Ny Alliance har fat i folket

Ny Alliances vælgere er et spejlbillede af gennemsnitsdanskeren. Det nye parti rummer både københavnske akademikere, fynske landmænd og jyske industriarbejdere. Naser Khader glæder sig over bredden og kalder Ny Alliance for en folkebevægelse.

FOLKEPARTI Spørg danskere ved et cafébord, et kakkelbord eller et eksamensbord, og du vil finde nogle, der gerne vil stemme på Ny Alliance (NA). Det nystiftede parti favner hr. og fru Danmark over hele landet, viser ny undersøgelse. Mange mediers beskrivelser af partiets vælgere som en elite, bestående af velbeslåede storbymennesker, holder ikke.

Selv om det kun er tre uger siden, at Ny Alliance blev stiftet, så kan partiet allerede bryste sig af at være mangfoldigt. Det fremgår af to undersøgelser, udført af Analyse Danmark for Ugebrevet A4. Heri bliver Ny Alliances vælgere, sammenlignet med alle andre partiers vælgere målt på 14 baggrunds-indikatorer eksempelvis alder, bopæl og uddannelse samt 18 spørgsmål om livsstil og holdning.

Det viser sig, at Ny Alliance-vælgerne på en lang række områder kommer tæt på gennemsnittet af alle de øvrige partiers vælgere.  Eksempelvis bor lige så stor en andel af Ny Alliances vælgere i storbyer som gennemsnittet for alle de 4.260 deltagere i A4’s undersøgelse. Vælgerne i det nye parti har også en indkomst, der ligger tæt på gennemsnittet.

Bredden i vælgerskaren hos Ny Alliance står i kontrast til de mange belæste cafégængere i Det Radikale Venstre – partiets ophav. Hos de radikale har næsten hver anden vælger mere end tre års videregående uddannelse. I NA gælder det kun lidt over hver tredje, hvilket dog er en kende højere end gennemsnittet hos andre partier.

Om forskellen mellem Ny Alliance og de radikale siger tidligere spindoktor for statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og nu chefredaktør på Se og Hør, Henrik Qvortrup:

»Undersøgelsen dokumenterer, at vi skal glemme alt om caffè latte i den her sammenhæng. Ny Alliances vælgere er, som folk er flest, og det er interessant.«

A4’s undersøgelser viser, at fire ud af ti NA-vælgere – som alle andre vælgere – foretrækker filterkaffe, når der skal en varm drik på bordet. En ud af fem vil helst have caffè latte eller cappuccino. Når Ny Alliances støtter vil være kulturelle, så går de i stort set samme grad som alle andre i biografen eller til fodboldkampe. De går en anelse mere til koncerter og lidt mindre på biblioteket end andre.

VK-vælgere har flere penge

Valgforsker og professor ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen hæfter sig ved, at andelen af vellønnede ligger betydeligt højere hos regeringspartierne Venstre og de konservative end hos Ny Alliance. Mens omkring hver fjerde af regeringspartiernes vælgere tjener mere end 400.000 kroner om året, så gælder det kun cirka hver sjette af NA’s støtter.

»Jeg synes, oplysningerne om Ny Alliances vælgere er rigtig, rigtig spændende. For de viser jo, at i forhold til regeringspartierne er NA-vælgerne nogle fattigrøve. Der er nogle, der nok har en eller anden forestilling om, at det er kølig egeninteresse, der driver NA frem til, at skatten på arbejde skal ned, men det er der jo slet ikke tale om ifølge de tal her,« siger Jørgen Goul Andersen.

Den brede opbakning til NA har en meget nærliggende årsag, mener valgforsker og forskningsadjunkt ved Aarhus Universitet Rune Stubager.

»Når Ny Alliance får opbakning fra en bred skare af vælgere, hænger det nok sammen med, at partiets stiftere ikke har sagt ret meget om konkret politik indtil videre, og så hører folk det, de gerne vil høre. Ny Alliance har ikke rigtig meldt noget ud, som kan fornærme andre end Dansk Folkepartis og Enhedslistens vælgere,« siger Rune Stubager.

At der er opbakning til NA, fornemmer man i partiets kontor i det indre København. Her arbejder folk skulder ved skulder blandt andet med at registrere strømmen af nye medlemmer – i skrivende stund over 19.000. Lederen af partiet Naser Khader tager imod og smiler ved læsning af resultaterne af A4’s undersøgelser.

I er blevet udråbt af politiske iagttagere til at være de veluddannedes, forandringsparates parti. Hvad synes du om det?

»Vi rummer også de forandringsparate og veluddannede, men bestemt ikke kun dem. Efter min mening er der en parallel mellem dannelsen af Ny Alliance nu og Det Radikale Venstre i 1905. Dengang gik lærerne i byerne – altså nogle af datidens intellektuelle – sammen med husmændene på landet, hvilket mange i befolkningen undrede sig over,« siger Naser Khader og fortsætter:

»Jeg oplever, at vi har det såkaldte caffè latte-segment, men det dominerer ikke partiet. Jeg kan eksempelvis se, at 15 procent af Ny Alliances vælgere ifølge A4’s undersøgelse er medlemmer af HK, og det er jo interessant.«

I Khaders favn

De tre partistiftere Naser Khader, Gitte Seeberg og Anders Samuelsen har fra første færd lagt vægt på at komme ud til deres mulige bagland og har eksempelvis været på gågaderne i Horsens, Nakskov og Sakskøbing for at samle underskrifter. Naser Khader mener, at partiet har fået hånden godt ned i folkedybet.

»Ny Alliance er faktisk noget, som kommer fra bunden. Jeg vil vove at kalde Ny Alliance for en slags folkebevægelse,« siger Naser Khader.

Forklaringen på at partiet appellerer til både Netto-kunder i Frederikshavn og Magasin-kunder i København er ifølge partilederen, at partiet befinder sig tæt på midten i dansk politik, og at det ønsker at bygge bro mellem fløjene.

»Det er på midten af dansk politik, langt de fleste danskere er. Danmark er et konsensus-samfund, hvor mange er trætte af politisk mudderkastning. Eksempelvis kom Dansk Folkeparti for tre måneder siden med et beslutningsforslag om at afskaffe blasfemiparagraffen. Det er en god idé, for der er ingen grund til, at vi i 2007 har en lov, som beskytter Gud. Det må være nok med en racismeparagraf, der beskytter hans tilbedere. Men flere af mine politikerkolleger stemte imod, blot fordi det kom fra Dansk Folkeparti. Den slags politisk fnidder tror jeg, at rigtig mange danskere gerne vil af med,« siger Khader.

Ifølge de seneste opinionsmålinger fra Cati-nét, Gallup og Greens står Ny Alliance til at få opbakning fra omkring 10 procent af vælgerne. Den store opbakning fra vælgerne og det gode tag i en repræsentativ del af danskerne gør, at Naser Khader godt kan tillade sig at grine af, at cafeen lige under hans partikontor hedder Wanna B (person, der ønsker at være mere, end han er). Ydermere kan han glæde sig over at have givet flere danskere appetit på politik.

»De fleste af vores medlemmer har ikke tidligere været politisk aktive. Det vil sige, at vi samler mange politisk hjemløse op,« siger Naser Khader.

Om opbakningen fra hr. og fru Danmark siger tidligere spindoktor Henrik Qvortrup:

»Det er både en god og en dårlig nyhed for Khader. Den gode er, at der åbenbart er lagt an til et vælgerpotentiale, der er et folkeparti værdigt, og det passer jo meget godt til hans erklærede ambition. Den dårlige nyhed er, at det indebærer den samme risiko som både Socialdemokraterne og Venstre samt andre store, brede partier kender til, nemlig at hvis man bejler så bredt, så risikerer man at melde ud med noget, som ikke gør alle tilfredse.«

Ny Alliance er en spændingsfilm

Forskningsadjunkt Rune Stubager tvivler stærkt på, at NA i længden kan hente opbakning fra så bred en skare af vælgere. Når hverdagen melder sig for partiet på Christiansborg, vil partiet uvilkårligt blive afkrævet svar på dette og hint, og dermed vil nogle vælgere falde fra.

»Det bliver meget spændende at følge udviklingen i Ny Alliance. Indtil videre kan det være fint nok for Naser Khader og de andre stiftere med det her signal om »stol på mig, så skal det nok gå«. Men de kan altså ikke gøre alle mennesker glade, så på et eller andet tidspunkt slutter deres hvedebrødsdage,« siger Rune Stubager.

Selv om det mest af alt er leverpostejs-danskeren, Naser Khader og kompagni har fat i, så er deres vælgere ikke helt farveløse. Eksempelvis er de mere grønne forstået på den måde, at de er mere tilbøjelige til at købe økologiske eller miljømærkede varer end gennemsnittet af vælgere fra andre partier.

Flere af NA-tilhængerne kommer fra børnefamilier end gennemsnittet. Således bor 41 procent af partiets vælgere i en husstand med børn under 18 år, hvilket gør sig gældende for 35 procent af vælgerne i andre partier.

Naser Khaders opskrift på at forblive et folkeligt midterparti er blandt andet at holde afstand til Christiansborg.

»Hvis jeg havde gået rundt på Christiansborg og spurgt de politiske analytikere og nestorer: »Hvad siger I til, at vi danner Ny Alliance«, ville de alle have sagt, at »det kan ikke lade sig gøre«. På borgen er der en tendens til, at man ikke altid har føling med, hvad der foregår uden for murene. I længden bliver man lidt skør af kun at være på Christiansborg. Derfor har vi ikke kontor på borgen her i vores opstartsfase,« siger Naser Khader.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.