I ANDRE MEDIER

Kan Thorning sælge Bødskov til folk, der buher af ham?

Af | @andreasbay

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kan få problemer med EU-parlamentet, hvis hun vælger at pege på Morten Bødskov (S) som Danmarks næste EU-kommissær.

Det kan blive svært at få Morten Bødskov godkendt som Danmarks næste EU-kommissær

Det kan blive svært at få Morten Bødskov godkendt som Danmarks næste EU-kommissær Foto: Lars Krabbe/POLFOTO

Rygterne om tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) som kommende EU-kommissær har svirret i nogle måneder.

Siden Bødskov måtte trække sig som justitsminister efter at have løjet over for Folketinget, har han haft posten som EU-ordfører.

Det har kommentatorer set som et tegn på, at han er ved at blive kørt i stilling til en kommissærpost. Noget, som Morten Bødskov ikke selv har afvist.

Senest har Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen set frifindelsen af to embedsmænd i justitsministeriet som en rydning af Bødskovs vej mod Bruxelles.

En ting er dog, hvad danske kommentatorer mener på baggrund af, hvad der sker i Danmark.

Noget andet er, hvad EU-parlamentet, som skal godkende alle kommissærkandidater, mener.

Udskældt af parlamentet

Morten Bødskov blev under det danske EU-formandskab voldsomt upopulær blandt parlamentarikerne.

Det skyldtes, at Bødskov og hans ministerkolleger prøvede at begrænse parlamentet indflydelse på nye regler for det europæiske grænsesamarbejde, Schengen.

I parlamentssalen blev han mødt med buh-råb, og Joseph Daul, formand for parlamentets største gruppe, EPP, erklærede, at det danske formandskab, som Bødskov repræsenterede, i praksis var slut før tid.

”For mig er det danske formandskab ikke længere en troværdig samtalepartner,” sagde Joseph Daul.

Professor i statskundskab Peter Nedergaard har kaldt det ”en af de største kriser i det ellers relativt krisefrie danske formandskab”.

VIDEO: EU-parlamentet skælder ud på Morten Bødskov

Risikerer afvisning

Som budbringer for en gruppe ministre, der ikke ville afgive magt, over for et parlament, der kæmper for mere, var Bødskov ufrivilligt havnet som en lus mellem to negle.

Men hans håndtering af situationen var ifølge danske parlamentarikere problematisk og med manglende diplomatisk forståelse.

Hvis Helle Thornings-Schmidt indstiller Morten Bødskov til en post som kommissær, er det derfor behæftet med en vis risiko.

Senest har Folkebevægelsen mod EU meldt ud, at de i EU-parlamentet vil arbejde for at få Bødskov afvist.

Det vil ikke være første gang parlamentet afviser en kandidat, de ikke bryder sig om. Det er før sket med bulgarske og italienske kandidater.

Spørgsmålet er, om statsministeren er villig til at risikere, at de også afviser en dansk.