Julestress plager danskerne

Af | @JanBirkemose

Tre ud af fire lønmodtagere sukker efter juleferie. Alligevel slipper kun hver anden arbejdet, når de holder fri i julen. Kvinder i den offentlige sektor oplever det største behov for juleferie. Mændene føler sig en smule mindre presset, så de har besluttet at holde arbejdsmobilen åben hele julen.

HØJTID I denne uge banker danskerne frontalt ind i årets største kollektive stressanfald. Ud over manglende julegaveindkøb og indkøbssedler der dag for dag bliver længere, er der også fuld fart på de fleste arbejdspladser. Med kun få dage tilbage af arbejdsåret hober de uafsluttede opgaver sig op. Og det kan mærkes på danskernes stressniveau, viser en ny undersøgelse, der har taget temperaturen på danskernes julestress.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4, står det skidt til. Halvdelen af alle lønmodtagere føler sig presset på deres arbejde i julemåneden, og blandt kvinderne og de offentligt ansatte er presset endnu mere udtalt. Ikke overraskende sukker en stor del af danskerne derfor efter at få overstået trængslerne og komme på juleferie.

Tre ud af fire lønmodtagere oplyser i undersøgelsen, at de trænger til juleferie, og heraf svarer hovedparten oven i købet, at de mener det »i høj grad«. Også her er ønsket størst blandt kvinderne og de ansatte i den offentlige sektor. 8 ud af 10 i de grupper har brug for juleferie – nu!

At det netop er i den offentlige sektor og blandt kvinderne, at juletravlheden slår allerhårdest, kommer ikke som en overraskelse for forbundssekretær Inger Bolwinkel fra fagforbundet Fag og Arbejde (FOA), der blandt andet organiserer pædagogmedhjælpere, portører og personale i plejesektoren.

»Arbejdspresset i den offentlige sektor er i forvejen højt. Men eftersom det er juletid, og de fleste af vores medlemmer arbejder med mennesker, så stiger forventningerne og behovet også blandt brugerne. Samtidig ligger mange af de private, familiemæssige juleforberedelser også stadig hos kvinderne, og de er jo i overtal i den offentlige sektor,« siger Inger Bolwinkel og oplyser, at undersøgelsen viser et stigende stressniveau i forhold til de undersøgelser, FOA tidligere har foretaget.

Innovationschef Eva Bjerrum fra Center for New Ways of Working under Alexandra-Instituttet i Århus mener også, at julen presser kvinderne på deres arbejde og på hjemmefronten samtidig. Derfor er de hårdere ramt af julestress end deres mandlige kolleger eller partnere.

»På arbejdet er der mange deadlines i december. Og samtidig er der ekstra forventninger til, at familielivet kører på skinner i julemåneden. Derfor bliver den evige konflikt mellem arbejde og fritid forstærket i december, og det er jo stadig sådan, at kvinderne hænger mere på de hjemlige opgaver end mændene,« siger Eva Bjerrum.

Mere arbejde på den halve tid

At december måned er en ekstra travl måned på mange arbejdspladser, kan ansættelsesretschef Flemming Dreesen fra Dansk Arbejdsgiverforening bekræfte. Han forstår derfor godt, at mange lønmodtagere ser frem mod »decembers hurlumhej« med en vis skepsis.

»Ud over julefrokoster, regnskaber og status er der ofte også masser af andre opgaver, der skal være færdige før årsskiftet. Og så skal det hele helst nås inden den 19. december, hvor mange går på juleferie,« siger Flemming Dreesen.

Ifølge A4’s undersøgelse udskyder 4 ud af 10 lønmodtagere dog deres juleferie til selve juleaftensdag. Her fra og frem til mandag den 29. december, er kun cirka 10 procent af danskerne på arbejde.

Mange arbejder i ferien

Det betyder dog ikke, at lønmodtagerne slipper deres arbejde. Tværtimod har færre end halvdelen af lønmodtagerne tænkt sig at trække stikket helt ud og ignorere arbejdet i ferien. Før sommerferien gennemførte Ugebrevet A4 en lignende undersøgelse. Den viste også en stor arbejdsiver blandt danskerne. Men nu her før juleferien er andelen af lønmodtagere, der i større eller mindre omfang vil tjekke mails, mobiltelefon eller forberede sig på arbejdet i ferien, steget fra 43 procent til 49 procent.

Den udvikling foruroliger formanden for Ingeniørforeningen i Danmark, Lars Bytoft. Hans forening har tidligere fundet frem til, at 30 procent af medlemmerne ikke når at få afviklet deres ferie inden for ferieåret. Men når det så samtidig viser sig, at en stor del arbejder, selv om de officielt holder ferie, er det dybt bekymrende, mener han.

»Det er paradoksalt, at vi siger, at vi gerne vil have den syvende ferieuge, men at vi så ikke holder ferie, når vi har chancen. Både fysiologisk og psykologisk har vi brug for at restituere os for at kunne levere den ydelse, som er efterspurgt af virksomhederne. Så selv om vi basalt set synes, det er godt, at folk kerer sig om den virksomhed, de er ansat i, er det bestemt ikke i nogens interesse, hvis de ikke får koblet fra og risikerer at brænde ud på et tidspunkt,« siger Lars Bytoft.

Ifølge undersøgelsen forventer hver fjerde lønmodtager at tjekke deres arbejdsmail og stå til rådighed for deres arbejde via mobiltelefonen. Knap hver femte vil forberede sig til nye arbejdsopgaver, og hver ottende planlægger at læse bøger og rapporter, der er relateret til deres arbejde. På alle områder ligger mændene højere end kvinderne. Således bruger hver tredje mand tid på sit arbejde, når de holder fri i julen.

Selv om det måske ikke tager lang tid at tjekke sin arbejdsmail i ferien, mener innovationschef Eva Bjerrum fra Center for New Ways of Working, at det er dybt problematisk.

»Man kan ikke vide, hvad der venter en, når man åbner computeren. Selv om det måske ikke er en opgave, der skal løses her og nu, så kan det, at man læser mailen, give en opgave eller en arbejdsrelateret bekymring, som man kommer til at gå rundt og spekulere på hele ferien,« siger Eva Bjerrum.

Hun peger desuden på, at iveren efter at arbejde også ødelægger ens egen mulighed for at jule helt igennem:

»Konsekvensen er et manglende nærvær. Det er ligesom, når de unge sms’er under aftensmaden, så mener jeg heller ikke, at de er helt tilstede.«

Hold dog fri

Eva Bjerrum mener, at årsagen til, at folk arbejder så meget i ferien, er, at de i det daglige er vant til det ”grænseløse arbejde”, hvor det er helt normalt at arbejde et par timer, efter børnene er lagt i seng. Når man er vant til det, er det også let at videreføre vanen i ferierne.

Den analyse er ingeniørformand Lars Bytoft enig i. Han er normalt positivt stemt over for den fleksibilitet, som det grænseløse arbejde giver til lønmodtagerne. Men når det, som undersøgelsen viser, går ud over ferien, er det gået for vidt.

»Når folk holder ferie, skal de krafthyleme holde ferie. Som voksne og ansvarlige medarbejdere bør vi selv kunne sige stop. Men hvis vi ikke selv kan se, når det er nok, bør en ansvarlig ledelse sige tak for i dag, nu synes vi, du skal holde fri,« lyder det fra Lars Bytoft.

Eva Bjerrum er enig i, at ledelsen bærer et ansvar for, at arbejdspladsen har en kultur, hvor man i det mindste holder fri, når man har ferie.

»I det daglige er det en illusion at lave en rigid opdeling mellem arbejde og fritid. Men når det kommer til ferierne, skal vi holde fri. Hvis det så passer ledelsen bedst at komme af med deres beskeder til medarbejderne 1. juledag eller nytårsaften, bør de samtidig gøre opmærksom på, at de ikke forventer, at der bliver reageret på dem, før ferien er slut,« siger hun.

Som eksempel nævner hun, at hun ofte er bortrejst i to dage og bruger aftenen på hotellet til at arbejde. Derfor kan hendes medarbejdere ofte opleve at få mails tilsendt på sene nattetimer. Men hun har samtidig gjort dem opmærksomme på, at det bare er fordi, det passer godt ind i hendes rytme.

I Dansk Arbejdsgiverforening er Flemming Dreesen enig i, at ledelsen også har et ansvar for, at medarbejderne ikke sidder hele julen ved mailen. Og han ser Eva Bjerrums strategi som en klog løsning.

»Det er en meget fornuftig måde at tackle det på og et tegn på, at chefen har tænkt sig om,« siger han.

Trods udsigten til at skulle snakke i mobil med munden fuld af klejner glæder langt hovedparten af danskerne sig til julen. 6 ud af 10 siger, at de ser frem til julen, mens kun hver 10. ser frem til, at julen er overstået. Hver fjerde mener ikke, at julen spiller nogen rolle for deres humør.