På med vanten, Helle

Af | @GitteRedder

Socialdemokraterne bør afkorte deres sommerferie og sætte den politiske dagsorden, inden Lars Løkke Rasmussen lancerer sine politiske planer i efteråret. Helle Thorning-Schmidt ligger godt på banen med ro i baglandet, og hvis hun ikke kan udnytte det til at score flere vælgere, bliver det svært at komme igen, når valgkampen bliver fløjtet i gang, mener tre politiske eksperter.

AGURKETID Hvis Socialdemokraterne skal gøre sig håb om et politisk comeback i efteråret, skal de holde en ultrakort sommerferie. Og frem for at bruge agurketiden til at dase i solen, skal partileder Helle Thorning-Schmidt sætte dagsordenen i medierne og lægge en langsigtet politisk strategi.

Ugebrevet A4 har bedt tre fremtrædende politiske eksperter om at analysere Socialdemokraternes situation nu og her, og professor Klaus Petersen fra Syddansk Universitet (SDU), lektor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet (KU) og lektor Johannes Andersen fra Aalborg Universitet (AAU) peger alle på, at Socialdemokraterne står overfor store politiske udfordringer, der ikke løses med et snuptag, men kræver et langt, sejt træk fra partilederens side.

Og det er i denne sommerferie, at Helle Thorning-Schmidt skal lægge grundstenen til den valgsejr og det indtog i statsministeriet, hun drømmer om ved næste folketingsvalg, der kommer i løbet af 2011, fremhæver alle tre forskere.

Først og fremmest skal S-lederen lære at løfte opgaven som oppositionsparti og konstant påpege regeringens svage sider. Dernæst skal hun sammensætte et hold, der kan overbevise vælgerne om, at Socialdemokraterne er et troværdigt alternativ til VK-regeringen - det betyder blandt andet kontroversielle udskiftninger blandt hendes centrale støtter, allerede på sommergruppemødet i midten af august. Endelig skal hun formulere et klart og begejstrende bud på en ny socialdemokratisk politik, der bør lanceres på partiets kongres i september.

Frit spil og først på banen

»Oppositionen har frit spil i sommerferien, hvor ministrene er draget på ferie. Og hvis man vil sætte den politiske dagsorden, gælder det om at være først på banen,« siger lektor Kasper Møller Hansen og påpeger, at Dansk Folkeparti i flere sommerferier i træk har sat sig fuldstændig på dagordenen ved meget dygtigt at udnytte agurketiden.

»Hvis Helle Thorning-Schmidt ikke får sat dagsordenen senest i august, vil statsminister Lars Løkke Rasmussen under alle omstændigheder forsøge at sætte sig massivt på en ny dagsorden, når Folketinget åbner i oktober. Helle Thorning skal komme før statsministeren,« fastslår Kasper Møller Hansen.

Også professor Klaus Petersen fra SDU vurderer, at Socialdemokraterne skal bruge sommeren på at svede over politik. Men frem for at kime journalisterne ned med nye udmeldinger, mener han, at det vil være klogest at bruge kræfterne på at formulere en mere langsigtet strategi.

»Regeringen har en brutal mediestrategi, der gør det svært at udnytte agurketiden, for som opposition kan du fylde medierne med alt muligt. Men når ministeren er på ferie og ingen kommentarer har, så taler man til en mur. Som socialdemokrat er den langsigtede politikudvikling helt klart det allervigtigste at bruge sommeren på,« siger Klaus Petersen.

Forskerne vurderer, at Helle Thorning-Schmidt næppe slipper godt af sted med at glemme alt om politik i sommervarmen. Lige nu flytter meningsmålingerne sig ikke ud af stedet, og i de sidste målinger står S til at få stort set samme vælgertilslutning som ved folketingsvalget i 2007. Med kun 25,5 procent af stemmerne var det vel at mærke et historisk dårligt valg.

Også en ny magtanalyse fra Berlingske Nyhedsmagasin må ifølge forskerne give anledning til selvransagelse. Analysen viser, at Helle Thorning-Schmidt først kommer ind på en 10. plads på listen over magtfulde politikere. Endelig viser en undersøgelse fra Politiken, at partiets politiske ordfører Henrik Sass-Larsen må nøjes med en 39. plads på listen over mest citerede folketingspolitikere, hvilket ditto må give partilederen nogle overvejelser.

Derfor peger forskerne på fire centrale udfordringer, som Socialdemokraterne skal finde løsninger på hen over sommeren:

I dag er det SF og Dansk Folkeparti, der trækker vælgere hen over midten, men hvis Socialdemokraterne vil erobre magten, skal de også være magnet på midten.

Helle Thorning-Schmidt står stærkt som partileder, men hendes hold er svagt og usynligt.

Når Folketinget åbner, skal Lars Løkke Rasmussen (V) helst ikke komme for langt foran i den politiske kamp, for så bliver han umulig at indhente forud for næste folketingsvalg. Det kræver, at Socialdemokraterne har klare udspil og også konstant påpeger fejl ved regeringens politik.

Kommunalvalget i november bliver en test på, om Socialdemokraterne har fat i vælgerne.

Dårlig udnyttelse som opposition

Johannes Andersen vurderer, at det er oppositionens held, at regeringen har siddet i snart otte år.

»Banen er stor for Socialdemokraterne, fordi den nuværende regering i den grad sidder tungt og ikke er særlig opfindsom. Socialdemokraterne skal hele tiden påpege, at VK-regeringen ikke har gjort det godt nok, og i stedet overbevise om, at de kan gøre det bedre. Men Socialdemokraterne er åbenbart ikke i stand til at løfte den opgave,« konstaterer Johannes Andersen (AAU).

Han mener, at Socialdemokraterne er svagt som oppositionsparti, fordi det hverken magter det politiske analysearbejde eller kommunikationen til vælgerne.

»Partiet er hverken bidsk, frækt eller offensivt som oppositionsparti. Hvis vælgerne skulle beskrive Socialdemokraternes mærkesager de sidste år, er jeg sikker på, at vælgerne ville give et slingrende billede. Folk er forvirrede over, at Socialdemokraterne ikke er klare i mælet,« fastslår Johannes Andersen.

Kasper Møller Hansen erklærer sig enig i, at det handler om at lægge en strategi for, hvordan man vil angribe regeringen og sideløbende præsenterer sin egen politik.

»Helle Thorning-Schmidts største politiske udfordring er at få sat sig på en dagsorden, der er på hendes præmisser og ikke bare kommer efter de andres. Samtidig er det vigtigt ikke bare at fremstå som et surt parti, men i højere grad være mere konstruktiv,« siger han.

Heller ikke Klaus Petersen er imponeret over, hvordan Socialdemokraterne tackler rollen som opposition. Med en regering, der i høj grad har ført blokpolitik, vil der være sager, hvor noget er gået galt, og hvor det er meget nemt som opposition at påpege, at regeringen har ansvaret.

»Det har man været forbavsende dårlig til at udnytte fra Socialdemokraternes side,« siger han.

Kombineret med at man heller ikke spiller ud med nogle overordnede politiske pejlemærker, kommer man ud på sidelinjen og mister magt, påpeger professoren.

»Derfor skal S bruge kræfter på at finde ud af, hvad man selv vil levere. Lige nu er partiet klemt, fordi Dansk Folkeparti lancerer sig selv som socialdemokrater fra den gang før verden gik af lave, og Venstre konkurrerer med Socialdemokraterne om at være det moderne reformerede parti,« siger Klaus Petersen.

Når Socialdemokraterne har fundet ud af, hvad de vil, mener både Johannes Andersen og Klaus Petersen, at kongressen i september er et godt tidspunkt at lancere et politisk program på.

Forskerne fremhæver, at Helle Thorning-Schmidt har klare styrker som partileder. Hun har skabt ro i et ellers ustyrligt bagland, har siddet uantastet som leder i godt tre år og har mange gange demonstreret, at hun kan kommunikere.

A-holdet er et b-hold

»Men svagheden – eller problemet – er jo, at hun skal finde noget politik at kommunikere. Og derudover fremstår hendes hold ret uprofileret,« siger Klaus Petersen og tilføjer, at de fleste danskere ikke er klar over, hvem der er på A-holdet.

»Helle Thorning-Schmidt har vist sig levedygtig i dansk politik og vist, at hun har nogenlunde styr på sit parti. Det næste bliver at sætte et skyggekabinet, som også er overbevisende for vælgerne. Det mangler helt klart i dag. På trods af at der er nogle rutinerede politikere på holdet, fremstår det ikke som et klart regeringsalternativ,« siger Klaus Petersen.

Heller ikke Johannes Andersen fra AAU er imponeret over det socialdemokratiske hold, som han mener »fortaber sig i en grå masse, fordi underlederne ikke fungerer godt nok«:

»På trods af at hun er hammergod til at kommunikere, er det endnu ikke lykkedes Helle Thorning-Schmidt at få en folkelig forankring. Og hvis hun ikke sætter det rigtige hold omkring sig, bliver det ikke nemt at sælge sig selv om en folkelig leder,« siger han.

Midt i en økonomisk krise handler det ifølge Johannes Andersen om at overbevise vælgerne om, hvem der kan håndtere krisen bedst.

»Socialdemokraterne er virkelig svage lige nu, når det drejer sig om økonomisk autoritet. Derfor skal hun finde en økonomisk troværdig politiker, og hun skal finde en folkelig formidler. Tilsammen vil de være en stærk treenighed, der kan trænge igennem,« siger Johannes Andersen.

For ham at se er den nuværende ledelse ude af stand til at flytte vælgere hen over midten.

Midtvejsvalget

Kommunalvalget til november vil ifølge forskerne være afgørende for den psykologiske stemning både internt i Socialdemokraterne, men også blandt vælgerne.

»Der er ingen tvivl om, at kommunalvalget her til efteråret bliver et midtvejsvalg om det aktuelle styrkeforhold mellem de to blokke,« siger Kasper Møller Hansen.

Han anfører, at vælgerne lige siden Venstre fik regeringsmagten i 2001 har straffet V ved hvert eneste valg. Og med et regeringsparti, der har siddet så tungt på magten i så mange år, burde der være nemt spil for Helle Thorning-Schmidt.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.