Ny Alliance – Danmarks nye liberale parti?

Af

40 procent i skat. Skattelettelser i toppen. Og mere fri indvandring. Sådan lyder nogle af slagordene fra Ny Alliance, som i sidste uge fremlagde sit program. Taler vi om Danmarks nye liberale parti? Kort sagt om liberalismens redningskrans i en tid, hvor VK-regeringen kritiseres for at føre socialdemokratisk politik? Vi har spurgt fem borgerlige debattører.

Jeg vil ikke gøre ét parti til bannerfører for liberalismen. Men der er da mange gode takter i Ny Alliance. Blandt andet på skatteområdet, hvor man vil gøre op med de alt for høje marginalskatter, indføre en skatteprocent på 40 og lave flad skat. Partiet vil kunne skabe ny liberal, politisk dynamik i en tid, hvor 2015-planer, kvalitetsreformer og meget andet peger i den forkerte retning. Hvis VK’s flertal med Dansk Folkeparti forsvinder, vil Ny Alliance pludselig spiller en parlamentarisk nøglerolle, og det må formodes at øge sandsynligheden for en gavnlig skattereform.

Martin Ågerup, direktør for den borgerlige tænketank Cepos

At kalde Ny Alliance en liberal redningskrans er at spænde buen lovlig hårdt. Partiet er ikke vildt passioneret og får mig ikke op af stolen. Der mangler sammenhæng, og deres liberale synspunkter findes allerede hos andre partier. Partiet kan pege på Fogh eller Thorning. Det kommer der ikke noget nyt ud af.

David Gress, historiker

Partiet har takter fra både Socialdemokraterne, de radikale og Dansk Folkeparti, og det er Ny Alliances største fortjeneste, at linjen mellem højre og venstre i dansk politik nu er forvandlet til en rundkreds, hvor det er rystende ligegyldigt at kategorisere nogen som værende liberal, borgerlig, til venstre eller på skrå. Det er ikke længere dækkende for virkeligheden, nu kan der tales om politik på en ny måde, og det er meget glædeligt.

Kathrine Lilleør, sognepræst og ph.d.

Ny Alliance er ikke et nyt liberalt parti, men trods alt det bedste bud for tiden for mig og andre, der opfatter os som liberale. De gør i skattepolitikken op med, at alle skal have lige meget, når der gives skattelettelser. På EU-politikken og mange andre stræk er de derimod ikke særlig liberale. Forhåbentlig får vi engang et liberalt parti, der er den rene vare. Indtil da er Ny Alliance det mindste onde.

Ole Birk Olesen, redaktør af den borgerlige netavis 180grader.dk.

Alle klassiske definitioner på politiske ideologier er i dansk politik så udvandede, at der ikke er meget at navigere efter. Venstre er blevet socialdemokratiseret, og de konservative har reduceret sig selv til et parti, der alene definerer liberalisme som skatteomlægninger. I denne politiske scenografi er Ny Alliance det mest borgerligt, liberale parti i Danmark anno 2007. Partiet er de tætteste på at foreslå fri indvandring – et ærkeliberalt standpunkt. Og Ny Alliances skatteudspil er også mere liberalt end regeringens. De vil få mange borgerligt liberale og humanistiske proteststemmer – men gudskelov uden at nærme sig CEPOS og Libertas.

Morten Albæk, kommentator og medforfatter til “Generation fucked up?”

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.