LO til kamp for homoseksuelle

Af

LO og de homoseksuelles organisation udsender pjece, der sætter spot på homoseksuelles arbejdsvilkår og giver gode råd til tillidsrepræsentanter og de homoseksuelles kolleger. Samtidig er fagforbundet NNF indstillet til en homo-pris.

LIGESTILLING Kvinde eller mand. Sort eller hvid. Homo- eller heteroseksuel. Alle skal de have lige muligheder på arbejdsmarkedet, hvis det står til LO-fagbevægelsen. Mens ligestilling i forhold til køn og etnisk oprindelse er kendte mærkesager for LO, har ligestilling i forhold til seksualitet ikke tidligere fyldt meget i fagbevægelsens arbejde.

Det er der blevet rettet lidt op på det seneste par år, og i denne uge tager LO endnu et skridt for de homoseksuelles arbejdsvilkår. I samarbejde med Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske (LBL) udgiver LO pjecen »Kan du være dig selv på jobbet?«, som sætter fokus på homoseksuelles vilkår på arbejdsmarkedet. Pjecen oplyser om kendte problemstillinger for homoseksuelle på de danske arbejdspladser og giver gode råd til fagforeningsfolk, tillidsrepræsentanter og menige ansatte i forhold til at give lige muligheder for alle – uanset hvilket køn man foretrækker at rulle på lagnerne med.

»Det står klart og tydeligt i LO’s værdigrundlag, at alle mennesker har lige værdi og skal have lige rettigheder og muligheder. Ingen må diskrimineres, uanset hvem de er, og hvordan de lever deres liv. Denne pjece skal skabe fokus på ligestilling i forhold til seksuel orientering,« siger LO-næstformand Tine Aurvig-Huggenberger.

Hun præsenterer pjecen ved et debatarrangement på torsdag på Rådhuspladsen i København. Her skal hun komme med sit bud på, hvordan fagforeninger og fagligt aktive kan skabe rummelighed på arbejdspladserne også for homoseksuelle. Debatmødet finder sted som en del af den homoseksuelle festuge Copenhagen Pride og arrangeres af fagbevægelsens netværk FiU-ligestilling.

NNF’er nomineret til homo-pris

Tine Aurvig-Huggenberger erkender, at fagbevægelsen ikke hidtil har været så offensiv på ligestilling i forhold til seksuel orientering. Men hun mener, at der er sket en hel del det seneste par år. Det skyldes blandt andet en undersøgelse, som CATINÉT Research gennemførte for Ugebrevet A4 i sommeren 2005. Den kiggede – som den første af sin art herhjemme – nærmere på de homoseksuelles vilkår på arbejdsmarkedet. Og resultaterne viste blandt andet, at for hver 100 bøsser og lesbiske havde 39 i en eller anden grad oplevet at blive diskrimineret på grund af deres seksualitet.

»Derudover har sagen, hvor en ung homoseksuel bager fik hele 100.000 kroner i erstatning for diskrimination, virkelig fået det til at blinke i neon, at det er et område, vi skal tage hånd om,« siger LO-næstformanden.

Det er Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet (NNF), som kørte sagen om den homoseksuelle bager, der var udsat for chikane i bageriet på grund af sin seksuelle orientering. Det takserede byretten til en erstatning på 100.000 kroner, men bagermesteren har nu anket dommen til landsretten.

John Andersen, faglig sekretær i NNF, er på baggrund af sagen blevet nomineret til prisen Årets Laks, der uddeles af Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske (LBL), for at føre den principielle, vigtige sag. Prisen uddeles lørdag den 25. august i forbindelse med homo-festugen Copenhagen Pride. Samme dag deltager fagligt aktive fra FiU-ligestilling i øvrigt også i festugens parade.

Sidste år var fagforbundet 3F nomineret til Årets Laks for sin indsats mod diskrimination af homoseksuelle, og Peter Ussing, formand for arbejdsmarkedsudvalget i LBL, glæder sig over, at fagbevægelsen er gået ind i kampen for de homoseksuelles arbejdsvilkår. Senest med den nye pjece, som LBL også har været med til at udarbejde:

»Vores forhåbning er, at pjecen vil blive brugt ude på arbejdspladserne. Vi ser den også som fagbevægelsens blåstempling af, at det er et område, man skal tage alvorligt og arbejde seriøst med. Det er klart, at en pjece ikke gør tingene alene. Men man skal jo starte et sted. Jeg håber, næste skridt er, at fagbevægelsen vil tænke seksuel orientering ind, hver gang man taler ligestillings- og mangfoldighedspolitik,« siger Peter Ussing.