PENGEMASKINER

Lettere at låne penge til nye robotter

Af | @jakkobb

Regeringen vil give bedre muligheder for, at små og mellemstore virksomheder kan låne penge til nye maskiner og udstyr. Dermed kan varerne produceres i Danmark frem for i udlandet.

Regeringen vil lette små og mellemstore virksomheders muligheder for at låne penge til nyt udstyr. 

Regeringen vil lette små og mellemstore virksomheders muligheder for at låne penge til nyt udstyr.  Foto: Thinkstock

Det skal være lettere for små og mellemstore danske industrivirksomheder at låne penge til at investere i for eksempel nye robotter, så produktionen kan foregå mere effektivt.

Det mener regeringspartierne, der i udspillet til en ny vækstpakke har flere forslag til, hvordan det skal ske.

Pengene skal ikke kun kunne lånes af en modvillig bank, forklarer erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S):

»Vi skal gøre det lettere at få private investorer ombord, og så skal vi styrke den offentlige medfinansering,« siger han.

Kræver nye investeringer

Som Ugebrevet A4 skriver i dag, går det den rigtige vej med danske industrivirksomheders konkurrenceevne over for resten af Europa.

Klik her for at læse artiklen: Dansk industri haler ind på europæiske konkurrenter

En del af forklaringen skal findes i et stigende antal robotter, der gør de danske industrivirksomheder mere produktive og dermed også mere konkurrencedygtige.

Vi skal sikre, at der ikke blot er mulighed for at få kapital til at starte en virksomhed, men også til at gå skridtet videre. Benny Engelbrecht, Socialdemokraterne

Men der er stadig lang vej endnu, før produktionsvirksomhederne har indrettet deres arbejde på den mest effektive måde. Det skyldes, at der i de seneste mange år ikke er blevet foretaget ret store investeringer i nye maskiner.

»Øget automatisering kræver, at virksomhederne foretager de nødvendige investeringer i nye maskiner og udstyr,« fremgår det af kapitlet ’Danmark som produktionsland’ i regeringens vækstudspil.

Kapitlet udgør regeringens længe ventede industristrategi og har blandt andet som overordnet mål at ’udnytte nye muligheder i avanceret produktion’.

Nyt fradrag til investorer

Især de små og mellemstore virksomheder har haft svært ved at finde penge til nye og indtil nu ofte dyre industrirobotter.

Det vil regeringspartierne gøre op med som led i den vækstpakke, der for tiden bliver forhandlet på Christiansborg.

Konkret vil regeringen blandt andet indføre en såkaldt investorfradragsordning, der er målrettet investeringer i små virksomheder. Ordningen giver et årligt fradrag på op til 650.000 kroner til personer, der investerer i små virksomheder, fremgår det af regeringens udspil.

Vil have 25 nye industrigiganter

Derudover vil regeringen oprette og forlænge en række forskellige puljer og låneordninger, der trækker på blandt andet offentlig finansiering og penge fra pensionskasserne.

»Det kan ske med en ny Dansk Vækstkapital II og en ny accelerationspulje målrettet virksomheder med særligt vækstpotentiale,« fremgår det af regeringens udspil, der også lægger op til at forlænge de såkaldte Vækstlåneordningen og Eksportlåneordningen.

Dermed hænger de bebudede tiltag også sammen med det andet overordnede mål i industristrategien – at ’flere nye og mindre virksomheder skal vokse sig store’.

»Vi skal sikre, at der ikke blot er mulighed for at få kapital til at starte en virksomhed, men også til at gå skridtet videre. Det er et af de steder, hvor vi har vores store udfordringer,« siger Benny Engelbrecht, der vil have nye danske virksomheder i stil med Grundfos, Danfoss og Linak.

»Det er den slags virksomheder, vi gerne vil have nogle flere af. Vi mener, at potentialet ligger der for, at vi alene med Accelerationspuljen kan løfte et sted mellem 15 og 25 danske virksomheder fra at være små og mellemstore til at blive store virksomheder, altså med en omsætning på over en milliard om året.«

I jeres udspil er I selv inde på, at der blandt danske virksomheder med mere end 1.000 ansatte kun er en enkelt industrivirksomhed, der er stiftet inden for de seneste 30 år. Tror du, det kan lade sig gøre?

»Det tror jeg helt bestemt, at det kan. Der er et potentiale i en række af de virksomheder og nye ideer, som introduceres,« siger Benny Engelbrecht.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.