»Allerede i folkeskolen får man i dag den opfattelse, at it kun er noget for drenge. Det er jo pudsigt. For det er rigtigt, at det oftest er drenge, der spiller computerspil, men piger bruger jo sociale medier i lige så høj grad, og der er det vigtigt at tage fat i det og skabe interessen allerede tidligt,« siger Adam Lebech.
Pædagoger skal lære børnene it
En væsentlig årsag til, at langt de fleste piger ikke interesserer sig for computere og programmering, er, at de slet ikke møder faget i skolen. Det viser både danske og udenlandske undersøgelser, påpeger Mads Tofte, der er rektor på ITU.
Han er også tilhænger af, at man så tidligt som muligt får introduceret børnene for it-verdenen. Indsatsen bør faktisk starte helt fra børnehaven, mener han.
»Der findes former for software, hvor børn kan lære at programmere med simple programmeringssprog, hvor man ikke engang ved, at det er programmering, man sidder og laver,« siger han.
Og interessen skal holdes ved lige ved, at man gør it-fag obligatoriske i folkeskolen, fastslår Mads Tofte.
»Det er et meget stort og formentligt meget kostbart projekt, men vi kunne jo heller ikke forestille os en folkeskole, hvor man havde fravalgt læsning eller skrivning og matematik,« siger han og understreger, at det ikke betaler sig at lade være:
»Hvis børnene og unge skal have et rimeligt udgangspunkt i livet, så de kan klare sig nogenlunde i fremtiden, vil det være en stor hjælp for dem at have lært at kunne se på verden gennem de begreber, der findes inden for it.«
"Kvinderne kan også udvikle it"
Det er ikke alene institutionerne, der er ansvarlige for, at både små drenge og piger bliver it-kyndige. Forældrene har også et ansvar. Det ansvar svigter mange i dag, mener journalist Dorte Toft, der er tidligere programmør.
»Det er til dels forældrenes skyld, at pigerne ikke vælger it-fag, fordi de helt fra barndommen undervurderer deres piger. De seneste årtier er der sket en total lyserød invasion med små prinsesser, der flintrer af sted på legepladsen med deres sølvsko og lyserøde tylskørter. Piger skal være kønne, søde og dygtige, mens opfindsomhed og mod er noget, der opdyrkes hos drengene,« siger hun.
Allerede i folkeskolen får man i dag den opfattelse, at it kun er noget for drenge. Det er jo pudsigt. For det er rigtigt, at det oftest er drenge, der spiller computerspil, men piger bruger jo sociale medier i lige så høj grad
Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital
Men ideerne bliver mere mangfoldige, og systemerne bliver kun bedre, hvis der er diversitet i branchen, påpeger hun.
»Det er ret sindssygt at tro, at it-produkterne og systemerne bliver allerbedst, hvis de alene er udviklet af mænd. Kvinder og mænd har forskellige synsvinkler. Mange af de første apps blev udviklet af unge mænd, der savnede at få leveret pizza til døren. Tænk på, hvor længe der gik, før vi fik en app, så kvinder kunne følge deres menstruationscyklus,« siger hun.
Mangel på arbejdskraft
For it-virksomhederne handler det først og fremmest om at få nok arbejdskraft. En analyse fra Erhvervsstyrelsen viser, at der i 2030 kan mangle 19.000 it-specialister i Danmark, og her kan flere it-uddannede kvinder være med til at løse problemet.
Men manglen på kvinder har også konsekvenser for kvaliteten og arbejdsmiljøet, påpeger Adam Lebech.
»Hvis man har en rekrutteringspool, som er mindre, fordi det kun er det ene køn, der søger ind, så får man ikke lige så gode kandidater. Derudover er det en styrke for en arbejdsplads, at der er en god balance mellem kønnene. Du får simpelthen et bedre arbejdsmiljø, hvis det ikke er udelukkende kvinde- eller mandearbejdspladser,« siger han.
Den problematik genkender Hanne Lykke Jespersen, der er næstformand i de it-professionelles fagforbund Prosa.
»Det er ikke, fordi vi ikke er glad for mændene i it-faget, men det er klart, at en arbejdsplads er bedre, når der er en mere ligelig andel af begge køn. Og arbejdspladser med en lille andel af kvinder kan i sig selv gøre det mindre interessant for kvinder,« siger hun.
Pigerne dropper oftest ud
Udover at få lokket pigerne ind på uddannelserne, så er det også vigtigt at fastholde dem, forklarer Hanne Lykke Jespersen.
»Punkt ét er, at de kvinder, der kommer ind på uddannelserne, rent faktisk også gennemfører. Der har hele tiden været et større frafald af kvinder end af mænd, og når der så i forvejen kommer få ind, så giver det selvfølgelig problemer. Hvis alle de kvinder, der kommer ind, også gennemfører, så er det en start,« påpeger hun.
På ITU er de ansatte opmærksomme på, at der periodevist er et flertal af kvindelige studerende, der dropper ud, fortæller universitetets rektor Mads Tofte.
»Vi er ekstra opmærksomme på at gøre ting for at sikre, at de piger, som studerer her, får en god oplevelse. Vi laver forskellige laboratorier og tilbyder hjælpelærere, så hvis man kommer til faget uden at have arbejdet meget med det før, så er der ekstra støtte under studiet, som gør, at man lettere kan klare det,« siger han.
Niveauopdelt undervisning
Man kan også iværksætte andre tiltag for at imødekomme de studerende, der ikke har siddet i forældrenes kælder og bakset med HTML og JavaScript. Valeria Borsotti, der forsker i kønsmangfoldighed på it-uddannelser på ITU, peger på, at man på nogle universiteter i USA har knækket koden.
Hvis man skal tiltrække flere piger, skal man vise nogle af de ting, hvor man kan være med til at ændre samfundet og forandre verden til det bedre
Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital
Det har man blandt andet på Harvey Mudd College i Californien, hvor man i dag har en lige fordeling af mænd og kvinder på datalogistudiet.
»De har haft succes med at tilbyde differentieret undervisning. Derfor ville en af de ting, der kunne rykke rigtig meget herhjemme, være at tilbyde de studerende differentieret undervisning, så der både er hold for dem, der har siddet foran en skærm hele livet, og dem, der slet ikke har erfaring med at programmere,« siger hun.
Handler om at tænke kreativt
Mange gange identificerer kvinderne sig ikke med it, fordi der er få rollemodeller i branchen, pointerer Valeria Borsotti.
Men der er netop behov for positive rollemodeller for pigerne, så branchen ikke opleves som et mandenørdet studiemiljø, mener Adam Lebech.
Ifølge ham skal det gøres tydeligt, at it-uddannelser også handler om at være med til at finde kreative løsninger på udfordringerne i samfundet.
»Hvis man skal tiltrække flere piger, skal man vise nogle af de ting, hvor man kan være med til at ændre samfundet og forandre verden til det bedre.«
Mændene tegner fremtiden
Nogle af uddannelserne på ITU har fået brandet sig, så også pigerne er søgt mod dem. Sidste år optog ITU næsten dobbelt så mange kvindelige ansøgere som i 2015.
For eksempel var der sidste år syv ud af ti kvinder, der begyndte på universitetets kandidatuddannelse i digital design og kommunikation.
Sådan er det dog slet ikke på alle fag. Da der sidste år startede et nyt hold studerende på ITU's bachelor i softwareudvikling, var knap ni ud af ti drenge.
Og det er problematisk, fastslår Mads Tofte.
»Det er særlig vigtigt, at kvinderne kommer ind på lige netop softwareudvikling-uddannelsen, for det er jo softwareudviklerne, som bestemmer detaljerne i, hvordan vores digitale fremtid bliver.«