A-kassetænkning

Ledige får a-kasser som indgangsdør

Af | @IHoumark

Fremover skal forsikrede ledige kun henvende sig i a-kassen det første halve år, foreslår regeringen. Det er en gave til fagbevægelsen, vurderer professor. Kommunernes Landsforening er meget skeptisk over for forslaget.

Regeringen fremlagde ved middagstid i dag udspillet til sin længe ventede beskæftigelsesreform. 

Regeringen fremlagde ved middagstid i dag udspillet til sin længe ventede beskæftigelsesreform.  Foto: Jens Dresling/Polfoto

Fremover kan forsikrede arbejdsløse i det første halve år nøjes med at gå til samtaler og møder i deres a-kasse. Det foreslår regeringen i dag i sit udspil til reform af indsatsen for ledige og gør dermed op med det nuværende system, hvor ledige skal møde op i både jobcenter og a-kasse.

»Jobcentre og a-kasser er gode til hver deres opgaver. Men når ledige i dag skal møde op til samtale begge steder, så synes de ledige nok ikke, at indsatsen er så effektiv. Derfor skal a-kasserne fremover tage sig af de forsikrede ledige, som så at sige bare mangler et job, mens jobcentrene skal tage sig af dem, der er i risiko for at blive langtidsledige,« siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) supplerer:

»A-kasserne har et netværk i lokalsamfundet; de har deres tillidsrepræsentanter at trække på, og de har et stort branchekendskab. De fordele vil vi gerne trække på nu.«

Hun tilføjer, at jobcentre kan noget med folk, der har problemer ud over ledige - eksempelvis dem, der mangler grundlæggende dansk og matematik kompetencer.

»I stedet for at have en punisk krig mellem to systemer, så beder vi nu a-kasserne og jobcentrene om at arbejde tættere sammen,« siger beskæftigelsesministeren.

Læs også: Mette Frederiksen og V-ordfører i clinch

Det bliver rigtigt godt for både de forsikrede ledige og virksomhederne, hvis regeringens forslag bliver til virkelighed. Det mener formanden for brancheorganisationen for a-kasser AK-samvirke og leder af Dansk Metals a-kasse, Torben Poulsen.

Det her vil give de ledige den bedste hjælp i deres jobsøgning. Torben Poulsen, formand for AK-samvirke

»Det her vil give de ledige den bedste hjælp i deres jobsøgning, og det vil være til stor gavn for virksomhederne, for de vil i højere grad få tilbudt den rigtige og mest velkvalificerede arbejdskraft. A-kasserne har den store fordel, at de kender deres brancher og medlemmer, så de har forudsætningerne for at lave det bedste match,« siger Torben Poulsen.

I den tværfaglige a-kasse Ase er chef for Politik & Kommunikation Thomas Telving også glad for regeringens udspil.

»På den her måde får vi afskaffet det nuværende samtalecirkus, hvor ledige skal møde op i både a-kasser og jobcentre. Samtidig ved vi fra en generel undersøgelse blandt danskerne, at de foretrækker at få hjælp i a-kassen frem for i jobcentret,« siger Thomas Telving.

En gave til fagbevægelsen

A-kasserne skal ifølge forslaget også stå for at finde ud af, hvor godt rustede nyledige er i forhold til at få job. Det skal ske ved en såkaldt profilafklaring, der belyser kompetencer og muligheder. Hvis a-kasserne finder, at den ledige risikerer at komme til at gå arbejdsløs længe, kan a-kassen i samarbejde med den ledige og jobcentret iværksætte uddannelse eller andre tiltag.

På denne måde får a-kasserne en meget central rolle, og det er nøjagtig, hvad de fleste a-kasser ønsker. Det vurderer professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Det vil blive udlagt som en gave til fagbevægelsen, og det er det også. Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker, Aalborg Universitet

»A-kasserne har længe forsøgt at få en central rolle i forhold til de ledige, og det ser ud til at lykkes nu. Det vil blive udlagt som en gave til fagbevægelsen, og det er det også,« siger Flemming Ibsen.

Professoren er dog ikke sikker på, at alle a-kasser vil tage imod opgaven med de ledige med kyshånd.

»Tværfaglige a-kasser som Krifa og Det Faglige Hus kender ikke deres medlemmers brancher, overenskomster og har ikke noget netværk i form af en masse tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter. Så for dem kan det blive svært at løfte opgaven med at skaffe ledige medlemmer i job,« siger Flemming Ibsen.

I den tværfaglige a-kasse Ase er Thomas Telving dog ikke bekymret.

»Vi er gearet til denne opgave. Og hvis bureaukratiet nu begrænses, sådan som der lægges op til af regeringen, så vil det forhåbentlig også frigøre ressourcer i a-kasserne,« siger Thomas Telving.

Der er nu fra borgerlig side kritik af, at regeringen med sit forslag ønsker at please fagbevægelsen – især her dagen før 1. maj. Men Thomas Telving fra den upolitiske a-kasse, Ase, synes kritikken er malplaceret.

»Mange a-kasser ligesom vores er politisk neutrale og drives målrettet og professionelt. Så at tale om, at regeringen giver en gave til vennerne, er en alt for forenklet måde at fremstille det på,« siger Thomas Telving.

Jobcentre er skeptiske

Kommunernes Landsforening (KL), der repræsenterer de kommunale jobcentre, er alt andet end begejstret for regeringens forslag. De ledige påvirker i høj grad kommunernes økonomi, og derfor kan man ikke overlade ansvaret for dem til a-kasserne, mener KL.

I en pressemeddelelse fra KL siger formanden Martin Damm:

Regeringens udspil er ikke i overensstemmelse med principperne om, at beslutningskompetence og økonomisk ansvar skal følges ad. Det er afgørende vigtigt, at kommunerne til enhver tid har mulighed for at beslutte den nødvendige indsats for alle ledige.«

»Lander man på en model, hvor a-kasserne har det primære ansvar, bliver det svært at leve op til hensigten om at skabe de bedst tænkelige muligheder for de ledige i hele landet.«