Nye toner for ledige

Ny borgmester i København: Det skal være nemmere at få førtidspension

Af

Det skal være slut med aktiveringscirkus og gentagne arbejdsprøvninger i København. Det bebuder den kommende beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Den kommende borgmester for hele beskæftigelses-området Cecilie Lonning-Skovgaard (V) om tildelinger af førtidspension og administrationen af området: »Vi (skal, red.) som kommune fremover forvalte det her område på en bedre og mere gennemskuelig måde. I borgernes øjne en mere fair måde.« 

Den kommende borgmester for hele beskæftigelses-området Cecilie Lonning-Skovgaard (V) om tildelinger af førtidspension og administrationen af området: »Vi (skal, red.) som kommune fremover forvalte det her område på en bedre og mere gennemskuelig måde. I borgernes øjne en mere fair måde.« 

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix.

 

Det skal være lettere at få førtidspension i København. Det siger hovedstadens kommende beskæftigelsesborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Meldingen kommer efter måneders kritik af, at Københavns Kommune tildeler markant færre førtidspensioner end resten af landets kommuner som omtalt i Ugebrevet A4

»Det skal være sådan, at man ikke føler, at der er forskel på, om man bor i København, Aarhus eller Odense. Der skal gerne være lige muligheder på det her område, siger Cecilia Lonning-Skovgaard,« der fra 1. januar indtager Venstres borgmesterpost på Københavns Rådhus. 

Vil gøre op med arbejdsprøvninger

Herfra vil det være hendes klare ambition at få gjort op med de gentagne arbejdsprøvninger, som ledige i dag skal igennem, før de kan få svar på, om de kan komme på førtidspension eller ej.

Samtidig skal det økonomiske opsving udnyttes til at få de ledige, som kan arbejde, i job, lyder Cecilia Lonning-Skovgaards mission.

»Kan vi lykkes med det, kan vi virkelig gøre en forskel,« siger hun til Avisen.dk

I modsætning til Enhedslisten og Alternativet, der med flere mandater i ryggen kunne vælge borgmesterpost før Venstre, tøvede Cecilia Lonning-Skovgaard ikke med at pege på beskæftigelses- og integrationspolitikken. Hun kaldte hvervet for en drømmepost og erklærede sig »parat til at tage ansvar, hvis de andre partier ikke er«. Tidligere sad radikale Anna Mee Allerslev i den varme borgmesterstol.

- Hvad er det for et særligt ansvar, du taler om?

»Det er jo et område, der har været noget i vælten særligt det sidste års tid. Særligt i forhold til protester og demonstrationer, og nogle af de udsatte borgere føler, at de er havnet i en eller anden form for aktiveringsscirkus, hvor mange jobpraktikker ikke fører nogle veje hen og måske ikke tjener det formål, det skulle have tjent med at få afprøvet arbejdsevnen.«
 
»Så det er et ansvar at komme ind og sikre en ordentlig proces og dialog med foreninger og også sikre, at vi som kommune fremover forvalter det her område på en bedre og mere gennemskuelig måde. I borgernes øjne en mere fair måde.« 
 
 
- Du siger, at borgerne føler, at de er havnet i et aktiveringscirkus. Deler du den opfattelse?
 
»Det er i hvert fald fair at sige, at det var ikke intentionen med førtidspensionsreformen, at folk skulle havne i så mange på hinanden følgende aktiveringsforløb. Intentionen har jo været, at man kom ud i noget praktik eller en form for aktivering for at afprøve, om der er noget arbejdsevne tilbage. Så må det gerne dermed være afprøvet.«
 
»Det var ikke intentionen, at man skulle starte med ét forløb, hvor man får afprøvet, om man kan løfte, og at man så skulle i et nyt forløb, hvor man får afprøvet, om man kan bære. Jeg tror, at vi har afveget fra, hvad der oprindelig var intentionen.«
 

Vi skal selvfølgelig overholde lovgivningen

- Hvad synes du om, at København udmærker sig ved, at være den kommune i landet, hvor det er sværest at få førtidspension?
 
»Jeg har aldrig tænkt, at det skulle være et selvstændigt mål at være en kommune, hvor det er svært at få førtidspension. Vi skal selvfølgelig overholde lovgivningen, men jeg synes, at det er fint, at vi nu får kigget på praksis i de andre store kommuner og på, om vi eventuelt kan korrigere vores indsats,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
 
I de seneste måneder har foreningen Jobcentrets Ofre ved flere demonstrationer og på Facebook rettet skarp kritik af den sagsbehandling, som de ledige i København oplever. Blandt andet på Jobcenter Lærkevej i Københavns nordvest-kvarter, hvor sygdomssvækkede ledige har berettet om langvarige udredningsforløb.
 
- Hvad synes du om Jobcentrets Ofre?
 
»Der har ikke været så meget dialog med dem i udvalget (Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsudvalg, red.). Det har meget kørt med dem og den daværende borgmester. Jeg kender ikke så meget til dem. Det skal jeg have sat mig ind i.« 
 
Er du klar til at mødes med dem og tage en dialog? 
 
»Det vil jeg bestemt gerne. Også for at høre, hvad de har af anbefalinger til det fremadrettede arbejde.« 
  
- Tidligere på året kom du med et forslag om, at 500 kontanthjælpsmodtagere skulle ud og samle skrald i København for at tjekke, om de reelt var jobparate. Er det en plan, som stadig lever hos dig?
 
»Det må vi se på til januar.« 
Blå bog for Cecilia Lonning-Skovgaard

Københavns kommende integrations- og bekæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) er 42 år og uddannet cand. scient pol. fra Aarhus Universitet. Hun kommer fra en stilling som HR-direktør i Dong. Har tidligere arbejdet i Carlsberg og Codan. 

Cecilia Lonning-Skovgaard har været medlem af Københavns Borgerrepræsentation siden 2008. Siden 2014 har hun været medlem af Intergrations- og Beskæftigelsesudvalget. 

I 2016 blev Cecilia Lonning-Skovgaard valgt som Venstres spidskandidat til kommunalvalget i et opgør med den siddende børne- og ungdomsborgmester, Pia Allerslev. Ved valget den 21. november fik Cecilia Lonning-Skovgaard 2.592 personlige stemmer. Hun var den spidskandidat, som færrest stemte på. 

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.