ARBEJDSNEDLÆGGELSE

Offentlige job nedlægges på landet

Af

Stat, regioner og kommuner har centraliseret, så arbejdspladser i stor stil er forsvundet fra landet. Resultatet er, at folk må pendle længere til job. På Christiansborg presser de borgerlige på for at få bremset centraliseringen.

Flytning af arbejdspladser i Kystdirektoratet får ikke just tågen over Paris, lige uden for Lemvig, til at lette. 

Flytning af arbejdspladser i Kystdirektoratet får ikke just tågen over Paris, lige uden for Lemvig, til at lette.  Foto: Tobias Nørgaard Pedersen/Polfoto

Kystdirektoratet ligger i Lemvig tæt ved Vestkysten. Det gør det let at inspicere kyststrækningerne, men snart får op til syv medarbejdere besked på at flytte til København, hvis de vil bevare jobbet. Kystdirektoratet er overgået fra Transport- til Miljøministeriet, men opgaverne omkring erhvervshavne er ikke flyttet med.

’Det vil hverken være praktisk muligt eller fagligt forsvarligt for Trafikstyrelsen at have medarbejdere siddende i Lemvig, langt fra den øvrige organisation, uden selvstændig ledelse og tilknytning til kollegaer. De overførte opgaver har tætte synergier med Trafikstyrelsens eksisterende opgaver, men det kræver, at medarbejderne sidder sammen for, at det kan udnyttes’, skriver Transportministeriet i en mail.

Venstre ser Kystdirektoratet som et klart eksempel på, at embedsværket vanetænker ’København’, når det gælder om at placere arbejdspladser. Tal fra Danmarks Statistik viser også, at blandt andet Slagelse, Sorø, Haderslev, Varde og Ringkøbing-Skjern har mistet flere hundrede statslige arbejdspladser fra 2009 til 2013.

Udkanten bløder arbejdspladserBrug rullemenuen herunder til at se, hvilke kommuner der har afgivet statslige og regionale arbejdspladser.
Kilde: Danmarks Statistik

»Hver gang vi centraliserer statslige arbejdspladser, flytter vi familier med. Venstre er ikke imod centralisering og stordrift. Problemet er bare, når de fleste arbejdspladser havner i København og Aarhus. Man skulle udflytte flere statslige arbejdspladser til landet,« mener Thomas Danielsen, landdistriktsordfører fra Venstre.

Centralisering giver langt til arbejde

De seneste år er der rullet en centraliseringsbølge hen over landet, som især har ramt landområderne. Kommunalreformen betød døden for mange lokale rådhuse. Senere blev amterne nedlagt, og regionerne lukkede sygehuse. Samtidig har staten også samlet opgaver.

En af konsekvenserne af centraliseringen har været, at folk må pendle længere for at komme på job, forklarer trafikforsker Niels Agerholm fra Aalborg Universitet.

»Jobmulighederne centraliseres hurtigt, og generelt er mønstret, at folk flytter efter virksomhederne,« siger han.

Ringkøbing-Skjern, Skive og Sønderborg er nogle af de udkantskommuner, der har mistet mange arbejdspladser fra 2007 til 2013 – og hvor pendlingen efterfølgende er skudt i vejret.  I 34 kommuner er udpendlingen ligefrem steget med over 10 procent i perioden, viser Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal, som Ugebrevet A4 har analyseret.

København beslutter – vi flytter

Medarbejderne i Kystdirektoratet er stolte over at ligge i Lemvig og beklager, at opgaver nu rykkes til København.

»Det er selvfølgelig ærgerligt. Medarbejderne, der skal flytte, har arbejdet i Lemvig i mange år. Vi er kede af at miste gode kolleger, men det er besluttet i København – og det må vi bare acceptere,« siger tillidsmand for AC'erne Bertram Hacke.

Teknologien har gjort Danmark mindre, så placeringen i Lemvig er ikke et problem for os. Bertram Hacke, tillidsmand for AC´erne, Kystdirektoratet

Han peger på, at der også er mange fordele ved at være i Lemvig. Havne og kyster ligger tæt på, og det er nemt med videokonferencer og møder i København.

»Teknologien har gjort Danmark mindre, så placeringen i Lemvig er ikke et problem for os. Tværtimod giver det bedre lokal forståelse,« argumenterer han.

Opret statslige arbejdspladser på landet

Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance har flere gange presset på for, at staten ikke bliver ved med at centralisere som med Kystdirektoratet. I stedet har partierne stillet lovforslag om, at staten altid skal vurdere, om det er hensigtsmæssigt at placere arbejdspladser i provinsen.

»Man skal sikre arbejdspladser i hele landet. Al administration behøver ikke at være i København, som er det sted i kongeriget, hvor huslejen er dyrest,« siger Mette Hjermind Dencker, landdistriktsordfører for DF.

Hun mener, staten i højere grad burde oprette hjemmearbejdspladser og tænke over, om ikke arbejdspladserne skulle ligge andre steder end København, når nye funktioner oprettes.

Der er ingen gode argumenter for at blive ved med at centralisere. Thomas Danielsen, landdistriktsordfører, Venstre

Venstres landdistriktsordfører Thomas Danielsen kritiserer, at landdistriktsministeren mere er minister af navn end af gavn, fordi regeringen fortsætter med at centralisere.

»Der er ingen gode argumenter for at blive ved med at centralisere. Det nytter ikke, når landdistriktsministeren siger, at det er en konkret vurdering af, hvor staten skal placere arbejdspladser fra gang til gang. Man skal aktivt kigge på udflytning,« mener han.

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) synes dog, kritikken fra Venstre klinger hult. Netop VK-regeringen lavede store centraliseringer med kommunalreformen, og da de nedlagde amterne.

»Vi har ikke noget imod at udflytte statslige arbejdspladser, men man skal også kunne tiltrække den nødvendige arbejdskraft, og arbejdspladserne skal ligge hensigtsmæssigt i forhold til at få løst opgaverne bedst muligt,« siger ministeren.

Regeringen stemte derfor nej til oppositionens forslag om altid at vurdere udflytning af statslige arbejdspladser, fordi fokus på økonomi og husleje var for snævert.