Lønkommission hænger i tynd tråd

Af | @GitteRedder
| @IHoumark

Der kommer måske slet ingen lønkommission, for regeringen og fagbevægelsen skændes om, hvad den skal beskæftige sig med. Hvis ligeløn ikke bliver gransket nu, kan det udløse mange strejker fremover, vurderer ekspert.

KOKS I KULISSEN Det kan meget vel være, at regeringen kommer til at skuffe de hundredetusinder af især kvindelige omsorgsmedarbejdere, der har sat næsen op efter en granskning af, hvordan det står til med ligeløn i Danmark. Ved redaktionens afslutning fredag stod regeringen og fagbevægelsen langt fra hinanden i spillet om at få nedsat en lønkommission. Regeringen vil have en kommission med et bredt fokus på blandt andet ligeløn, individuel løn og mere spillerum for lederne i den offentlige sektor. Hovedorganisationerne LO og FTF vil derimod have en kommission med klart fokus på ligeløn.

I den forgangne uge udviklede spørgsmålet om en lønkommission sig til et skænderi for åbent tæppe. Det udspil til arbejdsbeskrivelse for lønkommissionen, som finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) udsendte onsdag, fik torsdag en hård medfart af fagbevægelsen. Både LO og FTF insisterede på at få strøget en masse formuleringer i udkastet til kommissorium, der blandt andet handlede om flere værktøjer til lederne i det offentlige. Knubbede ord som »ideologisk bras« og »fedterøvstillæg« lød det fra formændene i fagbevægelsen.

Fredag tog Lars Løkke Rasmussen til genmæle og sagde, at der ingen lønkommission kommer, hvis ikke fagbevægelsen bøjer af. Han omtalte regeringens udspil til kommissorium som en invitation til fagbevægelsen og sagde til nyhedsbureauet Ritzau:

»Invitationen er sendt, efter at vi har haft en meget lang dialog med hele fagbevægelsen for at finde ud af, hvordan den her invitation skal lyde, for at man har interesse i at møde op. Det er ikke det samme som, at man ikke kan justere i en eller anden grad. Men nu sker der bare det, at invitationen bliver totalt afslået.«

Lars Løkke Rasmussen ville ikke fredag kalde sit tilbud for et ultimatum. Med andre ord holder han en dør på klem. Døren bliver dog nok lukket, vurderede arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen fredag.

»Spillet om dannelse af en lønkommission har været ret forudsigeligt, for sådan som jeg ser det, så har regeringen på intet tidspunkt haft særligt meget lyst til at få belyst spørgsmålet om ligeløn,« siger Flemming Ibsen.

Han forklarer, at de private arbejdsgivere i DA (Dansk Arbejdsgiverforening), som regeringen lytter meget til, fra begyndelsen har været direkte imod en lønkommission, og nogle af forbundene i fagbevægelsen ønsker ingen politisk indblanding i overenskomsterne. Dertil kommer, at regeringen har sin helt egen dagsorden om at få indført mere individuelle lønsystemer i det offentlige.

Ved redaktionens afslutning fredag tegnede sig to hovedscenarier for en lønkommission:

? Regeringen opgiver at nedsætte en kommission og forsøger at give fagbevægelsen skylden. Det kan regeringen måske slippe af sted med uden at miste alt for mange point hos vælgerne. Det vil dog forringe samarbejdet mellem regeringen og fagbevægelsen og vanskeliggøre kommende forhandlinger om blandt andet en reform af dagpengesystemet. Ydermere vil frustrationerne over manglende ligeløn mellem mænd og kvinder, mellem offentligt og privatansatte ikke bare forsvinde. Frustrationerne kan ifølge Flemming Ibsen blive en hovedårsag til strejker under kommende overenskomstforhandlinger på både det private og offentlige område.

? Regeringen bøjer lidt af og giver LO og FTF mulighed for at få en kommission, der hovedsageligt har fokus på ligeløn. Imod dette taler, at Lars Løkke Rasmussen kommer til at æde nogle af sine egne ord i sig, og at lønkommissionens anbefalinger kan gøre livet svært for en statsminister, der måske til den tid hedder Løkke Rasmussen. For et kompromis er, at Lars Løkke Rasmussen ikke vil bryde sig om, at hundredetusinder af offentligt ansatte kvinder vender sig imod regeringen, fordi den ikke vil lytte.