Liberal Alliances enegang splitter blå blok

Af | @GitteRedder

Venstre og Konservative betragter Liberal Alliances omstridte annoncekampagne som en krigserklæring, der risikerer varigt at skade sammenholdet i den borgerlige opposition. Eksperter vurderer, at Anders Samuelsen vinder stemmer ved at profilere sig som den liberale vagthund, mens Venstre taber på angrebene.

Foto: Illustration: Udsnit af annonce fra Liberal Alliance.

BORGERKRIG Med komfortabelt blåt flertal i meningsmålingerne og udsigt til en ny borgerlig regering, hvis der var folketingsvalg nu, skulle man tro, at der var skænket op med en ekstra god snaps på de borgerliges påskebord.

Men sandheden er, at der slet ikke er dækket op til fælles påskefrokost hos de borgerlige partier. Tværtimod er der iskold luft, dårlig kemi og så mange frustrationer mellem de blå partier, at en påskefrokost ifølge flere kilder ville være en pinlig affære, der let kunne udvikle sig til et håndgemæng på ord.

Det er Liberal Alliances omstridte annoncekampagne i landsdækkende dagblade rettet mod Venstres partileder, Lars Løkke Rasmussen, der har forvandlet blå blok til en slagmark på ideologi og strategi.

Selv om Anders Samuelsen, partileder for Liberal Alliance, med sine frontalangreb på oppositionens statsministerkandidat skaber sig fjender frem for politiske alliancer på Christiansborg, vurderer flere fremtrædende politiske eksperter, at Liberal Alliance vil score nye stemmer på at falde sine blå venner i ryggen.

Mere end drilleri

Valgforsker og lektor ved Aarhus Universitet Rune Stubager mener, at Liberal Alliance hellere end gerne løber risikoen med at sprænge det borgerlige samarbejde til atomer for til gengæld at erobre nogle af Venstres mange vælgere. Når hver tredje dansker i dag ville sætte kryds ved Venstre, er der mange stemmer at fiske efter på den borgerlige fløj, påpeger han.

»Det her er ikke bare drilleri fra Liberal Alliances side. Partiet mener helt seriøst, at det er det ægte liberale parti, og med annoncekampagnen ser det helt klart muligheden for at score nogle utilfredse borgerlige vælgere. Det havde partiet succes med op til folketingsvalget, og nu vil det gerne have endnu flere stemmer,« siger Rune Stubager.

Valgforskeren fremhæver, at den pågående angrebsstil med beskyldninger, om at Lars Løkke Rasmussen er socialdemokrat og begår løftebrud, naturligvis skaber surhed på den borgerlige fløj.

»Nu gik det lige så godt, og så sætter man sammenholdet under pres, når man som Liberal Alliance forsøger at gå på strandhugst blandt sine allierede. Det risikerer at sætte nogle spor på længere sigt, og er på den måde en risikabel strategi. Men det ser ud til, at Liberal Alliance vælger at gå efter flere stemmer frem for samarbejdet internt i blokken,« konstaterer Rune Stubager.

Og han tøver ikke med at udråbe Liberal Alliance til vinder og Venstre som taber af den borgerlige krig.

»Jeg tror, der er en nettogevinst for Anders Samuelsen i form af fremgang i meningsmålingerne, mens Venstre risikerer at tabe vælgere, for det er jo dem Anders Samuelsen går i kødet på,« fastslår Rune Stubager.   

Tabene kan så komme i form af uro på højrefløjen, men det er ifølge Rune Stubager knap så meget et problem for Liberal Alliance som for Venstre.

»Det er jo Venstre, der er statsministerpartiet og skal holde sammen på blokken og fremstå som et klart regeringsalternativ, mens Liberal Alliance kan være oppositionsparti for fulde gardiner,« siger han.

Stukket i ryggen

Professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen vurderer, at Liberal Alliance udadtil kan vinde stemmer i takt med, at de indadtil på Christiansborg skaber splid.

»Det er ikke nogen tovlig strategi, når man kan gå til vælgerne med et meget klart budskab om, at Liberal Alliance står for nogle liberale værdier. Der er jo et bredt vælgersegment, der mener, at der bliver betalt for høje skatter og brugt for mange penge på den offentlige sektor, og der ser Liberal Alliance nogle gevinster i form af flere stemmer,« siger Kasper Møller Hansen. 

Liberal Alliance holder ifølge ham en ret konsekvent politisk linje i forhold til, hvad de står for.

»Måden, de så vælger at gøre det på i en hårdtslående annoncekampagne, skaber jo selvklart frustrationer hos Konservative og Venstre. De føler, at de bliver stukket i ryggen, og Venstre synes bestemt ikke, at det er sjovt at blive kaldt løftebryder,« understreger han.

'Et kæmpe selvmål'

Helt op i Venstres og Konservatives ledelser er der ikke bare hovedrysten men også vrede over Anders Samuelsens fremfærd.

Eller som en konservativ toppolitiker udtrykker det:

»Når nu den socialdemokratisk ledede regering kædes sammen med løftebrud af et flertal af vælgerne, devaluerer man jo udtrykket ved at anklage Lars Løkke Rasmussen for løftebrud. Det er et kæmpe selvmål, og Liberal Alliance skader muligheden for, at vi sammen vinder næste folketingsvalg.«    

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, mener direkte, at Liberal Alliance modarbejder borgerlig politik og risikerer at sende vælgere i armene på Helle Thorning-Schmidt.

»Hvis Liberal Alliance har tænkt sig at bruge sine kræfter og pengepung på at køre kampagne mod os, så forstår jeg godt, hvis rigtig mange danskere begynder at undre sig over, hvem det er, Liberal Alliance egentlig ønsker som statsminister,« siger Ellen Trane Nørby. 

Fjernt fra virkeligheden

Udgangspunktet for Liberal Alliances angreb på Venstre er det brede energiforlig, som energiminister Martin Lidegaard (R) har indgået med alle partier i Folketinget undtagen Liberal Alliance. Anders Samuelsen mener, at energiforliget gør det dyrere at være dansker, og at Venstre løber fra løfter i valgkampen om, at det skal være billigere at være dansker, fordi skatter og afgifter ikke vil stige med borgerligt samtykke.

Venstres folketingsmedlem Ulla Tørnæs betegner Liberal Alliances måde at fare i flint på som meget ultimativ.

»Da vi indgik energiaftalen, var vi selvfølgelig opmærksomme på, at vi ville blive kritiseret af Liberal Alliance, men at det ligefrem skulle være med en stor annoncekampagne, det havde vi ikke forestillet os,« siger Ulla Tørnæs.

I det daglige arbejde i Folketingets udvalg oplever hun arbejdsomme og dygtige folketingsmedlemmer fra Liberal Alliance, understreger hun. Især mener Ulla Tørnæs, det er forfriskende, at de ser på politik med nye vinkler, hvilket ifølge hende beriger udvalgsarbejdet.

»Men deres ultimative tilgang til politik, skaber nogle gange vanskeligheder. Som når de påbegynder energiforhandlingerne med et spørgsmål om, der er nogen som helst chance for at forhandlingerne kan føre til lavere energipriser. Så er man en smule fjern fra den politiske virkelighed. Den ultimative tilgang resulterer i manglende politisk indflydelse, og det er ikke sådan Venstre arbejder,« konstaterer Ulla Tørnæs.

’Vi styrker den borgerlige side’

Uanset kritik fra Venstre og Konservative holder Anders Samuelsen fast i, at annoncekampagnen var en god idé.

»Sandheden er, at hvis vi ikke havde indrykket de her annoncer, havde energiforliget været glemt, og vi havde fået en ekstra regning på 3,6 milliarder kroner. Vi bruger vores annoncekroner på at fortælle, hvad vi mener, nemlig at Danmark går i den forkerte retning, og at de andre borgerlige partier foretager sig noget, der ikke er liberalt,« fastslår Anders Samuelsen.

Beskyldninger om, at han svækker det blå regeringsalternativ ved at så tvivl om især Venstres politik, har Anders Samuelsen kun hovedrysten til overs for.

»Hver gang vi har indrykket annoncer i de seneste to år, har Venstre og Konservative sagt, at vi skaber splittelse. Men sagen er, at det blandt andet var vores annoncer, der gjorde, at VK-regeringen rykkede for en reformdagsorden op til folketingsvalget, og at man dermed kom meget tæt på at vinde regeringsmagten. Så tal og fakta viser det modsatte. Nemlig at vi faktisk er med til at styrke den borgerlige side, fordi vi sender et signal om, at der er nogle partier, der vil noget,« siger Anders Samuelsen.

Han henviser til, at den borgerlige fløj kun var nogle få tusinde stemmer fra at kunne danne regering. Det skyldes ifølge ham i høj grad, at Liberal Alliance gik fra at have været helt nede på 2,6 procent i meningsmålingen til ved valget at få 5,0 procent af stemmerne.

»Fra en stort set umulig position betød vores fremgang ved folketingsvalget, at vi var meget, meget tæt på at have flertal,« anfører Anders Samuelsen.

Den liberale vagthund

Siden folketingsvalget for godt et halvt år siden, har Liberal Alliance oplevet en svag nedgang i meningsmålingerne. I februar viste et vejet gennemsnit af meningsmålingerne, at 4,8 procent af vælgerne ville sætte kryds ved Anders Samuelsens tropper. Ved valget i september 2011 høstede Liberal Alliance som nævnt 5,0 procent af stemmerne.

Siden valget er det gået meget fremad for Venstre - fra 26,7 procent af stemmerne ved valget i fjor til i målingerne i februar at stå til 32,7 procent.

Når Liberal Alliance nu profilerer sig med de store annoncekampagner, gør de det med valgforskernes øjne for at tilbageerobre tabte stemmer. Og fordi partiet aldrig har haft regeringsansvar og heller ikke har udarbejdet fælles politiske programmer med hverken Venstre eller Konservative, står det dem frit for at gøre, hvad de vil, påpeger både Rune Stubager og Kasper Møller Hansen.

»Liberal Alliance er jo ikke gift med Venstre, og derfor kan de spille oppositionskortet og være den liberale vagthund. Socialdemokraterne og SF kom sammen med et politisk oplæg og kunne derfor ikke angribe hinanden, men Liberal Alliance står fuldstændig frit, og det udnytter de,« mener Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Hvis Anders Samuelsen gifter sig for meget med den borgerlige blok, mister han ifølge valgforskeren også friheden til at køre løftebruds-diskussionen.  

»Men Liberal Alliance skal være varsomme med de personlige angreb på Lars Løkke Rasmussen. Det kan give bagslag både i meningsmålingerne og i forhold til samarbejdet med de blå partier på Christiansborg. Men så længe partiet holder sig til den politiske substans i sine annoncekampagner, vil det vinde på sin frihed,« siger Kasper Møller Hansen.

En ordentlig vasker

Forskerne er enige om, at Venstre har mest at tabe i krigen med Liberal Alliance. Men det er også Venstre, der er mest bundet på hænder og fødder i sin ageren, fordi partiet skal fremstå som regeringsdueligt.

»Hvis politikerne i Venstre vil forsøge at så tvivl om Liberal Alliance, skal de virkelig tage fløjlshandskerne af og give dem en ordentlig vasker. Problemet for Venstre er bare, at partiet skal favne bredt og fremstå som sympatisk. Det handler om, at små børn må godt være frække, men det må de voksne ikke. Liberal Alliance er i den her forbindelse et lille barn, mens Venstre er den voksne, hvor der er en grænse for, hvor hård retorikken må være,« siger Rune Stubager.

Hvis Venstre offentligt udstiller Liberal Alliance som idioter, vil Venstre ifølge ham miste vælgere.

»Det er samme mekanisme som med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. Hvis Socialdemokraterne siger, at Dansk Folkeparti har et frygteligt menneskesyn, må det også gælde for de vælgere, der har stemt på partiet, og hvordan kan de vælgere så tænke på at stemme på Socialdemokraterne igen? På samme måde hvis Venstre beskylder Liberal Alliances vælgere for at være idioter, kommer de måske ikke tilbage igen,« siger Rune Stubager.

 Konservative bør droppe fløjlshandskerne

Rune Stubager mener til gengæld, at Konservative som det lille borgerlige parti, der lever et stille og usynligt liv, med fordel kunne gå til angreb på Liberal Alliance.

»Konservative kunne tjene noget på at tage fløjlshandskerne af. Både Venstre og Konservative har afleveret vælgere til Liberal Alliance, men Konservative skal ikke spille rollen som det bredt favnende parti, og derfor kunne partiet godt i en forholdsvis barsk tone kaste sig over Liberal Alliance,« siger Rune Stubager.

Professor Kasper Møller Hansen mener modsat, at det vil være en farlig strategi for Konservative at gå i gang med kaste mudder på Liberal Alliance.

»Jeg tror ikke, at det er sundt at kapre stemmer på den måde, med mindre du tilhører et parti, der aldrig har været i regering. Frem for at smide med mudder skal Konservative vælge en strategi, hvor det bliver synligt, at de er borgerlige stemmer, der arbejder,« mener han.

Kamikaze-kurs

Et konservativt folketingsmedlem fremhæver over for Ugebrevet A4, at de ikke har nogen som helst interesse i at bidrage til et borgerligt skænderi for åbent tæppe.  I den lille konservative folketingsgruppe anser man ifølge kilden Liberal Alliances fremfærd for »kamikazeagtig«, og når de konservative i løbet af kort tid kommer med nye tiltag for at profilere sig, inkluderer det absolut ikke angreb på andre borgerlige partier.

Selv om der hver tirsdag holdes møder mellem partiledelserne i blå blok, bliver der ikke talt frit fra leveren i en fortrolig ånd.

»Vi snakker med dem, men vi tør ikke fortælle dem det hele. Anders Samuelsen har ikke blik for det borgerlige fællesskab,« lyder det fra en kilde, der ikke lægger skjul på, at de to gamle partier ikke tør stole på Liberal Alliance.

Partiet er uberegneligt, anfører en kilde, og nu skyder de sig selv i foden med et desperat træk.

Men partileder Anders Samuelsen tager kritikken med ophøjet ro.

»Vi havde ikke et samarbejde med Venstre og Konservative før valget, og de gjorde alt, hvad de kunne for at holde os ude.  Nu må de jo erkende, at vi er der,« siger Anders Samuelsen.

Selv om Liberal Alliance gerne vil være fødselshjælper for en borgerlig regering, så har de seneste ugers provokationer også været ødelæggende for troen på, at man kan bygge en blå regering på Anders Samuelsen.

Eller som en central Venstre-politiker udtrykker det, så kan man »ikke tælle til et flertal på 90 mandater, hvor man tillader sig at regne Liberal Alliance med«.