AV!

Karakterbog: Løkkes ministerhold får hug af vælgerne

Af | @GitteRedder
| @journallan

Venstre-regeringen får en kølig modtagelse af vælgerne, som giver de 17 ministre en gennemsnitskarakter på 3,8 i en ny undersøgelse. Det er klart lavere end Thorning-regeringernes årskarakterer. Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen er tæt på at dumpe, mens dansk politiks ’grand old man’, Bertel Haarder, får højest karakter af vælgerne. Inger Støjberg splitter danskerne.

Et virkelig dårligt resultat, mener Søs Marie Serup, politisk kommentator og tidligere Venstre-pressechef samt rådgiver for Lars Løkke Rasmussen.

Et virkelig dårligt resultat, mener Søs Marie Serup, politisk kommentator og tidligere Venstre-pressechef samt rådgiver for Lars Løkke Rasmussen. Foto: Scanpix/Simon Læssøe

Regeringens mest erfarne minister er også den dygtigste og mest troværdige minister. Det er den klare dom fra vælgerne, som giver kultur- og kirkeminister Bertel Haarder regeringens flotteste karakter for indsatsen i 2015.

Den 71-årige Venstre-veteran får en gennemsnitskarakter på 5,4 og ender dermed med den klart højeste karakter blandt ministrene. På de næste pladser følger justitsminister Søren Pind med karakteren 4,8 og udenrigsminister Kristian Jensen med karakteren 4,6.

At høre til den ældre del af ministerholdet er ikke nødvendigvis nogen ulempe. Hverken for mig eller for regeringen Bertel Haarder, kultur- og kirkeminister (V)

Det er en »glad, men også ydmyg« Bertel Haarder, som A4 får i røret for en kommentar til topplaceringen på vælgernes ministerliste.

»Man taler meget om nye, friske kræfter. Men det her siger jo lidt om, at det at høre til den ældre del af ministerholdet ikke nødvendigvis er nogen ulempe. Hverken for mig eller for regeringen,« siger Bertel Haarder.

Det er Analyse Danmark, som for Ugebrevet A4 har bedt 1000 repræsentativt udvalgte vælgere om at vurdere de 17 ministres evne til at forvalte deres embede og være en dygtig og troværdig politiker og minister.

Ministrene har på den baggrund fået karakterer på syv-trins-skalaen, hvor 12 er topkarakteren og -3 er bundkarakteren.

Mens der er noget at glæde sig over for Bertel Haarder, så er vælgernes overordnede dom dog ikke noget at grine af for Venstre-regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Med en samlet gennemsnitskarakter på 3,8 bliver Løkke-regeringens ministre bedømt klart lavere end den tidligere regering, som med Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen fik karakteren 4,2 sidste år.

'Et virkelig dårligt resultat'

Det er syvende år i træk, at Ugebrevet A4 har bedt vælgerne om at give regeringen årskarakterer, og kun én gang før har det samlede ministerhold fået en lavere karakter. Det var i 2010, da Løkke sidst stod i spidsen for en borgerlig regering, der måtte nøjes med 3,7 i gennemsnitskarakter.

At ligge under Thorning-regeringerne er et virkeligt dårligt resultat Søs Marie Serup, politisk kommentator og tidligere Venstre-pressechef samt rådgiver for Lars Løkke Rasmussen

Vælgernes hårde dom er ikke god nok for en ny regering, understreger Søs Marie Serup, politisk kommentator og tidligere Venstre-pressechef samt rådgiver for Lars Løkke Rasmussen.

»Sidst, Løkke var statsminister, sad han i den sidste time af et døende projekt, som han ikke selv havde sat i gang. Denne gang har han selv stået i spidsen for et nyt hold og et nyt projekt, så at ligge under Thorning-regeringerne er et virkeligt dårligt resultat,« siger hun.

Helt i bunden af ministerlisten ligger den udskældte uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen, som lige akkurat sniger sig over dumpegrænsen med en karakter på 2,1.

Noget at leve op til

Med mere end 20 års minister-erfaring har Bertel Haarder prøvet lidt af hvert. Men det er første gang, at han kommer helt til tops i vælgernes karakterbog på A4.

I 2010 endte han som indenrigs- og sundhedsminister på en tredjeplads, mens daværende kulturminister Per Stig Møller (K) fik den højeste karakter af vælgerne.

Det giver »noget at leve op til«, understreger Bertel Haarder, som vil lade andre om at vurdere, hvorfor det netop er ham, som indtager førstepladsen på ministerlisten.

»Men måske har det noget at gøre med, at jeg er en af de mest kendte ministre og har været med i lang tid. Jo længere tid, man kender folk, jo sværere er det at mistænke dem for alt muligt,« siger Haarder.

Netop den lange erfaring bliver også fremhævet af valgforsker på Aarhus Universitet, professor Rune Stubager.

»Bertel Haarder er en garvet fyr, og som kulturminister har han holdt balladen fra døren. Så spiller det også ind, at han er veteran og også nyder en vis tillid hos røde vælgere,« siger han.

Politisk kommentator Søs Marie Serup er dog en smule overrasket over, at Bertel Haarder kommer helt til tops på vælgernes ministerliste.

»Bertel har jo igennem sit politiske liv været en kontroversiel karakter, som i den grad har sat sine fingeraftryk. Men jeg synes ikke, at han denne gang har været særligt synlig som minister. Han har lagt værdikrigeren bag sig. Så det er en karakter, der mere er givet til stjernerne på skuldrene end de politiske resultater,« siger hun.

Sheriffen skyder sig frem på listen

Også justitsminister Søren Pind kan være fint tilfreds med vælgernes karakterer. Regeringens selvudnævnte sherif har været en del i vælten i mange år og er ikke bange for at provokere med skarpe ideologiske og politiske udmeldinger, og det betyder, at danskerne kender ham, fremhæver Rune Stubager.

»Pind er en markant figur, og så har han ikke optrådt helt så kontroversielt som justitsminister. Det spiller nok ind på den høje placering,« siger Rune Stubager.

Også Søs Marie Serup fremhæver Søren Pinds ligefremme facon som hans største styrke i forhold til vælgernes syn på ham som politiker og minister.

»Søren Pind ender altid godt i sådan nogle målinger. Han er en meget autentisk minister, og det er klart, hvad han står for. Han er også god til at få skabt det rigtige billede ved at give sig selv nogle kæle- eller øgenavne, som er med til at forstærke det. Tidligere var det frihedsminister, og nu er det sheriffen,« siger Søs Marie Serup.

Karakterbog 2015: Her er Danmarks bedste partileder

Udenrigsminister-effekten

Først Lene Espersen og siden hen Villy Søvndal har været undtagelserne, der bekræfter hovedreglen om, at udenrigsministrene altid er blandt de mest populære ministre.

Men med Venstres næstformand, Kristian Jensen, på posten vender udenrigsministeren tilbage i top 3 på ministerlisten med en karakter på 4,6. Og det kan blandt andet tilskrives den lidt specielle udenrigsminister-rolle, mener Rune Stubager.

»Lige siden Uffe Ellemann Jensen havde udenrigsministerposten, har det været en populær post. Det hænger også sammen med at der er bred konsensus om udenrigspolitikken, og samtidig repræsenterer en udenrigsminister Danmark udadtil, og det giver pote hos vælgerne,« siger han.

Både Rune Stubager og Søs Marie Serup fremhæver, at Kristian Jensens placering kommer på trods af, at han som udenrigsminister har skullet stå i spidsen for en drastisk nedbarbering af udviklingshjælpen.

»Når man som udenrigsminister skal skære i udviklingshjælpen, så skaber det ikke ligefrem et billede hos vælgerne af en julemand. Så det er en placering, som han vil være godt tilfreds med,«

Kristian Jensen er ikke en mand, der hiver mange topkarakterer hjem hos vælgerne, men han får en stor andel af 4- og 7-taller, hvilket altså rækker til en plads i top 3.

Inger Støjberg er uden sammenligning Danmarks mest kontroversielle politiker i øjeblikket. Hun er dansk politiks svar på Donald Trump. Søs Marie Serup, politisk kommentator og tidligere Venstre-pressechef samt rådgiver for Lars Løkke Rasmussen

Splitteren Støjberg

Hvis man kun målte på andelen af topkarakterer, var det dog en helt fjerde minister, der var strøget til tops på karakterlisten. 

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg får nemlig topkaraktererne 10 eller 12 af hver fjerde vælger, og det kan ingen andre ministre prale af.

Til gengæld får Støjberg også klart flest dumpekarakterer. Hver tredje vælger giver hende karakteren 00 eller -3, og derfor ender udlændinge- og integrationsministeren på en delt fjerdeplads med en gennemsnitskarakter på 4,0, der svarer til den jævne præstation.

Udlændinge- og integrationsministeren kan glæde sig over, at hun er den minister, der får de højeste karakterer i Venstres eget bagland.  Inger Støjberg scorer nemlig 8,5 blandt Venstres vælgere, og blandt blå bloks vælgere får hun 7,9 i gennemsnit.

Men lige så populær hun er i blå blok, lige så upopulær er hun i rød blok. Her dumper hun med et brag og må nøjes med en gennemsnitskarakter på 0,2.

Valgforsker Rune Stubager noterer, at de vidt forskellige top- og bundkarakterer til Inger Støjberg er udtryk for en kæmpe polarisering blandt vælgerne på udlændingepolitikken.

»Det er helt vildt, som Inger Støjberg deler danskerne. Både i rød og blå blok investerer folk virkelig stærke følelser i udlændingepolitikken, og fordi Inger Støjberg står så markant på den hårde linje i udlændingepolitikken, får hun ekstremt mange topkarakterer fra borgerlige vælgere og tilsvarende dumpekarakter hos røde vælgere,« siger Rune Stubager.

Danmarks svar på Donald Trump

Også politisk kommentator Søs Marie Serup bider mærke i, hvordan Danmark er kløvet midt over i deres holdning til Inger Støjbergs præstation som minister.   

»Inger Støjberg er uden sammenligning Danmarks mest kontroversielle politiker i øjeblikket. Hun er dansk politiks svar på Donald Trump,« siger Søs Marie Serup.

Hun betegner Støjberg som »en solid flintestensøkse, der bliver hugget ned gennem den danske befolkning«. Mens hun hyldes af nogle vælgere, foragter mange på venstrefløjen hende.

»Det er en rolle, som hun i en årrække har opsøgt og forfinet. Men jeg tror også til tider, at hun bliver lidt overrasket over, hvor stærke følelser hun vækker i folk,« mener Søs Marie Serup.

En gave for regeringen

Selvom Inger Støjberg dumper med et brag i rød blok og dermed støder mange vælgere fra sig, vurderer både Søs Marie Serup og Rune Stubager, at hun er en gevinst for regeringen. 

»Inger Støjberg er en gave for regeringen, for hun er med til at holde fast i ejerskabet på et område, som har været med til at sende tvivlere over i blå blok. Det er stadig helt afgørende for Venstre og Dansk Folkeparti at holde fast på den dagsorden, og der er hun garant for en hård kurs,« fastslår Søs Marie Serup.

På den baggrund kan Inger Støjberg da også være super tilfreds med sin karakterbog, pointerer Rune Stubager.

»Med flygtningekrisen er Inger Støjberg bare i vælten. Det kan ikke være anderledes, og med sin opgave in mente kan hun være godt tilfreds med at være den fjerde mest respekterede minister,« siger han.

Det er forstemmende for en ny minister at få den absolut ringeste bedømmelse af vælgerne og være tæt på dumpegrænsen. Både plagiat-sagen og de store besparelser på uddannelsesområdet trækker Esben Lunde Larsen ned. Rune Stubager, professor og valgforsker på Aarhus Universitet

Bundproppen Lunde

Vælgernes karakterbog er til gengæld ikke noget, der er værd at prale af for uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V).

Da først Carl Holst-sagen var slut, og Carl Holst var fortid som forsvarsminister, flyttede den negative opmærksomhed hen på Esben Lunde Larsen. Og kritikken har strømmet mod ham lige siden.

»Det er forstemmende for en ny uddannelsesminister at få den absolut ringeste bedømmelse af vælgerne og være tæt på dumpegrænsen. Det er både plagiat-sagen og de store besparelser på uddannelsesområdet, der trækker ham ned.  Derudover har han også trukket dårlige overskrifter, fordi han har udtalt sig om sin tro, og han er blevet beskyldt for at hjælpe sin familie i en sag om vindmøller. Det kan ikke være sjovt at være ham lige nu med så mange sager,« siger Rune Stubager.

Modsat ministrene i toppen af regeringens karakterbog, så er Esben Lunde Larsen ny mand på ministerholdet med blot fire års erfaring som folketingsmedlem i bagagen. Og det gør ham endnu mere sårbar over for dårlige sager om hans person, forklarer Søs Marie Serup.

»Som ny minister og forholdsvis nyt folketingsmedlem har han ikke været ret kendt i den brede offentlighed. Så for mange vælgere er de her sager det eneste indtryk, man har af ham. Og når mængden af negative sager kommer op på et så stort niveau, tegner det selvfølgelig et billede af en presset minister,« siger hun.

Mere embedsmand end politiker

Generelt har flere af de nye ministre i regeringen haft svært ved at slå igennem hos vælgerne. På de øvrige bundplaceringer i målingen finder man således beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen og klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt.

Fælles for dem er, at de er ukendte for flere end hver tredje vælger, der simpelt hen ikke er i stand til at bedømme deres præstation. Når det gælder Jørn Neergaards dårlige karakter på 3,1, så bliver han straffet for at svinge pisken over arbejdsløse og stå på mål for et moderne kontanthjælpsloft, mener Rune Stubager.

»Beskæftigelsespolitikken er et område, hvor regeringen ikke har taget fløjshandskerne på. En del vælgere er vrede og utilfredse med reformer og nedskæringer, og det rammer Jørn Neergaard,« siger han.

Men for Jørn Neergaard er det måske ikke så slemt at ligge i bunden som for mange andre ministre. Søs Marie Serup peger på, at Neergaard allerede var gået på pension som DA-direktør, da Løkke hev ham med ind på ministerholdet, og at han ikke har nogen ambition om at gøre politisk karriere.

»Han er i enhver forstand mere embedsmand end politiker. Men han har en solid erfaring med sig, og han er hentet ind for at ordne nogle reformer på beskæftigelsesområdet. Det er han sådan set sluppet godt af sted med, og derfor tror jeg heller ikke, at Lars Løkke Rasmussen er utilfreds med ham, selvom han ikke scorer høje karakterer hos vælgerne.«

Regeringen har været for handlingsorienteret

Heller ikke statsministeren selv kan dog være tilfreds med karakterbogen. Med en karakter på 3,6 ender han i den tunge del af midterfeltet og er med til at trække gennemsnitskarakteren ned.

»Lederen skal jo helst være én, der løfter holdet. Sådan er det i erhvervslivet, og sådan er det også i politik. Så selvfølgelig skulle han helst ligge højere. Men taget i betragtning af, at han har været en mand i store problemer, er det måske ikke så dårligt endda,« siger Søs Marie Serup om Løkkes indsats.

Hun peger dog på, at ansvaret for regeringens dårlige karakter samlet set også ender hos Lars Løkke Rasmussen.

 »Han har på mange måder begået samme fejl, som Thorning gjorde. Han har simpelthen haft for travlt med at lande aftaler om alt muligt, så han til tider har spændt ben for sig selv. Blandt andet omkring EU-afstemningen, hvor der ikke var tid til en ordentlig debat,« siger Søs Marie Serup.

Hun vurderer, at regeringen har haft for stor fokus på at være handlingsorienteret.

»Det er noget, man sætter stor pris på i erhvervslivet, men ikke så meget i politik. Vælgerne har brug for noget tid, hvor tingene kan sive ind, inden man springer videre til den næste politiske dagsorden.«

Ifølge Danmarks mest populære minister, Bertel Haarder, er det også kun et spørgsmål om tid, før at regeringen ryster de dårlige startkarakterer af sig hos vælgerne.

»Jeg er førstehåndsvidne til, at ministrene slider og slæber. Jeg talte med en minister i går, som aldrig har arbejdet så hårdt som i det sidste halve år, og jeg er sikker på, at det vil blive belønnet, « siger Haarder.