ÅRSKARAKTERER 2016

Karakterbog: Her er Danmarks dårligste partileder

Af | @GitteRedder
| @journallan

Vælgerne bedømmer Liberal Alliances partileder til at levere en så ringe præstation som partileder, at han kun får 2,4 i årskarakter. Trekløverregeringens partiledere har ikke fundet vej til vælgernes hjerter, viser ny måling. Til gengæld scorer rød bloks to dronninger Mette Frederiksen og Pernille Skipper pæne karakterer, mens Kristian Thulesen Dahl fra DF falder i karakter

Liberal Alliances partileder får en bundplacering af vælgerne i ny A4-måling. Anders Samuelsen får kun 2,4 i årskarakter af vælgerne, og det er en gevaldig nedtur sammenlignet med sidste år, hvor han fik 4,8 i gennemsnitskarakter.  

Liberal Alliances partileder får en bundplacering af vælgerne i ny A4-måling. Anders Samuelsen får kun 2,4 i årskarakter af vælgerne, og det er en gevaldig nedtur sammenlignet med sidste år, hvor han fik 4,8 i gennemsnitskarakter.   Foto: Keld Navntoft, Scanpix.

I et par uger har Liberal Alliances partileder, udenrigsminister Anders Samuelsen, haft travlt med at fejre, at hans parti er kommet med i regering for første gang og har scoret seks ministerposter.

Men nu er festen slut. Anders Samuelsen bliver i en helt ny måling bedømt som den partileder, der har klaret sig absolut dårligst i 2016.

Med en gennemsnitskarakter på bare 2,4 bliver Anders Samuelsen bundskraber, når danskerne skal uddele karakter på 7-trinsskalaen til Danmarks partiledere. Det viser en helt ny undersøgelse gennemført af Analyse Danmark for Ugebrevet A4.

Næsten hver fjerde vælger, nemlig 23 procent, dumper oven i købet Anders Samuelsen med et brag ved at give -03 for den ringe og helt uacceptable præstation, mens andre 13 procent af vælgerne udstyrer ham med karakteren 00 for den utilstrækkelige præstation.

7-trinskalaen - det står karaktererne for

Vælgerlussing til Elbæk

Ydmygelsen af Anders Samuelsen som den dårligste partileder i 2016 bliver om muligt endnu større af, at der er langt op til den partileder, der klarer sig næstværst.

Det er Alternativets partileder, Uffe Elbæk, der må nøjes med 3,4, og dermed får en stor vælgerlussing sammenlignet med sidste år, hvor han fik 4,6 i årskarakter.

Venstres partileder, statsminister Lars Løkke Rasmussen, og den konservative partileder, Søren Pape Poulsen, får henholdsvis 3,8 og 3,7 i gennemsnitskarakter.

Dermed må de tre partiledere i den nydannede trekløverregering notere sig, at vælgerne ikke ligefrem tager imod dem med kyshånd og topkarakter.

Mette Frederiksen i top 

Helt anderledes ser det ud for Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen. Med en gennemsnitlig årskarakter på 5,8 vurderer vælgerne, at hun er den partileder, der klarer sig allerbedst. 

S-formanden kan oven i købet også glæde sig over, at hun er den partileder, der får højest karakter hos vælgere i den modsatte blok. Blå bloks vælgere giver hende karakteren 5,0.

Enhedslistens Pernille Skipper scorer en flot gennemsnitskarakter på 5,2, og dermed kommer hun ind på en sikker andenplads.

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, kan med en årskarakter på 4,8 kalde sig Danmarks tredjebedste partileder. Men for bare to år siden fik han 7,1 i årskarakter og var den mest populære partileder, så han må notere sig, at vælgerne ikke mener, at han præsterer nær så tilfredsstillende i dag.

SF’s partileder, Pia Olsen Dyhr, kommer ind på en fjerdeplads med karakteren 4,4, mens den radikale Morten Østergaards årskarakter på 3,6 kun rækker til en tredjeplads fra bunden.

Kovending giver bagslag

Når Anders Samuelsen får så hård en medfart af vælgerne, handler det ifølge valgforsker på Københavns Universitet, professor Kasper Møller Hansen, om, at han er blevet offer for sit eget stålsatte krav om skattelettelser.

»Anders Samuelsens yderst ringe karakter handler om, at store dele af vælgerkorpset synes, at han gik for langt med at insistere på lettelser i topskatten. Han blev ved med at sige fem procent lettelse på topskatten og var skyld i meget af balladen i blå blok. Så kommer der en ny regering, og Liberal Alliances ultimative krav forsvinder som dug fra solen. Det giver bagslag,« siger Kasper Møller Hansen.

Anders Samuelsen har fået nogle ridser i lakken i forbindelse med den nye trekløverregering. Rune Stubager, valgforsker på Aarhus Universitet.

Også valgforsker på Aarhus Universitet, professor Rune Stubager, forklarer Anders Samuelsens bundplacering med Liberal Alliances kovending på skattepolitikken.

»Anders Samuelsen har fået nogle ridser i lakken i forbindelse med den nye trekløverregering. Hele tumulten i blå blok det seneste halve års tid er i høj grad udsprunget af Liberal Alliances adfærd. Når de så selv bliver en del af regeringen og flytter sig markant på mærkesager som skattepolitik, går det ud over troværdigheden,« fastslår Rune Stubager.

Begge forskere fremhæver, at Anders Samuelsen har al mulig grund til at tage målingen alvorligt. For selvom han lige nu kan være begejstret over ny ministertitel og udsigten til en invitation til nytårskur hos Dronningen, kan han lynhurtigt falde helt igennem hos vælgerne.

»Liberal Alliance har simpelt hen ikke været dygtige nok til at formidle, hvad de har fået ud af at komme med i regering udover ministerbilerne. Nogle vælgere mener sikkert, at partiet er blevet for pragmatisk og løber fra deres ideologiske ståsted. De næste 100 dage får Anders Samuelsen sin ilddåb og mulighed for at sætte nogle liberale fingeraftryk på især skattereform, og det er hans chance for at hæve karakteren« siger Kasper Møller Hansen.

Derudover fremfører forskerne, at Anders Samuelsens styrtdyk i karakter fra sidste års 4,8 til 2,4 i år må give ham dybe panderynker.

Anders Samuelsen selv ønsker ikke at kommentere målingen.

Skuffende karakter til trekløver 

Alt i alt kan ingen af de tre partiledere, der er med i den borgerlige trekløverregering, være tilfredse, pointerer valgforskerne. Heller ikke Lars Løkke Rasmussen kan som statsminister være glad for en middelmådig gennemsnitskarakter på 3,8, anfører Rune Stubager.

»Det er utilfredsstillende for en regeringsleder at få så lav en årskarakter. Det er afgjort ikke en god placering, men med til billedet hører trods alt, at Løkke i år får en marginalt bedre karakter end sidste år, så der er sket en lille bevægelse i positiv retning,« siger Rune Stubager.

For Lars Løkke Rasmussen er det endnu en måling, der viser, at han ikke er i en førerposition, og at det bliver op ad bakke for ham at kæmpe mod Mette Frederiksen. Kasper Møller Hansen, valgforsker på Københavns Universitet.

Kasper Møller Hansen fremhæver, at Venstres partileder har været ude i stormvejr i det seneste års tid, og det vil give dårlige karakterer.

»Han har siddet i spidsen for en mindretalsregering, hvor økonomien er stram, og hvor DF og LA ikke har kunnet tale sammen. Så det har heller ikke været nemt for Løkke. Nu begynder han på en frisk med ny regering og det giver mulighed for at hæve sin karakter næste år,« vurderer Kasper Møller Hansen.   

Halter igen efter Mette Frederiksen

Men valgforskerne bedyrer, at Lars Løkke sandsynligvis er mest ærgerlig over, at han får en langt dårligere bedømmelse end Socialdemokratiets partileder, Mette Frederiksen.

Hvor statsministeren kun kommer ind på en femteplads, ryger rød bloks statsministerkandidat til tops som den mest populære partileder med 5,8 i gennemsnit.

»For Lars Løkke Rasmussen er det endnu en måling, der viser, at han ikke er i en førerposition, og at det bliver op ad bakke for ham at kæmpe mod Mette Frederiksen. Også fordi hun scorer pæne karakterer i blå blok og dermed har potentiale til at hente stemmer hen over midten,« siger Kasper Møller Hansen.  

Valgforsker Rune Stubager vurderer, at Mette Frederiksens høje karakter blandt borgerlige vælgere handler om strammerkursen overfor flygtninge og indvandrere.

»Mette Frederiksen har skærpet kursen i indvandrerpolitikken, og det kan have appel til blå blok. De belønner hende for at stramme op i udlændingepolitikken,« siger han.

Rodebutik i blå blok

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, er godt tilfreds med, at Mette Frederiksen er den partileder, som vælgerne har størst tillid til.

»Mette Frederiksen har klare synspunkter, og hun har vist en evne til at lave brede aftaler hen over midten i dansk politik. Samtidig med at hun har en klar socialdemokratisk dagsorden, viser hun lederskab i en tid, hvor det har været en stor rodebutik i blå blok,« siger Nicolai Wammen.

Den politiske ordfører mener, at Mette Frederiksens relativt pæne karakterer også blandt blå bloks vælgere hænger sammen med, at hun ønsker et opgør med blokpolitikken og indgår aftaler hen over midten om blandt andet PSO-afgift og boligbeskatning. Og så er han tilbøjelig til at give forskerne ret i, at en klar socialdemokratisk udlændingepolitik også giver bonus hos de blå vælgere.

»Mette Frederiksen har klart sagt, at antal betyder noget. Danmark har et internationalt ansvar, men man kan ikke lukke øjnene for, at det betyder noget for en ordentlig integration, hvor mange flygtninge vi kan tage imod,« fastslår Nicolai Wammen.  

Unikt tronskifte i Enhedslisten

Enhedslistens Pernille Skipper scorer gennemsnitskarakteren 5,2 og kåres dermed som Danmarks anden bedste partileder.

Blandt vælgere, der stemte på rød blok ved seneste folketingsvalg, ligger hun nummer et med gennemsnitskarakteren 7,1 og overhaler lige præcis Mette Frederiksen som rød bloks dronning.

Også blandt de blå vælgere scorer Pernille Skipper en pæn karakter og får 3,3 i gennemsnitskarakter.

Det er første gang, at vælgerne bliver bedt om at bedømme Pernille Skippers evner som partileder. Sidste år blev hendes forgænger på posten, Johanne Schmidt-Nielsen, bedømt til at være den dygtigste partileder i Danmark.

Enhedslisten har haft et ret unikt tronfølgerskifte. Kasper Møller Hansen, valgforsker på Københavns Universitet.

Kasper Møller Hansen forklarer Pernille Skippers flotte karakter med det gnidningsfri tronskifte hos Enhedslisten.

»Enhedslisten har haft et ret unikt tronfølgerskifte. Ofte kan et skifte af partileder være hårdt for et parti, og man ryger ned i målingerne. Det er Konservative et klassisk eksempel på. Men i Enhedslisten er man ikke røget i totterne på hinanden, og både Johanne-Schmidt Nielsen og Pernille Skipper kan være stolte af formandsskiftet,« siger Kasper Møller Hansen.

Derudover peger han på, at Pernille Skipper i både EU-politikken og i forbindelse med den hjemlige politik kommer med klare udmeldinger og er meget synlig.

Pernille Skipper er selv oven ud tilfreds med at debutere i klassen af partiledere på en andenplads.  

»Det betyder rigtig meget, fordi jeg tror, det er udtryk for, at Enhedslisten har en meget klar rød profil. Og så tror jeg, at det siger noget om, at vi er til stede meget konsekvent på en række af de sager, der betyder noget for rød bloks vælgere. For eksempel når det handler om at sætte fokus på den voksende ulighed og gøre noget for de mange tusinde, der lige nu er ramt af nedskæringer på kontanthjælpen,« siger hun.   

Thulesen Dahl dykker år for år 

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, må lide den tort for tredje år i træk at falde i karakter. 

For to år siden, i 2014, scorede Kristian Thulesen Dahl 7,1 og blev bedømt til at være Danmarks dygtigste partileder. Sidste år fik han 5,2 i gennemsnitskarakter, og i år må han nøjes med 4,8.

Nedturen hænger uden tvivl sammen med den såkaldte FELD-sag, hvor EU-politikeren Morten Messerschmidt igennem flere år har misbrugt EU-midler.

»Den dårlige sag med EU-støtte, der blandt andet er brugt herhjemme på Dansk Folkepartis egne arrangementer, belaster Kristian Thulesen Dahl, og håndteringen af hele den sag har ikke været god,« siger Rune Stubager.

Alle partiledere får et gok i nødden i årskarakter. Det er udtryk for den generelle mistillid til politikerne. Kasper Møller Hansen, valgforsker på Københavns Universitet.

Kasper Møller Hansen mener også, at fusk med EU-midler giver sig udslag i de dårlige karakterer til DF-lederen.

»Vælgerne kvitterer med lavere karakterer, når man har haft sådan en dårlig sag kørende i månedsvis. I det hele taget har det været et katastrofalt efterår for Dansk Folkeparti. Det har også været svært at være parlamentarisk grundlag for Venstres mindretalsregering samtidig med, at de har skulle håndtere Liberal Alliance og Konservative,« mener han.

Endelig peger Kasper Møller Hansen på, at Dansk Folkeparti også har gjort en uheldig figur i sagen om Europol. Kristian Thulesen Dahl forsikrede op til folkeafstemningen om Europol sidste år i december, at Danmark sagtens kunne få en parallelaftale med Europol, selvom man stemte nej. 

Maveplasker til Uffe Elbæk

Udover Anders Samuelsens styrtdyk er det Alternativets partileder Uffe Elbæk der får den største maveplasker af vælgerne. Sidste år fik han 4,6 i årskarakter, men i år ryger han helt ned på 3,4. Dermed havner han nede i bunden som den næstdårligste partileder.

Heller ikke blandt rød bloks vælgere hitter han. Uffe Elbæk må nøjes med en gennemsnitskarakter på 5,4 blandt rød bloks vælgere, hvilket er markant dårligere end både Pia Olsen Dyhr, Pernille Skipper og Mette Frederiksen.

Men Uffe Elbæk bliver ikke hylet ud af den på grund af sin dårlige karakter, understreger han overfor Ugebrevet A4.

Når man siger troværdighed i politiske målinger, er det ofte noget med excelark og jakkesæt med slips, og der gør jeg jo tingene på en helt anden måde. Uffe Elbæk, partileder for Alternativet.

»Nej, jeg er ikke bekymret, men det undrer mig måske. Der er jo andre målinger på nogle andre parametre, hvor jeg scorer højt. Men når man siger troværdighed i politiske målinger, er det ofte noget med excelark og jakkesæt med slips, og der gør jeg jo tingene på en helt anden måde,« siger Uffe Elbæk.

Den radikale partileder Morten Østergaard havner igen i år på en tredjesidste plads med en gennemsnitskarakter på 3,6 eller det, der i vælgernes øjne kun svarer til en jævn præstation med adskillige væsentlige mangler.  

Endelig er der SF’s formand Pia Olsen Dyhr, der kan glæde sig over en fjerdeplads. Vælgerne i rød blok giver hende 5,9 i gennemsnit, og samlet set får hun 4,4.   

Gok i nødden

Sammenlignet med tidligere års bedømmelse af partilederne, giver vælgerne i år generelt dårligere karakterer end tidligere.

Det er første gang siden 2010, at topscoreren blandt partilederne får en gennemsnitskarakter under 6, og ligeledes er det bemærkelsesværdigt, at syv ud af ni partiledere ligger under 5 i karaktergennemsnit.

»Alle partiledere får jo et gok i nødden i årskarakter. Det er udtryk for den generelle mistillid til politikerne, som vi har set de senere år, og derfor kan ingen af de ni partiledere være glade for vælgernes bedømmelse i år. I hvert fald må det give anledning til bekymring, at tilliden til toppolitikerne falder,« anfører Kasper Møller Hansen.

Til gengæld er der ikke oprør i partiledernes eget bagland. Samtlige partiledere vurderes i deres eget bagland til at ligge over middel.

Således får Lars Løkke Rasmussen 7,9 i karakter blandt de vælgere, der satte kryds ved liste V ved folketingsvalget i juni sidste år. Pernille Skipper scorer 8,8 blandt Enhedslistens vælgere, og Pia Olsen-Dyhr kan notere sig en årskarakter på 8,2 blandt sine egne SF-vælgere.

»Ingen af partilederne behøver at skamme sig over opbakningen blandt deres egne vælgere, og det kan så opmuntre dem lidt,« siger Kasper Møller Hansen.