Lønkamp splitter LO-forbund

Af | @GitteRedder

De to største LO-forbund på det offentlige område er nu i åben krig om strategi og formandspost før afgørende overenskomstforhandlinger.

RIVEGILDE FOA-formand Dennis Kristensens farvel til formandsposten for KTO i sidste uge truer nu det interne sammenhold i LO-familien og skaber yderligere dramatik omkring fornyelsen af overenskomsterne for offentligt ansatte.

Dennis Kristensen ser gerne, at der afsættes en lønpulje til at hæve lønnen for især plejepersonalet, men HK, lærerne og pædagogerne vil ikke være med til på forhånd at øremærke penge til bestemte faggrupper. Et flertal i KTO mener, at politisk indblanding vil være et brud på den danske aftalemodel. Det fik Dennis Kristensen til at gå.

Formand for HK/Kommunal Kim Simonsen fastslår, at det »både er naturligt og klogt, at LO-gruppen sidder på formandsposten,« fordi LO-forbund organiserer langt over halvdelen af de offentligt ansatte. Han afviser ikke at stille op.

Men Dennis Kristensen fremhæver, at Kim Simonsen næppe kan regne med FOA-opbakning.

»Jeg tror ikke, at Kim Simonsen er et aktuelt bud på KTO-formandsposten. Det er vigtigt, at den, der skal stå i spidsen for overenskomstfornyelsen, kan samle og har troværdighed over for alle forbund. I mine øjne er det ikke afgørende, at det bliver en KTO-formand med LO-baggrund,« fastslår Dennis Kristensen.

Frem til onsdag er lærerforeningens formand Anders Bondo Christensen konstitueret som KTO-formand, og Dennis Kristensen fastslår, at Bondo »sagtens kan være et godt bud fremover«.

Anders Bondo Christensen siger til A4, at han endnu ikke ved om han stiller op til posten.

På onsdag skal KTO udpege en ny formand.