Mange vinder på Ny Alliances fiasko

Af

Ny Alliances maveplasker er kommet både venstre- og højrefløjen i dansk politik til gavn i form af flere vælgere. De største vindere er Venstre og Det Radikale Venstre – de selvsamme partier, der i efteråret 2007 afleverede den største andel af deres vælgerskare til det nystiftede parti.

TILBAGE TIL START Siden folketingvalget i november 2007 har Ny Alliance tabt så mange vælgere, at partiet er tæt på at have en negativ vælgerbase, hvis man tager højde for den statistiske usikkerhed på et par procentpoint, der er i de fleste meningsmålinger. Men hvor er de titusindvis af tidligere Ny Alliance vælgere så flyttet hen?

En vælgervandringsanalyse, som Ugebrevet A4 har fået foretaget af Gallup blandt 17.720 vælgere, giver en del af svaret. Af analysen fremgår det, at Ny Alliance blot har formået at fastholde 41 procent af de vælgere, der tilbage i november satte kryds ud for partiet. De resterende 59 procent er blevet spredt for alle vinde.

Det parti, der har nydt størst gavn af Ny Alliances bemærkelsesværdige nedtur, er Venstre. Regeringspartiet har hentet 18,6 procent af de frafaldne Naser Khader (Y) støtter. Nummer to er Det Radikale Venstre, der har vundet 10,6 procent af Ny Alliances vælgere.

Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og SF henter mellem fire og ni procent af Ny Alliances vælgere. Den resterende andel af Liste Y’s stemmer er enten i tvivl om partivalget eller overvejer ét af Folketingets andre partier.

Ifølge adjunkt Rune Stubager fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet er der en vis lighed mellem Ny Alliances oprindelige vælgergevinst og partiets nuværende vælgertab:

»Vælgerne er i det store og hele gået tilbage til det parti, som de kom fra. Det er forventeligt, da der ikke er andre partier, der har haft succes med at slå sig op på en klar midtsøgende profil.«

Kan Ny Alliance komme igen
Nu er Ny Alliance langtfra et dødt parti. Så sent som for halvanden uge siden slog formand Naser Khader (Y) fast, at partiet ovenpå mandefald og en selvvalgt tænkepause er tilbage og klar til at fortsætte arbejdet i Folketinget. Spørgsmålet er imidlertid, om partiet også kan hente de frafaldne støtter tilbage, så partiet ved næste valg har en reel chance for at komme over spærregrænsen på to procent.

Grundlæggende er de danske vælgere meget villige til at skifte parti, hvilket tegner godt for Ny Alliance, men lektor og valgforsker ved Aalborg Universitet Johannes Andersen tror alligevel, at det vil blive mere end svært for partiet at overbevise danskerne om, at de kan gøre en positiv forskel.

»Mange af partiets vælgere føler sig formodentlig snydt og bedraget, så deres bitterhed mod partiet er formodentlig så stor, at de aldrig vil overveje at stemme på partiet igen. Jeg tror, at der skal gå rigtig lang tid og ske rigtig meget, for at Ny Alliance igen får vind i sejlene,« siger han.

Johannes Andersen fortæller videre, at Ny Alliances fiasko formentlig også har sat en skræk i livet på andre, der måtte gå med tanker om at starte et nyt parti. Han kontrasterer situationen i dag med den, der herskede i starten af 1970erne, hvor først Kristeligt Folkeparti og derefter Fremskridtspartiet og Centrum-Demokraterne viste, at man med succes kunne skabe et nyt parti.

»Det er den stik omvendte situation i dag. Nu har man prøvet med Ny Alliance. Det var endda et parti, som der var stor tiltro til. Men det gik ikke. Så selvom vælgerpotentialet måske er der, så har jeg meget svært ved at se nogen, der skulle kunne løfte opgaven. Jeg tror simpelthen ikke, at der vil opstå et nyt parti inden for overskuelig fremtid,« siger Johannes Andersen.