Middelklassen kan skabe fred og demokrati i Mellemøsten

Af

Ifølge en ny bog vil middelklassens opblomstring være drivkraften bag en mere fredelig og demokratisk udvikling i Mellemøsten. Også i Kina vil den voksende middelklasse spille en afgørende politisk rolle i de kommende år, mener dansk professor.

DEMOKRATI I løbet af de kommende 20 år vil middelklassen i Mellemøsten og Nordafrika blive mere end fordoblet fra de nuværende 105 millioner til 234 millioner personer, viser OECD’s prognoser.

Udviklingen er godt nyt. Ikke kun for de mange, der tager springet fra de fattiges rækker og ind i middelklassen, men også for de – både i og udenfor Mellemøsten – der håber på en mere fredelig og demokratisk udvikling i regionen. Det mener professor i international politik ved Tufts University i Boston i USA Vali Nasr.

I sin nye bog ’Forces of Fortune – The rise of the new muslim middle class and what it will mean to our world’ forudser Vali Nasr på baggrund af talrige interviews og rejser i regionen, at fremvæksten af en ny og forretningsorienteret middelklasse er det vigtigste våben i kampen mod ekstremister og ufred i Mellemøsten.

»De økonomiske og sociale ændringer (…) har potentialet til at skabe en fremtid for Mellemøsten, der er meget forskellige fra den, som Mahmoud Ahmadinejad og Osama Bin Laden forestiller sig,« skriver Vali Nasr.

At der kan være noget om den sag understreges også af undersøgelser, som det amerikanske analyseinstitut Pew Research Center har foretaget. I en verdensomspændende meningsmåling fra 2007 fandt Pew således, at middelklassen både i Mellemøsten og i resten af verden generelt bakker mere op om demokratiske værdier og institutioner end andre samfundsgrupper.

Kinas middelklasse kræver vækst

Men hvad med Kina? Vil de kommende års eksplosive udvikling i den kinesiske middelklasse føre til en svækkelse af det kinesiske styre og fremvæksten af en mere demokratisk styreform?

Ikke nødvendigvis mener professor ved Copenhagen Business School Lars Bo Kaspersen, der i de seneste år har været på flere besøg i Kina for at diskutere velfærdsreformer.

»Så længe middelklassen i Kina oplever konstant fremgang vil de være en stabiliserende faktor, der bakker op om det siddende styre,« siger han.

Spørgsmålet er dog, om det kinesiske styre kan blive ved med at levere de høje vækstrater, som er nødvendige for at opfylde middelklassens stadigt voksende forventninger. Hvor middelklassen tidligere var tilfreds med en række helt basale velfærdsgoder, så stilles der nu stigende krav til valgmuligheder i sundhedssystemet, flere og bedre uddannelsesmuligheder, sprogkompetencer og adgang til den nyeste teknologi, fortæller Lars Bo Kaspersen.

»På mange måder kan det sammenlignes med udviklingen i Danmark, hvor middelklassen i de senere år også er blevet stadig mere irritabel og kritisk over for de serviceydelser, som velfærdsstaten stiller til rådighed,« siger han.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.