Ministerrokade truer Søvndal

Af | @GitteRedder

Danmark kan få en ny udenrigsminister, når der formentligt bliver sat et nyt ministerhold efter sommerferien. Det vurderer topfolk i regeringen. Søvndals afløser kan blive Nicolai Wammen (S) eller Morten Østergaard (R). Samtidig debuterer socialdemokraterne Henrik Sass Larsen og Magnus Heunicke sandsynligvis på ministerholdet. Socialminister Karen Hækkerup er favorit som ny politisk ordfører for S.

Foto: Foto: Rumle Skafte/Polfoto.

ANALYSE Der er lagt op til storvask i SF, når regeringen efter alt at dømme rykker rundt med ministerposterne efter sommerferien. Centralt placerede kilder i regeringen vurderer samstemmende over for Ugebrevet A4, at den tidligere partiformand, udenrigsminister Villy Søvndal, står til fyring. Også sundhedsminister Astrid Krag risikerer ifølge flere kilder at ryge ved en kommende rokade.

Men SF’s toppolitikere er ikke de eneste, der skal bekymre sig om fremtiden i sommerferien. Ministerrokaden bliver ifølge kilderne, der både tæller ministre og topfolk i de tre regeringspartier, omfattende. Et meget sandsynligt scenarie er, at statsminister Helle Thorning-Schmidt ikke kun vil fyre og ansætte ministre, men også ender med at flytte godt og grundigt rundt på ministeriernes arbejdsopgaver.

Den forventede fyring af Villy Søvndal vil ifølge Ugebrevet A4’s kilder ske som led i en byttehandel, hvor SF afgiver udenrigsministerposten for at overtage et eller to velfærdsministerier. I bytte for det kan Socialdemokraterne få posten som erhvervs- og vækstminister. Netop den post passer perfekt til Henrik Sass Larsen, der skal belønnes for tro tjeneste som gruppeformand.  

Samtidig vurderer flere socialdemokratiske kilder, at den nuværende politiske ordfører Magnus Heunicke har passet sit arbejde så godt, at han også vil blive tiltænkt en ministerpost.

En ministerrokade med poster til Henrik Sass Larsen og Magnus Heunicke vil samtidig betyde, at to centrale poster som gruppeformand og politisk ordfører kan blive ledige hos Socialdemokraterne.

Her nævnes socialminister Karen Hækkerup flittigt af flere kilder som en oplagt politisk ordfører for Socialdemokraterne, mens både transportminister Henrik Dam Kristensen og finansordfører John Dyrby Paulsen er i spil til den tunge post som gruppeformand.

SF har brug for rokade

Lad det være sagt med det samme: Kun statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og måske finansminister Bjarne Corydon (S) kender det nøjagtige tidspunkt og omfanget af en ministerrokade.  Men forventningen blandt flere ministre samt centrale topfolk i alle tre partier er, at en rokade er meget tæt på.

For SF’s formand Annette Vilhelmsen vil en rokade i august være kærkommen, så hun kan møde sin folketingsgruppe til sommergruppemøde i Lejre 19. – 20. august og demonstrere, at hun har indflydelse. Det er nemlig især SF, der har en interesse i at få flyttet rundt på ministerposterne.

Annette Vilhelmsen har overtaget erhvervs- og vækstministeriet efter Ole Sohn, men vurderingen er, at hun har meget mere brug for at profilere sig fra et blødt velfærdsministerium. I flere målinger skraber hun bunden som den minister, der klarer sit job dårligst blandt alle regeringens 23 ministre. Ingen minister - og slet ikke en partiformand - kan leve med at være bundskraber, fremhæver flere kilder. De forventer, at SF-formanden vil presse på for at sætte sig i enten Socialministeriet eller Forsknings- og Videnskabsministeriet.

Hvis Annette Vilhelmsen bliver socialminister, lyder vurderingen, at integrationsområdet tages ud af ministeriet, således at Annette Vilhelmsen ikke risikerer besværlige sager om integration, der kan støde SF-vælgere fra sig. Til gengæld kan børne-området med blandt andet daginstitutioner og pasningstilbud blive taget ud af undervisningsministeriet og ført over i Socialministeriet, så det får en tyngde og profil, der passer til en partileder. 

Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen er den oplagte kandidat til en ledig post som erhvervs- og vækstminister, lyder den samlede bedømmelse. En rokade uden ham på holdet anses for utænkelig, da han ifølge flere kilder vil være for farlig for Helle Thorning at have uden for holdet. Det er nu og ikke senere, at han skal belønnes for at have været en tro væbner for Helle Thorning-Schmidt, selvom han ikke fik en ministerpost i første omgang på grund af en manglende sikkerhedsgodkendelse fra PET.

Langt fra alle ministerposter passer til Henrik Sass Larsens profil, fremhæver flere. Hvem kan se ham som fødevareminister tale om begrænsning af gylle eller som sundhedsminister tale om nedbringelse af ventelister for kræftramte, spørger en kilde. Erhvervsministeriet ligger lige til højrebenet for ham, og vækst, erhvervsliv, konkurrenceevne og produktivitet er store dagsordener, som Henrik Sass Larsen kan mestre.

Fire ministerbiler er to for mange

For at få det prestigefyldte velfærdsministerium, som Socialministeriet går for at være, skal SF smide noget i puljen – og det bliver udenrigsministerposten.  Efter SF’s nedtur og sin afgang som partileder har Villy Søvndal mistet momentum, og hans popularitet som udenrigsminister er historisk dårlig.

En fyreseddel til Villy Søvndal giver mulighed for at revitalisere udenrigsministerposten ved at nedlægge et eller to af de fire ministerier, der i dag har adresse på Asiatisk Plads 2, lyder bedømmelsen fra samtlige kilder. Fire store ministerbiler foran udenrigsministeriet er en eller to for mange, hedder det.

Vurderingen er, at Europaministerens opgaver lægges ind under udenrigsministeren. Og handels- og eksportministerens opgaver lægges ind under udviklingsministeren.  Det kan umiddelbart lyde overraskende, men udviklingsministeriet har i forvejen kontakt til en række af de vigtige vækstøkonomier, som man gerne vil styrke eksporten til.

To storfavoritter

Der er to storfavoritter til posten som udenrigsminister. Nemlig Nicolai Wammen (S) og Morten Østergaard (R). Begge dygtige, vellidte og arbejdsomme ministre. Men fra hvert deres parti.  Hvem der får den magtfulde position er uvist, for det handler om den delikate magtbalance, der skal være mellem de tre regeringspartier efter en rokade. Som en kilde præciserer, er en ministerrokade en stor købmandshandel, hvor man handler med varer, der er forskellig prisfastsat, men ingen vil snydes og skal helst føle, at de har gjort en god handel.

Spørgsmålet er om Margrethe Vestager vil acceptere, at Socialdemokraterne sidder på de tre mest magtfulde regeringsposter i Statsministeriet, Finansministeriet og Udenrigsministeriet. Hvis hun insisterer på, at de radikale skal have udenrigsministerposten for at skabe den rigtige magtbalance mellem de tre regeringspartier, vil Morten Østergaard stå forrest i køen til det prestigefyldte job, lyder bedømmelsen. Som minister for forskning og innovation gør han det ganske vist udmærket, men i den store offentlighed er ministeren usynlig, og det passer ikke den ambitiøse Morten Østergaard.  

Men også energiminister Martin Lidegaard (R) nævnes som en mulig kommende udenrigsminister. På trods af en belastende solcelle-sag anser partileder Margrethe Vestager ham for at være driftssikker og dygtig.

En tredje radikal kandidat til udenrigsministerposten kunne være Christian Friis Bach. Han har slet ikke samme status i partiet som Morten Østergaard og Martin Lidegaard, men kunne være outsideren, der kan få kabalen til at gå op. Nogle mener, han er for meget missionær og for lidt politiker, mens andre fremhæver, at han har politisk tyngde.  Hvis Morten Østergaard bliver udenrigsminister, er det svært at forestille sig, at Christian Friis Bach kan fortsætte som udviklingsminister, påpeger flere.

Forfremmelse til Wammen

Får Socialdemokraterne udenrigsministerposten, bliver Nicolai Wammen forfremmet.  Europaministeren kender i forvejen ministeriet, ligesom han har et politisk netværk både i Europa og USA. Derudover nyder han stor respekt internt i Socialdemokratiet og har været loyal over for Helle Thorning-Schmidt i det seneste turbulente år, hvor andre partifæller flere gange både internt og eksternt har underkendt hende.

Hvis Radikale sætter sig på udenrigsministerposten, vurderer flere kilder, at Nicolai Wammen får en anden tung ministerpost og under alle omstændigheder rykker op i hierarkiet. Den tidligere Aarhus-borgmester er en billetsælger, som Helle Thorning også kan bruge i front på den hjemlige scene, påpeger en kilde.

Hvis handels- og eksportministeriet lægges ind under Udviklingsministeriet, behøver Pia Olsen Dyhr (SF) ikke frygte en fyreseddel. Annette Vilhelmsen kan slet ikke undvære hende på ministerholdet. Hvis Annette Vilhelmsen vil gå brutalt til værks og afskedige sin rival til partilederposten, sundhedsminister Astrid Krag, vil Pia Olsen Dyhr være oplagt her. Men Pia Olsen Dyhr vil også kunne klare sig på klima- og energiministerposten, i  Fødevareministeriet eller i Forskningsministeriet, hvis de kommer i spil.

 

Astrid Krag får muligvis lov at fortsætte som sundhedsminister, men hun betragtes som ’dødvægt’ i den forstand, at hele hendes netværk og generation – blandt andre Thor Møger Pedersen, Jesper Petersen og og Mathias Tesfaye – har meldt sig ud af SF og ind i Socialdemokraterne.  Der er en klar fornemmelse blandt kilderne af, at Astrid Krag på et tidspunkt følger i afhoppernes fodspor, og hvorfor så beholde hende som minister, hvis andre SF’ere med en fremtid i partiet kan gøre det lige så godt og måske endog bedre?

Byttehandler skal gå op

For at få byttehandlerne til at gå op mellem de tre regeringspartier og sætte det rigtige hold, kan Helle Thorning-Schmidt ud over Socialministeriet også være parat til at sælge Transportministeriet og Fødevareministeriet.  

Derfor vil statsministeren blandt andet se på, hvilke ministre hun kan tage af holdet uden at gøre dem til bitre og indebrændte. Som den altid loyale partisoldat vurderes det at være ufarligt at fjerne Henrik Dam Kristensen som trafikminister.  Han har for mange år siden fået opfyldt sine ministerambitioner, og der vil stå bred respekt om ham i folketingsgruppen, hvor han eventuelt vil kunne blive gruppeformand efter Henrik Sass Larsen.

Heller ikke Mette Gjerskov fortjener en fyreseddel, noterer flere kilder. Men når en statsminister skal tage hensyn til de øvrige regeringspartiers ønsker, skal nogle ofres, og det kan gå hen og blive fødevareministeren.

Hækkerup og Dyrby kan blive nyt A-team

Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke ventes at komme med på Helles nye ministerhold, og det betyder, at den centrale post som politisk ordfører bliver ledig.

Her fremhæver flere kilder, at Karen Hækkerup frem mod næste folketingsvalg kan blive en stor gevinst for partiet på den post. At være politisk ordfører i kamp for at genvinde regeringsmagten er en af de allervigtigste poster overhovedet, anfører en kilde og peger på, at ens politiske karriere ikke slutter ved at blive flyttet fra ministerholdet til første geled i folketingsgruppen. Tværtimod kan det at være gruppeformand og politisk ordfører blive begyndelsen på noget meget større, lyder det.

Hvis ikke Karen Hækkerup får posten som politisk ordfører, kan den alligevel ende med at gå til familien. For hendes mand, retsordfører Ole Hækkerup, er også på tale til posten som politik ordfører.

Som ny gruppeformand for Socialdemokraterne nævnes udover Henrik Dam Kristensen også finansordfører John Dyrby. At besætte de to mest centrale poster i folketingsgruppen med afgåede ministre kan dog virke provokerende i en socialdemokratisk gruppe med masser af talenter, lyder vurderingen. Og her vil en John Dyrby som gruppeformand og Karen Hækkerup som politisk ordfører være et usædvanligt stærkt team, påpeger en kilde.

Kampgejst før sæsonstart

Kilderne vurderer samstemmende, at der kommer en ministerrokade i løbet af de næste par måneder. Ved at sætte et stærkt ministerhold i sensommeren kan Helle Thorning-Schmidt signalere en ny start forud for, at regeringen præsenterer sit finanslovsforslag for næste år tirsdag den 27. august, og inden både Radikale og Socialdemokraterne holder årsmøder i september, og Folketingsåret begynder tirsdag 1. oktober. 

Samtidig vil en ministerrokade i midten af august være tre måneder inden kommunal- og regionsvalgene den 19. november og dermed ikke tage fokus fra det.

For en rokade allerede i midten af august taler også, at alle tre regeringspartier holder sommergruppemøder i netop den måned. Det er på disse møder, at partilederne lægger de store linjer for den kommende sæson og i en politisk peptalk får skabt begejstring og især tro på, at man er et vinderhold. Lige i den sammenhæng tåler sæsonstart i superligaen og politik en sammenligning.  Hvis spillerne på holdet ikke har tillid til trænerens startopstilling og strategi, får man ikke den nødvendige kampgejst og får en forkert start på den nye sæson.

Med historisk dårlige meningsmålinger er både Socialdemokraterne, men i særdeleshed SF hårdt trængte før den nye politiske sæson.  Godt nok er humøret steget op til sommerferien i takt med, at de to partier haler lidt ind i de seneste målinger, og godt nok er Venstre presset i diskussioner om nulvækst og brugerbetaling, men det ændrer ikke på, at regeringstoppen meget hurtigt skal i gang med at begejstre og overbevise vælgerne om, at de stadig kan vinde.  En rokade straks efter ferien kan ifølge en kilde give netop det boost. 

Andre kilder pointerer, at det ikke bliver sommergruppemødernes placering, der afgør, hvornår statsministeren præsenterer sit nye hold.  Man kan altid indkalde til et ekstraordinært gruppemøde og konstituerer sig på ny, lyder det fra kilder, der tror mere på en rokade umiddelbart op til et regeringsseminar midt i september.

De sidder sikkert

En lang række ministre betragtes som urørlige og indgår slet ikke i statsministerens kabale, konstaterer flere kilder. Det gælder først og fremmest finansminister Bjarne Corydon, som sandsynligvis er den eneste socialdemokratiske minister Helle Thorning-Schmidt vil diskutere en kabale med i god tid inden offentliggørelsen.

Men heller ikke beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, justitsminister Morten Bødskov, undervisningsminister Christine Antorini samt by- og boligminister Carsten Hansen behøver at svede af frygt for at blive prikket i sensommeren.

Blandt SF-ministrene sidder både Ida Auken og Holger K. Nielsen sikkert i sadlen. Adskillige kilder fremhæver, at Holger K. Nielsen er en sikker hånd, der ofte har mere styr på SF-tropperne end sin nyvalgte formand Annette Vilhelmsen.

Og hos de Radikale kan Manu Sareen godt bruge sommerferien på at skrive endnu en børnebog, ligesom Marianne Jelved kan nyde sommerhus og børnebørn uden at bæve for en fyring, vurderer kilderne.

 

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.