Løkke tiltrækker modne mandlige funktionærer

Af

Venstres succes i de seneste ugers meningsmålinger skyldes i høj grad, at de såkaldte blå socialdemokrater vender ryggen til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Det viser en ny analyse af Venstres vælgersucces siden valget. Kommentatorer mener, at regeringens nedtur er selvforskyldt.

Foto: Foto: Bax Lindhardt, Scanpix

BLÅ OPTUR Allerede på valgnatten anede man det. Siden er det blevet bekræftet igen og igen i utallige meningsmålinger: Venstre er dansk politiks største stemmesluger lige nu.

Ifølge en ny omfattende vælgerundersøgelse, som YouGov har foretaget for Ugebrevet A4, kommer hver tredje af Venstres nye vælgere endda fra Socialdemokraterne.

Derfor kan Lars Løkke Rasmussen i morgen indlede partiets landsmøde i Odense med at fortælle partifællerne, hvordan de nye vælgere ser ud. Venstres formand kan endda også give en indikation af, hvorfor vælgerne siver over til Venstre.

Meningsmålingen, som YouGov har udført for Ugebrevet A4 blandt 3.009 repræsentativt udvalgte danskere mellem 18 og 74 år, afslører, hvordan vælgerne siden valget er vandret frem og tilbage mellem partierne. Tallene viser, at det især er mænd med funktionærjob, som bor i Region Syddanmark eller Region Hovedstaden, der er søgt over til Venstre siden Folketingsvalget 15. september.

Knap seks ud af ti af de nye vælgere er over 45 år.

Men spørger man politiske kommentatorer, undrer det dem ikke, at det især er omskiftelige blå socialdemokrater, som søger mod Venstre.

»Min forklaring på det her vil være, at det er løftebrudsdiskussionen og regeringens passivitet i den sammenhæng. Det har fået lov at sætte sig, at de faktisk har brudt de her løfter. Så kan regeringen opføre sig som komiske Ali og sige, at vi har ikke brudt nogle løfter. Det har bare ikke virket,« siger Rune Stubager, lektor på statskundskab på Aarhus Universitet, der samtidig står i spidsen for Den danske valgundersøgelse 2011.

Løftebrudsdebat påvirker vælgere

Politisk kommentator og tidligere konservativ minister, Hans Engell, er enig.

»Det er klassiske svingvælgere, de, der lader sig styre af økonomiske overvejelser, pengepungen, og så er det formentlig også vælgere, der har ladet sig meget stærkt påvirke af ’løftebrudsdebatten’, som har skiftet side. Den nye regering står noget afpillet, fordi store dele af S-SF’s plan ikke realiseres, eller først realiseres på et senere tidspunkt,« siger han, men peger dog på, at tendenser fra valgkampe normalt fortsættes efter valget.

Så billedet af et Venstre, der i valgkampen blev større og større som valgdagen nærmede sig, og socialdemokraterne, som blev mindre og mindre, er helt normalt, vurderer han. Det er det, vi ser i målingerne i dag. Alligevel er Hans Engell overrasket over, at skreddene for henholdsvis Socialdemokraterne og Venstre, er så voldsomme, som de er.

I flere målinger har Socialdemokraterne mistet knap fem procent af vælgerne, mens Venstre er gået tilsvarende frem. Det er nyt, men ikke dødsens alvorligt for Socialdemokraterne, fordi de modne, mandlige funktionærer ikke er partiets klassiske kernevælgere.

»Det er ikke nogen katastrofe for Helle (Thorning-Schmidt, red.). Det ville det have været, hvis det havde været de yngre kvinder fra den offentlige sektor, der forlod hende. Det ville have været et stort problem,« siger Hans Engell.

Ulogisk med Løkke

På de godt to måneder, der er gået siden valget, har knap hver tiende vælger – hvilket svarer til rundt regnet 420.000 personer - flyttet sig i forhold til, hvad de stemte ved valget, viser målingen fra YouGov.

Hver tredje af Venstres nye vælgere kommer således fra Socialdemokraterne, men også Dansk Folkeparti bløder overfor Venstre, idet godt hver fjerde kommer fra Pia Kjærsgaards parti. Tredjeflest vælgere hiver Venstre fra Konservative. Godt hver femte ny V-vælger kommer derfra.

Ifølge Rune Stubager er det imidlertid lidt af et paradoks, at det især er socialdemokratiske vælgere, som Venstre mest opsnapper. En stemme på Løkke ville nemlig ikke give vælgerne det, de tilsyneladende hungrer efter, vurderer han.

Knap var regeringsgrundlaget således offentliggjort, før sure røde vælgere brokkede sig over, at der ikke var en millionærskat, og at eksempelvis starthjælpen ikke straks blev afskaffet, ligesom Svendborg kunne glemme alt om at bevare akutfunktionen på det lokale sygehus.

»De løfter er jo ikke nogle, man får indfriet hos Lars Løkke i stedet. Snarere tværtom kan man sige. De borgerlige havde jo stillet som krav, at akutfunktionen slet ikke må være der. Men især Venstre har meget elegant formået at køre på løftebruddene, og der tror jeg, effekten hos nogle af de her blå socialdemokrater har været: Når vi alligevel ikke kan få det, de har lovet os, så er de jo utroværdige, og så kan vi lige så godt gå tilbage til Lars Løkke,« siger Rune Stubager.

Venstre: Vi er ærlige

Den analyse køber Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, dog ikke. Partiets succes bunder i, at Venstre-politikerne sagde en ting før valget, og det samme efter valget. Det kan folk godt lide.

»Politik handler om tillid og troværdighed, og vi lagde ærligt frem, hvad der er nødvendigt i forhold til vores sygehusstruktur, og hvad der er nødvendigt i forhold til vores økonomi. Så når folk kommer tilbage til os, tror jeg, det er fordi, de siger: Det kan godt være, vi ikke er helt enige med jer, men I var i det mindste ærlige, og vi vil hellere have ærlige politikere, end vi vil have nogle, som nærmest vil sige, hvad som helst for at komme til magten,« lyder det.

Ellen Trane Nørby afviser, at løftebrudsdebatten reelt er udtryk for godt Venstre-spin, men hun erkender, at hun ikke generes af den megen snak om brudte løfter.

»Vi ser det ikke som vores opgave at være fødselshjælpere for den nye regering,« siger hun.

Skuffede socialdemokrater smutter

I YouGov-målingen har de vælgere, som har ’svinget’ mest; fra rød blok til Venstre, haft mulighed for at angive, hvad der ligger bag kursskiftet. Og selv om datagrundlaget er spinkelt svarer stort set alle svingvælgere, det som kommentatorerne forudser, nemlig at det er fornemmelsen af, at den nye regering har begået for mange løftebrud, som er den primære årsag til vælgerskredet.

Dernæst følger en skuffelse over statsminister Helle Thorning-Schmidt, tæt fulgt af en anerkendelse af, at Lars Løkke Rasmussen har »håndteret valgnederlaget værdigt«.

Ifølge Rune Stubager behøver de nævnte motiver ikke nødvendigvis at være forskellige, man kan nemlig godt være skuffet over Helle Thorning-Schmidt som statsminister på grund af debatten om de mange brudte løfter og så fremdeles.

Med til historien om Helle Thorning-Schmidts nedgang i meningsmålingerne hører dog også, at knap halvdelen af Socialdemokraternes frafaldne vælgere i dag svarer ’ved ikke’ på spørgsmålet om, hvem de ville stemme på, hvis der var valg i morgen, mens godt hver femte angiver Venstre som partiet, de ville stemme på i dag.

Hans Engell har personligt diskuteret løftebruds-situationen med flere af regeringens toppolitikere, fortæller han, og det er derfor helt tydeligt for ham, at regeringspartierne var helt uforberedte på balladen.

For det første var forhandlingerne i det sorte tårn – Hotel Crowne Plaza i Ørestad ved København – hårdere, end især S og SF havde forudset. Deraf kom også flere indrømmelser til Det Radikale Venstre, end S-SF på forhånd havde kalkuleret med.

»Og dermed havde man brugt al tiden på reelle politiske forhandlinger og ikke på markedsføring. Da de var færdige, stod de pludselig midt i en debat, som de ikke havde forberedt sig på. Dernæst kom det også meget bag på regeringspartierne, at begejstringen over en ny regering var så meget mindre end lysten til at sætte fokus på det, man ikke kunne gennemføre,« siger Engell, der vurderer, at regeringen har begået oplagte begynderfejl. Simpelthen, fordi den er uerfaren.

»Nogle fejl kunne de have forudset, andre ikke,« siger han og uddyber:

»Hvem kunne eksempelvis forudse, at en regering, der i medierne var stillet positive forventninger til, allerede dagen efter blev overfaldet af den samlede danske presse. Der var ikke meget blomster og gavetid.«

Danmarks største flyttebutik

Ifølge Hans Engell havde den nye regering heller ikke forudset, at de ved at flytte og nedlægge så mange ministerier og styrelser skabte en situation, hvor flere tusinde embedsmænd vandrede fra et ministerium til et andet.

»Det betød i fasen, hvor regeringen havde brug for embedsmændene til at lave lovkatalog og andet, var embedsmændene simpelthen ved at flytte møbler,« siger han.

Hos Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, er optimismen dog stor, trods de dårlige målinger, partiet oplever. Venstres succes skyldes, at partiet har »ligget lavt« siden valget.  »Det er ikke en strategi, som holder meget mere end et par uger,« siger han.

Snart bliver en samlet finanslov præsenteret, og så vil vælgerne opleve, at der bliver opfyldt løfter i en lind strøm, påpeger Magnus Heunicke.

Den analyse deler Hans Engell, men han kritiserer alligevel, at socialdemokraterne ikke åbent erkender, at tingene ikke spiller.

Eksempelvis i tirsdags, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt på sit pressemøde i Statsministeriet måtte forholde sig til udsagnet om, at hun risikerer at fremstå som Komiske Ali ved ikke at indrømme, at målingerne er elendige. Det afviste Helle Thorning-Schmidt, og den attitude er en fejl, vurderer Hans Engell.

»En statsminister skal ikke tale en situation op, som alle kan se ikke er god. Det havde været rigtigt af Thorning at sige, at meget har skullet på plads, noget er ikke lykkedes, men nu er de i gang. Jeg synes, hun forsøger at tale noget op, hvor, hvis man kigger på meningsmålinger og antallet af sager, enhver kan se, at det ikke går godt. Hun risikerer at skabe sig et troværdighedsproblem. Der er for meget spin i det. I stedet for bare at sige sin mening,« siger Hans Engell.

Magnus Heunicke er helt uenig i at statsministeren putter med virkeligheden.

»Helle Thorning-Schmidt har flere gange erkendt, at ikke alting kan blive, som vi vil have det. Vi har ikke 90 mandater, og eksempelvis sagde hun på den socialdemokratiske kongres, at der er slugt nogle kameler, og at det kræver god appetit at være socialdemokrat. For der skal stadig sluges nogle mundfulde. Så jeg synes ikke, hun forsøger at bortforklare noget. Det er bare nogle svære vilkår, vi opererer under,« siger han.