Kvinder er til kvoter

Af | @GitteRedder

Virksomhederne skal tvinges til at have flere kvinder i de magtfulde bestyrelser. Det mener seks ud af ti kvinder ifølge ny meningsmåling.

KØNSKVOTERING De store virksomheder i Danmark skal ligesom de største i Norge tvinges til at besætte flere bestyrelsesposter med kvinder. Den klare melding kommer 58 procent af danske kvinder med i en undersøgelse udført for Ugebrevet A4.

I Norge er der vedtaget en lovgivning, der forpligter alle børsnoterede selskaber til at kønskvotere. Andelen af kvinder i disse norske bestyrelser er nu 40 procent, mens andelen af kvinder i bestyrelserne i Danmarks største aktieselskaber kun udgør 16 procent. Blandt andet har to store danske selskaber som cementgiganten F.L. Smidth & Co og transportfirmaet DSV nul kvinder i bestyrelsen, mens ti andre børsnoterede selskaber som Vestas, Coloplast og Lundbeck kun har lukket en enkelt kvinde ind i magtens centrum.

Som nævnt mener seks ud af ti danske kvinder, at den norske model med kønskvotering til de magtfulde bestyrelsesposter bør inspirere til lovgivning herhjemme. Mændene derimod ser helt anderledes på kønskvotering. Seks ud af ti danske mænd erklærer sig lodret uenig i, at kvinder skal ind på kvoter i bestyrelseslokalerne.

I lyset af at kønskvotering altid har været omgærdet af skepsis og modvilje i Danmark, kalder ligestillingsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitetscenter A4-undersøgelsen for et gennembrud for kønskvotering:

»Hidtil har også kvinder vægret sig ved kønskvotering, men i forbindelse med at placere kvinder på bestyrelsesposter, kan de sagtens se fornuften i det. Det er nemlig gået op for danske kvinder, at det er umådelig svært at kvalificere sig til en bestyrelsespost, fordi mændene rekrutterer til bestyrelserne af nogle lukkede kanaler,« siger Karen Sjørup.

Men hvad der er god sag i befolkningen, behøver ifølge Karen Sjørup ikke at være en god sag i Folketinget. Hun tvivler på, at en lovgivning i stil med den norske vil have nogen gang på jord i det danske folketing.

»Det kan være en vindersag i befolkningen men ikke i erhvervslivet, og derfor vil det møde modstand i de fleste partier,« mener Karen Sjørup.

LO’s næstformand Lizette Risgaard har tidligere været betænkelig ved kønskvotering, men med den manglende ligestilling der er på lederposter, mener hun, at det er på tide at lade sig inspirere af det norske eksempel.

»Statistikken viser, at vi er bagefter både Norge og Sverige med hensyn til kvinder på topposter og i bestyrelseslokalerne. Også selv om alle undersøgelser viser, at bundlinjen i de selskaber, hvor der er kvinder i toppen, ser bedre ud end i andre selskaber. Derfor mener jeg, at vi bør prøve metoden med kønskvotering af herhjemme,« siger Lizette Risgaard

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.