LO-formand: Dæm op for pengestrøm til privathospitaler

Af | @IHoumark

Der bliver pumpet flere og flere offentlige kroner i de private sygehuse. Den udvikling skal bremses, for vi skal bruge pengene på bedre offentlige sygehuse, synes formanden for LO. Det er »socialdemokratisk betonlogik«, svarer sundhedsministeren.

OFFENTLIG / PRIVAT Siden regeringsskiftet i 2001 er der blevet pumpet flere og flere penge fra de offentlige kasser over i privathospitalerne. Det offentliges betaling for behandling af patienter på private sygehuse er svulmet op fra 80 millioner kroner i 2002 til cirka 1.200 millioner kroner i 2008. Men nu er det på tide at få snævret pengestrømmen ind, mener formanden for LO-fagbevægelsen, Harald Børsting.

»Man bør fastlåse den andel af de offentlige midler, som går til privathospitalerne. Eksempelvis sådan at højst tre procent af de samlede, offentlige udgifter til sygehusdrift må gå til privathos­pitalerne,« siger Harald Børsting.

I 2008 modtog privathospitalerne en andel på 1,9 procent af de totale, offentlige bevillinger til drift af sygehuse i Danmark. Målt i kroner er der tale om 1,2 milliarder til de private ud af i alt 62 milliarder kroner til sygehusdrift.

»Ved at give en bestemt procentdel til de private hospitaler opnår man, at der fortsat vil være plads til en privat sundhedssektor, og at den oven i købet vil kunne vokse svarende til væksten i det offentlige. Samtidig får man sendt en meget stærkt signal om, at vi giver første prioritet til de offentlige sygehuse, som vi alle sammen er afhængige af fungerer godt,« siger Harald Børsting.

Varm sag for ministeren

Ønsket om at give de offentlige sygehuse højeste prioritet deler han med hovedparten af befolkningen. Det fremgår af en måling udført af Analyse Danmark for LO:

Næsten ni ud af ti ønsker, at det offentlige sundhedsvæsen prioriteres over det private i de kommende år.

To ud af tre danskere vil have, at sundhedsvæsenet er en kombination af offentlige og private leverandører, men med hovedvægt på det offentlige.

Harald Børsting vil godt have private sygehuse og siger:

»Ved at fastlåse fordelingen mellem offentlig og privat undgår vi en ren ideologisk diskussion om, hvorvidt vi fortsat skal have privathospitalerne som supplement til det offentlige.«

Debatten om pengestrømmen til privathospitalerne bliver meget snart hed. Det sker 17. juni, når Rigsrevisionen offentliggør en rapport, der angiveligt handler om overbetaling af private sygehuse. Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) har hidtil afvist al tale om overbetaling, og han afviser også forslaget om et loft på det offentliges betaling.

»Harald Børstings forslag er et eksempel på socialdemokratisk betonlogik om at sætte systemet før patienten. For mig at se gælder det om at sikre patienterne nogle rettigheder og samtidig få mest ud af de offentlige midler,« siger Jakob Axel Nielsen, og fortsætter:

»Hvis de private sygehuse kan levere høj kvalitet til en rimelig pris og inden for en rimelig tid, så skal vi benytte os af deres tilbud og ikke opstille et kunstigt, symbolsk loft.«

Den 1. juli genindfører regeringen reglen om, at de fleste patienter efter en måneds ventetid på behandling i det offentlige kan forlange behandling i det private. Dermed vil der igen være en fast strøm af patienter og penge til de private sygehuse.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.