Kendte danske firmaer ejes fra skattely

Af Anne Skjerning

Mindst 200 danske selskaber, blandt andet Georg Jensen, Bianco Sko og BornholmerFærgen, ejes fra skattely. Men det er ikke for at spare skat, siger selskaberne. Eksperterne fastslår derimod at ejerskab i skattely så godt som altid skyldes skattetænkning. Det kan koste Danmark dyrt, siger de.

Foto: Foto: Curt Carnemark, Scanpix

A/S SKATTELY Bermuda, Gibraltar og Guernsey er blandt de skattely, som mere end 200 danske selskaber ejes helt eller delvist fra. Det viser en omfattende kortlægning fra Ugebrevet A4. Tallene dækker både over multinationale koncerner og kapitalfondes selskaber i Danmark, og firmaer med danske ejere, som har valgt at placere deres ejerskab i skattely.

Men det handler ikke om at undgå skat, siger flere af de firmaer, Ugebrevet A4 har kontaktet. Alligevel fastslår en række skatteeksperter, at det primære motiv for flertallet af firmaerne er skattetænkning.

Ifølge professor i skatteret ved Aarhus Universitet, Jan Pedersen, er de mange ejerskaber i skattely et alvorligt problem for Danmark.

»Jo flere penge, der investeres eller går over skattely, jo færre penge er der at beskatte i Danmark. Det er skattespekulation, som betyder, at man ved lovlige og ulovlige metoder nedbringer sin indkomst. Og når den er nedbragt, så er der mindre i skattekassen til at betale for skoler, plejehjem, børnehaver, sygehuse og veje,« siger Jan Pedersen.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) anerkender risikoen for, at firmaer med ejerskab i skattely bruger skattelyet til at mindske skatten i Danmark.

»I det omfang at de undgår at betale skat, er det et problem. Derfor er regeringen også optaget af at få gjort noget ved det,« siger skatteminister Holger K. Nielsen.

Antallet af danske firmaer ejet fra skattely er reelt større end de godt 200 navngivne selskaber, som Ugebrevet A4 har kortlagt ved hjælp af globale selskabsdata fra det hollandske analysefirma Bureau van Dijk. Det skyldes blandt andet, at nogle danske firmaers rigtige ejere gemmer sig bag flere lag af selskaber, registreret på kryds og tværs af landegrænser.

Det kan blandt andet være for at gøre det sværere for Skat at forhindre skatteflugt fra Danmark, mener Jan Pedersen.

»Vi har en lovgivning som sikrer, at man ikke bare kan føre penge direkte ud af landet til skattely. Men lovgivningen kan omgås på mange måder. Man kan for eksempel kanalisere penge ad en omvej gennem selskaber i andre lande, såsom Holland,« siger Jan Pedersen fra Aarhus Universitet.

A4’s kortlægning viser også, hvilke skattely danske firmaer oftest ejes fra. To af Englands oversøiske territorier - Bermuda og Gibraltar - er topscorere, tæt efterfulgt af to asiatiske bystater - Singapore og Hongkong. Den næste i rækken er fyrstendømmet Liechtenstein, som blandt andet huser en række danske familiefonde.

Sko fra Jersey

Blandt de mange store og små selskaber, som har valgt at eje deres ejerskab fra firmaer i skattely, er der flere selskaber, der er kendt i offentligheden. Det gælder blandt andet skokæden Bianco Sko, som står bag 140 skobutikker i Danmark, Nordeuropa og Mellemøsten. Kæden drives fra Kolding, men ejes reelt af et skuffeselskab på Jersey kaldet ANKA Investments Ltd.

René Piper Laursen, der ejer Bianco Sko, skriver i en mail til Ugebrevet A4, at ANKA Investments ikke er et skattely-selskab, fordi det rent skattemæssigt hører hjemme i Danmark og derfor beskattes på linje med alle andre danske selskaber.

»Selskabsregnskaber på Jersey offentliggøres ikke. Derfor valgte jeg af konkurrencemæssige årsager holdingselskab på Jersey,« skriver René Piper Laursen.

Opslag i Skats liste over danske selskaber viser dog, at Bianco Sko ikke betalte skat i Danmark i det seneste oplyste skatteår.

Uanset det, er det grundlæggende problem, at de danske myndigheder er afhængige af selskabernes egen ærlighed, hvis de er ejet fra skattely.

»I første led er der ikke noget problem. Det man kan frygte, er, at når et overskud kanaliseres i skattely og derefter udbetales til ejerne, så har de mulighed for at snyde i skat. Hvis udbytter kommer fra et skattelyselskab, får vi ikke automatisk besked i Danmark. Vi er afhængige af, at de selv oplyser det,« siger Niels Johannesen, lektor i økonomi fra Københavns Universitet.

Et andet eksempel er BornholmerFærgen, Samsøfærgen og en håndfuld andre færgeruter. Her er en af hovedaktionærerne det danske rederi Clipper Group A/S. Clipper Group har hovedkontor i København, men koncernens øverste selskab ligger på Bahamas.

Ligesom Bianco oplyser Clipper Group til Ugebrevet A4, at koncernen er skattepligtig i Danmark. Adressen på Bahamas har ikke noget med skat at gøre.

»Den eneste fordel for os er, at vores konkurrenter ikke kan få indsigt i vores moderkoncerns finansielle resultater, da vi ikke er forpligtet til at offentliggøre regnskabet for Clipper Group Ltd.,« skriver kommunikationschef i Clipper Group, Me Christiansen, i en mail til A4.

Bankhemmelighed

Men det er ikke den eneste diskretion, som skattely frister med. Bankhemmelighed er normalt også en del af standardvaren i et skattely, og netop den lukkethed kan let omsættes til skattefrihed. Bankhemmeligheden gør nemlig, at skattelyene ofte ikke har nogen informationer at udveksle, og derfor er de mange aftaler, som den danske stat har indgået med næsten alle skattely, ofte intet værd, mener eksperterne.

»Man kan fuldt lovligt have en bankkonto i et dansk pengeinstituts afdeling i fx Gibraltar - bare man husker at opgive renteindtægter til skattemyndighederne. Det er dog et problem, at udenlandske banker særligt i skattelylande ikke er forpligtet til at give oplysninger til myndighederne. De har derfor ikke nogen oplysninger at videregive,« siger Jan Pedersen fra Aarhus Universitet.

Der findes også danske firmaer med en udenlandsk enkeltperson i skattely blandt ejerne. Et eksempel fra fodboldens verden er superligaklubben FC Midtjylland og FCM Håndbold. Deres fælles holdingselskab, FCM Holding, fik i 2011 en indisk rigmand, Shrinivas Dempo, ind som den største aktionær. Han ejer sin andel på 34 procent fra Singapore, som er på Nationalbankens liste over skattely.

Økonomidirektør i FC Midtjylland, Søren Søe Plougsgaard, har ingen kommentarer og henviser til Shrinivas Dempo. Han er ikke vendt tilbage med et svar på, hvorfor han ejer sin andel af den danske sportsklub via Singapore.

Især velhavende privatpersoner placerer i stigende grad deres penge i skattely, siger John Christensen fra organisationen Tax Justice Network, som bekæmper skattelys skadelige virkninger på globalt plan. Og de rigeste i verden er blevet markant rigere gennem de sidste ti år, derfor er de samlede værdier i skattely vokset markant i samme periode, ifølge John Christensen.

»Et lille antal personer har oplevet en enorm stigning i deres rigdomme gennem de seneste ti år. Og de bliver rådet af banker, revisorer eller advokater til at sende deres formuer i skattely, for at undgå enten indkomstskat, skat på kapitalgevinster eller arveafgift,« siger John Christensen.

Danske brands i skattely

A4 har også fundet frem til en række udenlandske investorer, som ejer danske selskaber fra skattely.

Eksempelvis er Georg Jensen nu ejet i Bahrain, efter firmaet i 2012 blev solgt til kapitalfonden Investcorp. Fonden er registreret i dette mellemøstlige skattely med firmaskat på et rundt nul. Georg Jensen vil ikke kommentere på det, men henviser til deres nye ejer.

»Det har faktisk intet med skattely at gøre,« skriver kommunikationschef i Investcorp, Firas El Amine, i en mail til Ugebrevet A4. Han nævner, at Investcorp er børsnoteret og stiftet i Bahrain for mere end 30 år siden.

Også tøjfirmaet BTX Group er blevet opkøbt af en kapitalfond på Cayman Islands. Hvad årsagen er, har BTX Group valgt ikke at svare på.

Kapitalfonde ligger typisk i skattely fordi én eller flere investorer i fonden ønsker at spare i skat, siger Richard Murphy, britisk revisor og skatteekspert.

»Det skyldes, at partnere i en kapitalfond ønsker at spare på den personlige skattebillet,« siger han.

Multinationale ejer danske selskaber fra skattely

Flere multinationale koncerner ejer danske datterselskaber fra moder- eller holdingselskaber i skattely. Det gælder fx Bacardi-Martini, som ejer et dansk datterselskab fra sit hovedsæde på Bermuda.

Også legetøjsgiganten Mattel ejer deres danske aktiviteter via et skattely, selvom deres moderselskab ligger i USA. Begge koncerner bruger Holland som bindeled til skattely. Og det er ikke tilfældigt.

»Hvis selskaber udbetaler et overskud direkte til et moderselskab i skattely, bliver de pålagt en kildeskat på 30 procent. Men i EU må man ikke lægge kildeskat på kapitalstrømme. Så der er ingen beskatning af de her udbytter, hvis de sendes til Holland. Og Holland har masser af traktater og lempelige aftaler med en række skattely,« forklarer Niels Johannesen fra Københavns Universitet.

Hverken Bacardi-Martini eller Mattel ønsker at kommentere på, hvorfor deres danske datterselskaber ejes i skattely.