Analyse

Ministerrokade kan bane vejen for dagpengeløsning

Af | @GitteRedder

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) og justitsminister Mette Frederiksen (S) kommer på hårdt overarbejde frem til folketingsvalget. Karen Hækkerups farvel til dansk politik svækker regeringen og er ikke noget drømmescenarie for hverken statsministeren eller de nye ministre.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var hos Dronningen for at præsentere sin nye justitsminister, Mette Frederiksen (S), og sin nye beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen (S).  

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var hos Dronningen for at præsentere sin nye justitsminister, Mette Frederiksen (S), og sin nye beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen (S).   Foto: Niels Hougaard, Polfoto

Den populære justitsminister Karen Hækkerups (S) pludselige farvel til dansk politik, er en kæmpe belastning for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

For ottende gang har statsministeren været hos Dronningen for at præsentere nye ministre. Det giver indtryk af en regering, der er ved at falde fra hinanden, og når tunge ministre siger op, efterlader det unægtelig indtrykket af, at regeringen smuldrer indefra og kun få ministre tror på et genvalg.

Når to stærke og centrale ministre som Margrethe Vestager (R) og Karen Hækkerup inden for godt en måned vælger et exit til noget, som de anser for mere attraktivt end ministertitler og sågar pladser i regeringens magtfulde koordinationsudvalg, opfattes det let som om, at selv de mest loyale ministre ikke længere tror på en fremtid for regeringen.

Men når det er sagt, kan Karen Hækkerups nye job som administrerende direktør for Landbrug og Fødevarer også vise sig at blive en gevinst, anfører et par centrale kilder. Ganske vist med tilføjelsen om, at det er naivt at håbe på en valgsejr.

Men ligesom en ny holdopstilling kan ændre spillets gang i en fodboldkamp, kan det også ske i politik.  For eksempel er den nye beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen kendt for at kunne lægge enhver farlig bold død, og det er netop, hvad der er brug for med dagpengesagen.

Nye ministre skal bakse med sprængfarlige sager

Når Karen Hækkerup nu skulle forlade dansk politik, er den lille regeringsrokade med Mette Frederiksen og Henrik Dam Kristensen både logisk og klog, lyder dommen fra centrale kilder hos regeringspartiet.

I hvert fald gambler Helle Thorning-Schmidt ikke med rokaden, konstateres det. Og flere kilder vurderer, at rokaden oven i købet kan bane vejen for andre løsninger på de mest politisk sprængfarlige sager, som regeringen bakser med, nemlig dagpengespørgsmålet og den dramatiske stigning i antallet af asylansøgere.

Den politiske veteran Henrik Dam Kristensen har aldrig selv været på dagpenge, for siden han i sine unge dage var postbud i Vorbasse, har han aldrig været arbejdsløs. Som post, lærer, folketingsmedlem og minister har han aldrig haft behov for at gå på jobcenteret. Men i de næste måneder vil den nyudnævnte beskæftigelsesminister lære dagpengesystemet at kende forfra og bagfra, for det bliver hans opgave at føre sit parti gennem en valgkamp, hvor dagpengestramningerne kommer til at fylde alt.

Mere end noget andet har den omstridte dagpengereform og mere end 47.000 ledige, der er faldet ud af dagpengesystemet, kostet Socialdemokraterne opbakning blandt vælgerne. Både de arbejdsløse, fagbevægelsen og oppositionen skriger på dagpengeændringer, og sågar Dansk Folkeparti, der ellers var opfinderen af den udskældte dagpengereform, slår nu sig selv op på, at de har fortrudt halveringen af dagpengeperioden fra fire til to år.

Men her kan en ny beskæftigelsesminister, der både er garvet og pragmatisk, få nemmere ved at viske tavlen ren og finde nye løsninger, påpeger flere.

Henrik Dam skal feje med ny kost

Nye koste kommer nogle gange helt ind i hjørnerne og gør rent på en anden måde, fremfører en kilde. Og det er håbet, at Henrik Dam er den nye kost, der kan feje op på det besværlige dagpengeområde.

Dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger i efteråret 2015, efter et folketingsvalg, men analysen er hos flere socialdemokrater, at Henrik Dam Kristensen vil kunne trykke Radikale de rigtige steder og få Morten Østergaards tropper overbevist om at forlænge arbejdsmarkedsydelsen frem til et nyt dagpengesystem træder i kraft. Så vil diskussionen om et nyt dagpengesystem på baggrund af dagpengekommissionens anbefalinger kunne løbe på to parallelle spor frem til 2016, og ingen arbejdsløse vil stå uden forsørgelse i et valgår.

Det vil være helt afgørende for Socialdemokraterne, at der findes en midlertidig løsning på dagpengene hurtigt, og det bliver Henrik Dam Kristensens hovedopgave i sit nye job. Dele af et nyt beskæftigelsessystem er forhandlet på plads og træder i kraft ved årsskiftet, og det skal han føre ud i livet. Samtidig får han travlt med at styrke kampen mod social dumping og sikre et ordentligt arbejdsmiljø. Begge dele har det haltet med, og ligesom på dagpengeområdet skal regeringen levere på de socialdemokratiske kerneområder inden et folketingsvalg.

Henrik Dam Kristensen betegnes som det kloge og driftssikre valg som beskæftigelsesminister. Godt nok signalerer han ikke meget nytænkning, men til gengæld er hans troværdighed helt i top. Danskerne er trygge ved Henrik Dam Kristensen, der nu rykker ind i sin karrieres femte ministerium. Henrik Dam er kendt for at være manden, der ikke har nogen fjender nogen steder.

Sammenlignet med sin forgænger i Beskæftigelsesministeriet er han svag på retorik, men til gengæld er Henrik Dam stærk på både de indre linjer og til at opbygge relationer i interesseorganisationer. Det kan han især få brug for hos fagbevægelsen og A-kassernes Samvirke. Med til historien hører dog, at Henrik Dam Kristensen allerede har et fortrinligt forhold til fagbevægelsen.

Det har han haft siden foråret 2005, hvor flere af fagbevægelsens topfolk opfordrede ham til at stille op som formand for Socialdemokraterne i kamp mod Frank Jensen. Henrik Dam Kristensen takkede for tilliden men sagde nej til at stille op. Det gjorde til gengæld Helle Thorning-Schmidt, og resten er historie.

Asylboom giver overarbejde til Mette Frederiksen

Hvor Mette Frederiksen i de seneste tre år som beskæftigelsesminister har skullet forsvare stramninger på dagpengeområdet, skal hun nu som justitsminister forsvare stramninger på udlændingeområdet. Hun skal til at finde balancen mellem at lægge arm med Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl til den ene side og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen til den anden.

I sin tid som beskæftigelsesminister har Mette Frederiksen ikke haft megen arbejdsro, og det får hun heller ikke som justitsminister.

Hun overtager ansvaret for udlændingepolitikken på et tidspunkt, hvor 20. 000 asylansøgere strømmer til Danmark i år og koster statskassen i omegnen af fire milliarder kroner.  Ingen tvivl om, at Mette Frederiksen også i justitsministeriet kommer på overarbejde. Også i lyset af, at der skal forhandles en aftale om en folkeafstemning om det danske retsforbehold i EU.

Men det bliver udfordringerne med asylboomet fra især Syrien, som bliver Mette Frederiksens første store opgave. Regeringen har netop bebudet, at den vil begrænse adgangen til familiesammenføringer for nyankomne asylansøgere. Flygtninge fra blandt andet Syrien skal i første omgang kun have asyl i et år. Dermed skal den nye justitsminister ud at forklare og forsvare, at asylansøgere ikke må se deres børn i et år.

Og selvom Mette Frederiksen i manges øjne er regeringens bedste retoriker, har hun også ry for mere at være en blød kvinde end en hård hund. Det bliver ikke nemt for hende at skulle fortælle en kritisk og insisterende Pia Olsen Dyhr fra SF, at der altså ikke er hjerterum og økonomi i Danmark til at forene flygtningebørn med deres forældre.

Til gengæld vil Mette Frederiksen opleve den paradoksale situation, at spillet mellem hende som socialdemokratisk ressortminister og den radikale regeringspartner ændrer sig. I tre år som beskæftigelsesminister har Mette Frederiksen bokset løs på Radikale og tigget om få lov til at lempe på dagpengeområdet for at please et frustreret socialdemokratisk bagland.

Nu bliver det sandsynligvis omvendt, når Mette Frederiksen som justitsminister vil opleve Radikale falde på knæ for at få lempelser i asylpolitikken i takt med, at det radikale bagland ser rødt over regeringens udlændingestramninger.

Ikke noget drømmescenarie for nogen, men …

Hverken for Helle Thorning-Schmidt, Henrik Dam Kristensen eller Mette Frederiksen er Karen Hækkerups farvel til dansk politik noget drømmescenarie.

Statsministeren havde helst været sin ottende regeringsrokade foruden. Og hun har mistet en stærk minister og loyal politisk væbner i både regeringen og sin frustrerede folketingsgruppe.

Henrik Dam Kristensen har fået opfyldt sine ministerambitioner for flere år siden, og har de sidste år været en respekteret gruppeformand, der har skabt ro på de indre linjer i partiet. Nu skal han knokle på et besværligt område.

Mette Frederiksen ville gerne have gjort sit arbejde færdigt i beskæftigelsesministeriet. Med kontanthjælpsreform, beskæftigelsesreform og meget mere har det været lidt af en arbejdspukkel, men hun ville gerne have kæmpet for at finde en dagpengeløsning.

Men selvom det ikke er et drømmescenarie, skal kampen spilles til ende. Som en kilde fremfører det, så fik for eksempel daværende finansminister Mogens Lykketoft fornyet energi og kræfter, da han kom over i Udenrigsministeriet og fik lov at spille en helt ny rolle.

Og kampen er ikke fløjtet af, før valgdagen slutter. Heller ikke selvom man er langt bagud på måltavlen og skifter nøglespillere ud i anden halvleg.