Organiseret kriminalitet infiltrerer vindmølle-industrien

Af Stephan Wedel Alsman
Io Helweg

Vindmøllers grønne renommé bliver udfordret af en kedelig, ny tendens. Milliarder af kroner i støtte til bæredygtig energi er blevet et oplagt mål for mafiaen, der har gjort vindmøller til deres kæledægge. Og mafiaen overfører sine klassiske metoder – vold og trusler – til det nye forretningsområde. En dansk vindmøllevirksomhed blev i efteråret ufrivilligt viklet ind i mafiaens aktiviteter på Sicilien.

SKYGGESIDE I 2007 bliver den danske virksomhed Greentech, der udvikler vindmølleparker, sat i forbindelse med den sicilianske forretningsmand Vito Nicastri. Han er en veltalende og velklædt forretningsmand med halvlangt, tilbagestrøget gråt hår og et imponerende CV. Han har haft en finger med i stort set alle vindmølleprojekter i regionen og haft store, anerkendte, franske og tyske partnere, og hurtigt bliver Greentech partner i hans vindmøllepark på Sicilien. Ingen advarselslamper blinker. Desværre.

For i dag er Vito Nicastri anklaget for at være topmand i den sicilianske mafia Cosa Nostra. Og det har fået store konsekvenser for det danske selskab, som dermed uvidende er blevet associeret med mafiaen.

Men mere end at blive fuppet af en svindler var danske Greentech et offer for den organiserede kriminalitets stigende grad af infiltrering af vindmølleindustrien.

I dag summer rygterne i industrien om, hvordan vindmøllers grønne image er ved at få en dunkel skygge. I kampen om at få indført vindenergi i hele EU er vindmøller nemlig blevet et yndet mål for mafiaen – en af verdens ældste organisationer inden for organiseret kriminalitet.

Mafiaboss: EU-støtte en gave

Resultatet af de italienske myndigheders jagt på Cosa Nostra viser, at mafiaen i stor udstrækning har skiftet traditionelle ’forretningsområder’ som narko og menneskesmugling ud med fusk og svindel inden for vindenergi. Mafiaens højborg – områder som Corleone på Sicilien, der er berømt fra Godfather-filmene – er i dag prydet af endeløse rækker af vindmøller. Enten ejet eller udviklet af topfolk inden for mafiaen.

En tidligere mafiaboss Antonio Birritella, der i dag er begyndt at samarbejde med politiet, har afsløret, hvordan mafiaens nye metoder centrerer sig om at udnytte bæredygtig energi og i særdeleshed vindmøller.

Baggrunden er, at EU har sat sig som mål, at en femtedel af EU’s samlede energiforbrug skal være bæredygtigt i 2020. De seneste år er der derfor blevet givet over fem milliarder euro årligt i lån og legater til bæredygtig energi.

Der er altså enorme summer på spil, og den tidligere mafiaboss Antonio Birritella anser EU’s hjælp til bæredygtig energi som et perfekt mål.

»De her EU-midler blev set som en gave til mafiaen, et let bytte, specielt vindmøller og bæredygtig energi,« sagde han ifølge BBC.

Samtidig giver Italien verdens største tilskud til energi fra vindmøller.

Afpresning og ildspåsættelse

At en talsmand for Cosa Nostra fortæller sådan til politiet er blot en gentagelse af, hvad verdens største sikkerheds- og erhvervsanalysebureau, Kroll Consulting, allerede har advaret om – nemlig at vindmølleindustrien i nogle regioner, og på Sicilien i særdeleshed, er blevet totalt infiltreret af mafiaen.

»Vindmøller er en profitabel forretning på grund af tilskuddene, og de er også en god måde at hvidvaske penge,« sagde Jason Wright fra Kroll Consulting i sommer. 

Ifølge Kroll Consulting skulle svindlen med vindmøller være mest udbredt på Sicilien, men også foregå i Spanien, Rumænien, Bulgarien og på Korsika.

Når vindmøller er særligt meget i mafiaens søgelys, er det også, fordi de kræver tilladelser fra lokale politikere. Og hvis der er noget, mafiaen er god til, så er det at afpresse lokale politikere.

Men som Antonio Birritella forklarede, så kræver mafiaen EU-støtte for projekter, der enten aldrig bliver opført, eller kræver støtte to gange til det samme projekt, hvor det så anden gang blot bliver kaldt noget andet. For hvem kan se forskel på én vindmølle på en bakketop og en anden mølle på bakketoppen ved siden af?

Sicilien, der egentlig ikke i særlig grad er udsat for vind, er det sted i Italien, hvor der i forhold til areal er opstillet flest vindmøller. Og hvis der opstår modstand mod møllerne i lokalbefolkningen, tager mafiaen blot sine gode, gamle, gennemtestede metoder i brug.

»Først en brand på deres ejendom, hvor der bliver sat ild til deres biler eller maskiner. Det bliver fulgt op af trusler over telefonen. På det tidspunkt fik vi så, hvad vi ville have,« sagde Antonio Birritella ifølge BBC.

Tabu om mafiaens møller

Et besøg i byen Roccella Valdemone på nordsiden af vulkanen Etna på Sicilien viser, hvor effektivt mafiaens aktiviteter har ændret landskabet. Hen over byens tage suser møllevingerne fra vindmølleparken Minerva Messina – netop den vindmøllepark, som danske Greentech tidligere ejede i fællesskab med den nu mafia-anklagede Vito Nicastri.

»Vindmøllerne kom inden for halvandet år. Før var der kun bjergene,« siger kromutter Gianna, der har et udskænkningssted på byens torv.

Netop hastigheden, som vindenergien er blevet udviklet i på Sicilien, var det, der i første omgang gav de italienske anti-mafia myndigheder mistanke om, at mafiaen var involveret. I dag er emnet fuldstændig tabu i den lille by Roccella Valdemone. Da Ugebrevet A4 spørger, hvem der står bag den hastige udbygning af vindmølleparken, slutter samtalen abrupt.

»Du må henvende dig til byrådet,« siger kromutter Gianna og går ud i et baglokale.

Da politiet satte ind over for Vito Nicastri – Greentechs partner i vindmølleparken uden for Roccella Valdemone – var det en uheldig situation for virksomhed, en der har hovedsæde i Herlev. Politiet beslaglagde rekordstore 1,5 milliarder euro. Det var den hidtil største konfiskation under Italiens antimafia-lov. Men allerede før det, da det blev klart, at Nicastri var genstand for en politimæssig undersøgelse, købte Greentech Vito Nicastri ud af vindmølleparken. Men lige meget hjalp det. De sicilianske myndigheder var ligeglade med, at Nicastri havde solgt sin andel i vindmølleparken Minerva Messina. Den andel konfiskerede myndighederne også.

Tjekkede på forhånd

Mark Fromholt er finansdirektør i Greentech. Han påpeger, at Vito Nicastris påståede relationer til mafiaen kom som et totalt chok for den danske koncern:

»Den person, vi havde et samarbejde med, var en almindelig forretningsmand, som havde et godt ry. Han var manden med fingeren på pulsen, når det kommer til vindenergi på Sicilien. Der var aldrig noget, der indikerede for os, at han havde relationer til mafiaen,« siger Mark Fromholt i dag.

For Greentech som udefrakommende virksomhed var det måske umuligt at vide, hvilke forbindelser Vito Nicastri havde på Sicilien. Men lokalt var han kendt som Vindenes Herre – et øgenavn, der afspejlede hans enorme indflydelse på vindenergien på Sicilien.

Den uheldige situation førte til mange ændringer i Herlev-virksomheden. I dag er Greentechs største aktionær – en gruppe fra Rom – indtrådt i ledelsen for at rydde op i den sicilianske situation.

»Det er klart, at vi har gjort os nogle tanker om forløbet, og umiddelbart mener vi ikke, der er meget, vi kunne have gjort anderledes. Store italienske advokatselskaber udførte baggrundstjek på finansielle forhold i selskaberne, både før vi gik ind i Sicilien, og da vi fik finansiering,« siger Mark Fromholt.

Ifølge Greentech vil man på baggrund af erfaringerne på Sicilien – og med en ny ledelse forankret i Italien – nøje overveje, hvilke regioner man vil investere i fremtiden.

Vito Nicastri afventer stadig dom.

’Tyveri af fremtiden’

Vindmøllebranchen er ikke meget for at tale om, at der er et strukturelt problem med industrien og korruption. Den europæiske brancheorganisation for vindenergi EWEA siger til Ugebrevet A4, at organiseret kriminalitet ikke er et særligt problem for vindsektoren.

»Vi har ikke noget bevis for, at organiseret kriminalitet specifikt har infiltreret vindsektoren,« siger talsmanden for EWEA, Julian Scola, der dog samtidig erkender eksemplerne på mafiaens aktiviteter.

»Der har været mange tilfælde af udviklingsprojekter og initiativer, der har tiltrukket interesse fra organiseret kriminalitet, og det sker mere i nogle regioner i EU end andre,« lyder det fra EWEA.

Hvis dét er perspektivet i Bruxelles, er perspektivet fra Italien knap så rosenrødt. Den italienske brancheorganisation for vindenergi udstedte sidste år en erklæring, der tog afstand fra illegale aktiviteter. Kort efter blev formanden for organisationen, Oreste Vigorito, anholdt i en anti-mafia razzia på Sicilien. Der er dog endnu ikke fældet dom over ham.

Interesseorganisationen Legambiente, der arbejder for en øget andel af bæredygtig energi i Italien, kalder mafiaens infiltrering af vindmølleindustrien for »tyveri af fremtiden« og påpeger, at vindmølleindustrien netop er en sektor, der hidtil har været uberørt af den finansielle krise.

»Men samtidig ville det være illusorisk at tro, at organiseret kriminalitet ikke ville forsøge at drage fordel af bæredygtig energi,« sagde Mimmo Fontana, formand for Legambiente Sicilia, da svindlen med vindmøller på Sicilien blev kendt.

At EU’s udviklingsstøtte på den måde tilsyneladende bliver misbrugt af blandt andet mafiaen, er noget, som EU-kommissionen selv er sig smerteligt bevidst. Kommissionen anslår, at af EU’s såkaldte strukturfonde blev der i 2009 snydt eller bedraget for 1,22 milliarder euro. En stigning på 100 procent fra året før.