KARAKTERBOG

Løkkes ministerhold tæt på dumpegrænsen: Kun Pape og Støjberg klarer sig hæderligt

Af | @GitteRedder

VLAK-regeringen imponerer ikke vælgerne. De 22 ministre får kun en gennemsnitskarakter på 3,6 af vælgerne. Justitsminister Søren Pape (K) får den højeste karakter, mens Inger Støjberg (V) havner på en sikker andenplads. Ældreminister Thyra Frank (LA) ligger i bunden og flopper ligesom de øvrige LA-ministre. Danmark har en svag bogholderregering, mener politisk kommentator

Humøret var højt, da statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede sin nye trekløverregering i november 2016. Efter et halvt år får de 22 ministre dårlige årskarakterer af vælgerne, og kun K-leder Søren Pape har grund til at smile. 

Humøret var højt, da statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede sin nye trekløverregering i november 2016. Efter et halvt år får de 22 ministre dårlige årskarakterer af vælgerne, og kun K-leder Søren Pape har grund til at smile.  Foto: Foto: Thomas Lekfeldt, Scanpix.

VLAK-regeringen leverer en jævnt dårlig præstation med adskillige væsentlige mangler. 

De 22 ministre i Lars Løkke Rasmussens regering scorer kun en gennemsnitskarakter på 3,6 på den officielle karakterskala, hvor 12 gives for den fremragende præstation, og alt under 2 er dumpet. 

Vælgernes hårde dom falder i en undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4. For niende år i træk har Ugebrevet A4 bedt et repræsentativt udsnit af befolkningen om at give hver enkelt minister en karakter ud fra syv-trinsskalaen for hans eller hendes evne til at forvalte sit embede og være en dygtig og troværdig minister.

Der er simpelt hen ingen stjerneskud på ministerholdet til at trække karaktergennemsnittet op. Hans Engell, politisk kommentator.

Statsministeren kan umuligt være tilfreds med så sølle en årskarakter til sin nu halve år gamle regering, mener valgforsker på Københavns Universitet, professor Kasper Møller Hansen.

»Når VLAK-regeringen må nøjes med 3,6 i årskarakter, viser det, at mange danskere er skuffede og ikke mener, at regeringen gør det særlig godt. Lars Løkkes regering ligger i den dårlige ende af karakterskalaen sammenlignet med tidligere regeringer, og det er et stort problem for enhver regering at skulle gå på sommerferie med sådan en karakterbog,« siger han.

VLAK uden styrekraft

Politisk kommentator Hans Engell pointerer, at ingen regering kan være stolt af en gennemsnitskarakter på 3,6 blandt alle vælgere. Men hvad der gør ondt værre, er, at regeringen kun får 4,2 i gennemsnitskarakter af vælgerne i deres egen blå blok.

»Det er svagt. Nogle elsker selvfølgelig en blå regering, og andre hader en blå regering. Men at få så dårlige karakterer blandt alle vælgere og blandt sine egne afspejler, at regeringen mangler nogle vindersager,  og at den er uden styrekraft. Vælgerne har gennemskuet, at Lars Løkke har deponeret sin handlekraft hos Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl,« siger Hans Engell.

Derudover peger han på, at ministerholdet mangler en bredt respekteret politiker, der kan hive topkarakterer hjem i begge blokke. For eksempel har tidligere klimaminister Connie Hedegaard scoret 7,9 i årskarakter i 2009 og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager 6,4 i 2012. 

»Der er simpelt hen ingen stjerneskud på ministerholdet til at trække karaktergennemsnittet op,« noterer Hans Engell.   

Gevaldig lussing

I 2016 fik den smalle Venstre-regering også en gevaldig lussing af vælgerne op til sommerferien. Her fik Løkke-regeringen kun 3,3 i årskarakter, hvilket var den laveste gennemsnitskarakter til en regering siden Ugebrevet A4 og Analyse Danmark målte for første gang i 2009.

Men selvom den venstre-ledede regering er steget lidt i karakter, efter at Liberal Alliance og Konservative kom med i regeringen, er det stadig en bekymrende ringe karakter og den næstlaveste givet til nogen regering de ni år, hvor A4 har gennemført undersøgelserne, fremhæver Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.  

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen erkender, at 3,6 i årskarakter til regeringen bestemt ikke er nogen prangende karakter.

»Det ville ikke være en karakter, som jeg var glad for at komme hjem med, men omvendt hvis jeg var til eksamen og halvdelen af vælgerne ikke bryder sig om en og gerne vil have en anden regering, er det en okay karakter,« siger han.

Jakob Ellemann-Jensen hæfter sig ved, at regeringen er steget en smule i karakter siden juni 2016.

Pape er regeringens dygtige minister

»Resultaterne begynder at vise sig blandt andet med 90.000 nye arbejdspladser, færre på kontanthjælp og færre flygtninge. Samtidig er ministrene blevet mere rutinerede,« anfører han.

Venstres politiske ordfører glæder sig over, at Løkke får en bedre bedømmelse af vælgerne end sidste år.

»Det er rart, at flere danskere har fået øjnene op for statsministerens kvaliteter,« fastslår han.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) får en gennemsnitskarakter på 4,4 og løber dermed med førstepladsen som Danmarks dygtigste og mest troværdige minister.  

Søren Pape er rigtig glad for det skudsmål, som han får af danskerne. 

»Jeg tolker karakteren som en opbakning til en klar og tydelig retspolitik. Jeg er meget glad for at være blevet justitsminister. Det er et fantastisk område, jeg brænder for,« siger han.

Pape: Vi skal videre

Men Søren Pape er knap så glad for regeringens gennemsnitskarakter på 3,6 og erkender, at der er plads til forbedring.  

»Jeg tager den her karakter for det, den er. Vi skal glæde os over, at vi stille og roligt får resultat på resultat i regeringen. Men vi skal videre. Jeg har en masse arbejde foran mig, og det skal gå godt for den samlede regering,« understreger Søren Pape Poulsen. 

Valgforsker Kasper Møller Hansen forklarer Søren Papes topplacering med, at han har godt fat i konservative mærkesager med højere straffe, bandepakker og kampen mod kriminalitet.

»Som justitsminister kan han være skarp på retspolitikken og holder fast i sine kernevælgere. Men det er værd at bemærke, at topkarakteren ikke er prangende. Søren Pape er den, der klarer sig mindst dårligt i regeringen,« siger Kasper Møller Hansen.

Fingernem Pape

Politisk kommentator Hans Engell mener, at Søren Pape kan være godt tilfreds med førstepladsen.

Artiklen fortsætter efter grafikken

»Han kan være en glad mand. Uanset om det handler om indbrud, vandscootere i Københavns havn eller romaer på gaden, får Søren Pape håndteret de borgernære sager dygtigt. Han har vist, at han er politisk fingernem og får landet nogle aftaler,« fastslår han.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen får 4,0 i årskarakter, mens børne- og socialminister Mai Mercado får 3,7. Det betyder, at de tre konservative ministre klarer sig relativt godt på ministerholdet, anfører Hans Engell.

»De konservative ministre har leveret varen på retspolitikken, på erhvervspolitikken og på familiepolitikken. Der er ikke så meget ballade omkring deres mærkesager, og det lønner sig,« fastslår han.

Støjberg splitter

Er der en minister, som splitter vælgerne frem for at samle dem, er det udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der får en gennemsnitskarakter på 4,2 og dermed regeringens anden mest populære minister.

Syvtrins-skalaen

12 - Den fremragende præstation
gives for den fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse af fagets mål, med ingen eller få uvæsentlige mangler

10 - Den fortrinlige præstation
gives for den fortrinlige præstation, der demonstrerer omfattende opfyldelse af fagets mål, med nogle mindre væsentlige mangler

7 - Den gode præstation
Karakteren 7 gives for den gode præstation, der demonstrerer opfyldelse af fagets mål, med en del mangler

4 - Den jævne præstation
gives for den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål, med adskillige væsentlige mangler

02 - Den tilstrækkelige præstation
gives for den tilstrækkelige præstation, der demonstrerer den minimalt acceptable grad af opfyldelse af fagets mål

00 - Den utilstrækkelige præstation
gives for den utilstrækkelige præstation, der ikke demonstrerer en acceptabel grad af opfyldelse af fagets mål

-3 Den ringe præstation
gives for den helt uacceptable præstation

UDVID

Hver tredje vælger giver Støjberg topkarakterne 10 og 12, og dermed er hun suverænt den minister, som flest danskere bedømmer til at levere en fremragende præstation.

Men samtidig dumper hver fjerde vælger Inger Støjberg ved at give hende 00 eller – 3 for den helt uacceptable præstation.  

Valgforsker Kasper Møller Hansen fremhæver, at Inger Støjberg er markant og kendt af stort set alle danskere.

»Med hendes værdipolitik på udlændingeområdet er hun vigtig for både Venstre og regeringen. Inger Støjberg er både med til at bevare et godt forhold til Dansk Folkeparti som støtteparti, samtidig med at hun konsoliderer Venstre, så vælgerne ikke går til Dansk Folkeparti. Hun er meget værd for Lars Løkke, også selvom hun er kontroversiel og ikke kaprer vælgere fra rød blok,« siger han.

Kronprinsens kolde dukkert  

På tredjepladsen ligger finansminister Kristian Jensen med en gennemsnitskarakter på 4,0 og kun et mulehår foran forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).  

Venstres kronprins må lide den tort, at han for tredje år i rap falder i årskarakter. I 2015 bedømte vælgerne ham til 4,6 i årskarakter. I 2016 røg han ned på 4,2, og nu falder han så til 4,0.

Og Kristian Jensen kan næppe trøste sig med, at han blandt Venstres egne vælgere får 5,0 i karakter. Partiets dronning Inger Støjberg, scorer nemlig 5,7 og er dermed den minister, der får bedst karakter af Venstres vælgerkorps.

Karakterbogen er en kold dukkert for Venstres kronprins, mener Hans Engell.

»Kristian Jensen har haft to ministerposter som udenrigsminister og finansminister, der begge har været en fantastisk platform for at blive populær. Men det er som om, at han har en personlighed, der ikke brænder igennem. Der er rigtig meget Herning Bygade over ham, og han virker teknokratisk,« siger Hans Engell.  

Jakob Ellemann-Jensen forklarer Kristian Jensens fald i karakter med skiftet fra udenrigsminister til finansminister.

»Når man skal få pengene til at passe, koster det på populariteten, men det er stadig en hæderlig karakter,« påpeger han.  

Løkke stiger i karakter

Statsministeren stiger til gengæld i årskarakter. Sidste år måtte Løkke nøjes med 3,2 i årskarakter, mens han i år får 3,8. Blandt Venstres egne vælgere får han 5,5 og i blå blok 4,7.

Selvom statsministeren har forbedret sin årskarakter, er der ingen grund til at feste, påpeger Kasper Møller Hansen.

»Den lidt bedre karakter til Lars Løkke er udtryk for, at han har rettet en smule op på sit renomme. Men der skal ingenting til for at ruske op i skandalerne igen, og de klæber til ham,« siger Kasper Møller Hansen og noterer, at med den statistiske usikkerhed i målingen får Lars Løkke nogenlunde samme bedømmelse som sidste år.

Heller ikke Hans Engell mener, at Lars Løkke kan være stolt af sin egen karakterbog.

»At få 3,8 viser, at Løkke ikke har nogen trækkraft. Uden for Danmarks grænser klarer den danske statsminister sig godt. Lige så snart han forlader landet, får han placeret sig godt i forhold til Trump og Brexit og får hevet en Europol-aftale i hus. Men når Løkke lander i Kastrup igen, begår han den ene fodfejl efter den anden indenrigspolitisk,« lyder det fra Engell.

Mavepuster til LA-ministre

Karakterbogen er en mavepuster til udenrigsminister Anders Samuelsen og de øvrige fem ministre fra Liberal Alliance. LA-holdet på seks ministre er nemlig med til at trække regeringens karaktergennemsnit gevaldigt ned med bare 3,3 i gennemsnit.

Anders Samuelsen må nøjes med 3,5 i gennemsnitskarakter og en 14. plads på ministerholdet. Oven i købet dumper 23 procent af danskerne udenrigsministeren, der ellers traditionelt er en post, hvor man kan være populær og hente masser af goodwill.

Politisk kommentator Hans Engell vurderer, at LA-ministrene straffes med lave karakterer, fordi vælgerne oplever dem som løftebrydere.  

»Anders Samuelsen satte hele partiets troværdighed over styr, da han vekslede sine stålsatte øjne og løfter om topskattelettelser med Audier og BMW’er til de nye ministre. Ingen af dem opleves som særligt professionelle ministre,« siger han.

Thyra er bundskraber

Ældreminister Thyra Frank er bundskraber på ministerholdet med en karakter på bare 2,9. Hver tredje vælger giver den tidligere plejehjemsleder dumpekaraktererne 00 og -03 efter et stormvejr omkring ældrepleje.

»Hun er efterhånden mere kendt som hende samrådsministeren end ældreministeren, fordi oppositionen hele tiden trækker hende i samråd. De røde partier og især Socialdemokratiet kæmper en indædt kamp for at miskreditere hende på ældrepolitikken, og det gør de jo også for selv at profilere sig på området og fastholde vælgere,« siger Kasper Møller Hansen.

 »Thyra Frank pludrer, men Danmark har jo ikke fået nogen ny ældrepolitik overhovedet,« lyder Hans Engells dom over Thyra Franks politiske indsats.   

Men det kører heller ikke for transport- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), der kun får 3,0 i årskarakter. Det hænger sandsynligvis sammen med møgsager om blandt andet den kontroversielle kørselstjeneste Uber, mener valgforsker Kasper Møller Hansen.  

»Men det hører også med, at hver tredje vælger ikke ved, hvilken karakter de skal give blandt andre kulturminister Mette Bock og undervisningsminister Merete Riisager. LA-ministrene er stadig meget ukendte,« anfører han.

Bogholder-regering

I det hele taget mener Kasper Møller Hansen, at regeringen har et problem, når mange ministre er stort set ukendte. For eksempel erklærer 40 procent af vælgerne, at de ikke ved nok om udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til, at de kan vurdere hendes præstation som minister.

Tilsvarende har mange svært ved at vurdere for eksempel minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) og ligestillingsminister Karen Ellemann (V).

»Det viser, at regeringen mangler skarpe profiler, der kan være med til at sætte en dagsorden. I virkeligheden er det tegn på, at vi har en bogholderregering. Ministrene passer deres ting på en meget bogholderagtig måde,« konstaterer Hans Engell.

Ryd-op-ministeren stiger 

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) der har været meget i vælten på grund af de mange skandaler i SKAT, får 3,5 i årskarakter og kan notere sig en pænere karakter end sidste år, hvor han måtte gå slukøret på sommerferie med bare 2,9 i årskarakter.

»Tingene i SKAT med manglende inddrivelse er ikke gået galt på Karsten Lauritzens vagt. Vælgerne oplever ham som ham ryd-op-ministeren, der arbejder på få skatteministeriet på højkant igen. Og så er han en stærk kommunikator, og det får ham til at stige i karakter,« mener Kasper Møller Hansen.