Liste Ø kan blive det nye DF

Af

Enhedslisten har aldrig stemt for en finanslov, men nu skal partiet bruge sit årsmøde på at afgøre, om det er tid til at søge indflydelse ved finanslovsforhandlingerne. Dermed står Liste Ø foran et markant kursskifte fra protestparti til forhandlingspartner. Et skifte, der kan gøre det lille parti modent til at indtage Dansk Folkepartis magtfulde position efter et systemskifte.

FINANSREVOLUTION De stod skulder ved skulder, mens forårssolen faldt skråt nedover de fire ansigter. Det nye firkløver i dansk politik præsenterede i sidste uge deres fælles udspil til en klimaplan, som skal gøre Danmark fri af fossile brændstoffer. Villy Søvndal (SF) og Helle Thorning (S) stod sammen i midten, tæt flankeret af Det Radikale Venstres Margrethe Vestager.

Længst til højre stod Enhedslistens Per Clausen i sort habit og skævede mod de storgrinende oppositionsledere. Hans position syntes akavet og uvant. Men han kan godt vende sig til den position, for kommer S og SF til magten efter et folketingsvalg, skal Enhedslisten til at søge indflydelse og tage ansvar. Det mener i hvert fald et flertal i Enhedslistens hovedbestyrelse, der foreslår et markant kursskifte, når det kommer til finansloven.

Siden Liste Ø kom i Folketinget for 16 år siden har partiet stemt nej til alle finanslove – med undtagelse af en enkelt gang, hvor de stemte blankt for ikke de facto at vælte en socialdemokratisk ledet regering. Men nu beder et flertal i Enhedslistens hovedbestyrelse medlemmerne på det 21. årsmøde – der finder sted i den kommende weekend – om at give mandat til, at folketingsgruppen kan gå ind i finanslovsforhandlingerne efter et valg. Hvis regeringen vel og mærke er ledet af Socialdemokraterne og SF.

Gruppeformand i Folketinget for Enhedslisten Per Clausen er varm fortaler for den nye kurs, der skal signalere til vennerne i det nye firkløver, at de kan regne med opbakning.

»Vi vil gerne sende et signal om, at ingen skal tro, at den nye regering er nødt til at vælge at arbejde sammen med de borgerlige partier for at have sikkerhed for at få en finanslov igennem. Under forudsætning af at finansloven ser fornuftig ud og er udtryk for, at der sker en fornuftig politisk udvikling af vores samfund, så er vi indstillet på at stemme for,« siger Per Clausen.

Traditionelt har Enhedslisten været et parti med mere hang til nej end til ja. Og derfor er det ikke noget ubetydeligt kursskifte, hvis Liste Ø fremover vil lægge stemmer til finansloven, siger Rune Stubager, valgforsker og lektor i Statskundskab ved Aarhus Universitet.

»Ændringen skyldes formentligt, at Enhedslisten lugter muligheden for indflydelse. Og hvis de vil stemme for finansloven, så står de bedre i forhold til at kunne få indflydelse,« siger Rune Stubager.

Med på en sidevogn

Indflydelse får man som støtteparti kun, hvis man har de mandater, der skal til for at få vægtskålen til at tippe – og man i øvrigt er villig til at forhandle med regeringen. En sådan position har under den nuværende VK-regering gjort Dansk Folkeparti til et ekstremt indflydelsesrigt støtteparti. Og ifølge kommunikationsrådgiver og administrerende direktør i Geelmuyden.Kiese Danmark, Peter Goll, ligger Enhedslisten an til at indtage netop den rolle.

»For mig at se, så lyder det som om, ledelsen i Enhedslisten forbereder sig på et regeringsskifte. Hvis SF kommer med i regeringen uden Det Radikale Venstre, så får vi klassisk mindretalsregering og der vil Enhedslisten sidde med regeringens skæbne i hænderne,« forklarer Peter Goll og tilføjer:

»Liste Ø ser sig selv i den rolle, som Dansk Folkeparti har haft – og på nogle strækninger vil de kunne få reel indflydelse og få deres mærkesager gennemført.«

Spørger man hos Enhedslisten, lægger Per Clausen ikke skjul på, at DF er inspirationskilde.

»Vi ser selvfølgelig på de erfaringer, som der har været med Dansk Folkeparti, og vi har bemærket, at det er lykkedes for partiet at få ganske stor indflydelse uden at være med i regering,« siger han og understreger, at Enhedslisten vil bruge indflydelsen anderledes end Dansk Folkeparti.

Hvor Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard sammen med Venstres Anders Fogh Rasmussen designede den strategi, der i sidste ende førte til Nyrups fald i 2001, er Enhedslisten med på »en sidevogn« til det projekt, som Søvndal og Thorning er ved at skabe sammen, forklarer Peter Goll, der tidligere har været pressesekretær i SF.

»Men Liste Ø får serveret muligheden for at få afgørende indflydelse, hvis de ender med at have de afgørende mandater til at sikre S og SF regeringsmagten. Så er spørgsmålet om de vil bruge muligheden, eller om de vil selvdetonere i indre stridigheder, som venstrefløjen tidligere har gjort,« siger Peter Goll.

Hos Dansk Folkeparti har man svært ved at se Enhedslisten udnytte sin position på samme måde, som de har gjort. Som folketingsmedlem Søren Espersen (DF) siger:

»Sammenligningen mellem os og Ø er helt forkert. Deres rolle har altid været som et protestparti. Enhedslisten har jo konsekvent aldrig taget ansvar for noget som helst.«