

»Nogle af de nye partier har været gode til at sige, hvad er deres drøm for det danske samfund, mens vi gamle partier, der har mere end 100 år på bagen, måske har været knap så gode. Det prøver vi at lave om på med en vision for Danmark i 2034. Det betyder, at dem, der bliver født i år og fylder 18 år i 2034, får en fortælling om, hvilket samfund, vi gerne vil give dem,« forklarer han.

Papes plan for Danmark i 2034 ser foreløbig sådan ud: En flad skat på 33 procent. En afskaffelse af selskabsskatten, hvis pengene bliver i virksomheden. Et stærkere forsvar. En afskaffelse af SU, så studerende optager lån. Mere hjælp til iværksættere og byrdestop til virksomheder. Og en offentlig sektor, der er noget mindre end i dag. Og selvfølgelig langt mindre boligskat til boligejerne.

Skitsen til den konservative 2034-plan kan godt minde lidt om Liberal Alliances økonomiske politik. Men Søren Pape afviser, at han kopierer Liberal Alliance for at genvinde fodfæste blandt de borgerlige vælgere, der har været på vild flugt fra liste C i det seneste årti.

For mig handler det at være konservativ om både at være liberal, national og social.

»Det, som vi har med, som Liberal Alliance ikke har, er en meget klar værdipolitik. Om forsvar, om det Danmark, som vi skal passe på, om kamp mod ghettoer og bandekriminalitet. Jeg er jo klar til at skyde langt flere penge i politi og forsvar end de er. Mange spørger mig om jeg er national konservativ eller liberal konservativ. Men for mig handler det at være konservativ om både at være liberal, national og social,« siger han.  

Gejler en stemning op

Og Søren Pape mener, at Konservatives socialpolitik er lige der, hvor den skal være. Han fortryder ikke et sekund, at hans parti har lagt stemmer til det omstridte moderne kontanthjælpsloft, der risikerer at sende tusindvis af børnefamilier ud af deres boliger om få måneder, fordi de ikke længere kan betale huslejen.

Jeg anerkender, at nogle kontanthjælpsmodtagere kan komme i klemme, men jeg synes også, at der er nogle grupper, der gejler det her loft fuldstændig op.

»Jeg anerkender, at nogle kontanthjælpsmodtagere kan komme i klemme, men jeg synes også, at der er nogle grupper, der gejler det her loft fuldstændig op. Enhedslisten og andre på venstrefløjen har selvfølgelig en interesse i at gejle en stemning op, for der er jo vælgere i det. Men vi står ved, at vi har stemt for kontanthjælpsloftet« siger han.  

Fra sin hjemegn har Søren Pape et eksempel på, hvorfor han går ind for at sætte et loft over de ydelser, som en kontanthjælpsmodtager samlet set kan modtage fra det offentlige.   

 »Det bekymrer mig, når jeg møder Janni fra Bjerringbro, der får mindre for at have en 30 timers sosuhjælperstilling end på kontanthjælp. Det pirrer min retfærdighedssans helt vildt. Hun ville få mere udbetalt på kontanthjælp end ved at passe sit sosu-job, men ville arbejde, fordi hendes to børn skal se hende gå på arbejde og tjene sine egne penge,« siger han.

Den konservative partileder kalder det helt vildt urimeligt, at en enlig forsørger kan hæve et par tusinde kroner mere om måneden fra kommunekassen end ved at arbejde. Og i hans optik er der to måder at løse det på. Enten ved at sænke de offentlige ydelser eller hæve lønningerne.

Hvis du lever af andre folks penge, hvad du jo gør på kontanthjælp, må du også acceptere, at der ikke er til så meget.

»Jeg er jo ikke ligeglad med, hvordan folk har det, men jeg har det også sådan, at det er meget velfærdsdanmarkstænkning, at ydelserne kun kan gå en vej, og det er op. Jeg synes, at det er fair nok, at der er en grænse for, hvor meget du kan få i kontanthjælp,« siger han.

Derudover pointerer Søren Pape, at kontanthjælpen er tænkt som en midlertidig ydelse, og derfor kan den også godt være lav.

Må have iltapparatet frem

»Hvis du lever af andre folks penge, hvad du jo gør på kontanthjælp, må du også acceptere, at der ikke er til så meget. Jeg kunne ikke være konservativ, hvis jeg ikke havde et socialt hjerte, men det betyder ikke, at man bare skal have xx antal kroner på kontanthjælp,« siger han.

Igen vender han tilbage til Janni fra Bjerringbro. Han kalder det unfair, at hun ikke tjener mere på sit arbejde end på det offentliges regning. 

»Nogen indvender, at hun kun arbejder 30 timer om ugen, og så kan det ikke sammenlignes med at være på kontanthjælp, for det er man på fuldtid. Så skal jeg have et iltapparat for at klare det. Så er det bare for meget. Vi skal hjælpe dem, der har hjælp behov og så lade resten klare sig selv,« fastslår han.

Forkælede unge

Og de unge studerende kan klare sig selv langt mere end i dag, mener Søren Pape. Derfor bakker han fuldt op om regeringens plan om at omlægge SU-stipendier, så SU og rentefrit SU-lån fremover udgør hver halvdelen af det samlede beløb, som de studerende får til rådighed fra staten.

»Med fare for at folk synes, at jeg er ond, så synes jeg, at regeringens forslag om at spare på SUen er ret mildt. Nu går vi fra at være det land i verden, der giver mest i SU, til at være det land i verden, der giver mest. Og når jeg ser unge skilte med, at de elsker SU og protesterer imod nedskæringer, synes jeg, at de er lidt forkælede. Danske studerende har ikke noget at klage over,« siger han.  

Det er ikke nogen hemmelighed, at det ikke er Konservative, der har fundet på, at den offentlige sektor skal blive ved med at vokse, bedyrer han.  

»Vi har så mange velerhvervede rettigheder i det her land, og hvis vi piller bare lidt ved dem, synes vi, at det er forfærdeligt. Men hvem svigter vi? Vi skal måske gøre endnu mere for de allermest socialt udsatte og de hjemløse. De bliver svigtet, fordi vi har så travlt med ikke at gøre noget ved blandt andet SU,« mener han.

Bæver ikke for valg

De næste uger og måneder bliver turbulente på Christiansborg, og risikoen for et folketingsvalg i efteråret lurer, så længe blå blok slås. Selvom Konservative står til en vælgerlussing, bedyrer Søren Pape, at han er klar.

»Jeg bæver ikke for det. Vi er klar og tager gerne et valg på boligejernes forhold og det borgerlige Danmark. Det ser svært ud, og jeg synes, at det er dødærgerligt, hvis den her 2025-plan skal falde til jorden,« siger han.