KARAKTERBOG 2015

Johanne vipper Thulesen Dahl af pinden som Danmarks bedste partileder

Af | @GitteRedder
| @journallan

For første gang bedømmer vælgerne Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen til at være den dygtigste partileder. Sidste år løb Kristian Thulesen Dahl med æren, men nu giver hver femte dansker DF-lederen dumpekarakter. Mette Frederiksen stryger ind på en fornem andenplads, mens Lars Løkke Rasmussen skraber bunden i selskab med Søren Pape og Morten Østergaard.

Foto: Scanpix/Claus Bech

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er Danmarks dygtigste partileder.  Hos hver tredje dansker scorer venstrefløjens rapkæftede dronning topkaraktererne 10 og 12, og hun får den allerbedste gennemsnitskarakter på 6,4 blandt partilederne.  

Dermed vipper hun Kristian Thulesen Dahl af pinden som Danmarks mest populære partileder. Sidste år bedømte vælgerne Dansk Folkepartis leder i top, og han fik over 7 i årskarakter for en god præstation.  

Men nu rasler han ned på karakterskalaen og må nøjes med en samlet årskarakter på 5,2. Samtidig må Kristian Thulesen Dahl lide den tort, at hver femte vælger giver ham dumpekaraktererne 00 eller minus 03 for den helt utilstrækkelige præstation. 

Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4. I undersøgelsen har vælgerne for sjette år i træk på nøjagtig samme måde bedømt partiledernes evne til at forvalte deres embede og være en dygtig og troværdig partileder og politiker. 

I alt har 1.000 repræsentativt udvalgte vælgere givet hver enkelt partileder karakter. Målestokken er Undervisningsministeriets gældende 7-trinsskala, der uddeler 12-taller for den fremragende præstation, 7 for den gode præstation, 4 for det jævne, mens alt under 02 er dumpet.

Blå blok overrasker: Glade for Mette

Det er første gang, at vælgerne i den årlige A4-undersøgelse skal bedømme Socialdemokraternes Mette Frederiksens præstation som partileder. Og hun stryger direkte ind på en andenplads med en årskarakter på 6,2. Dermed klarer Mette Frederiksen sig langt bedre end sin forgænger Helle Thorning-Schmidt, der på intet tidspunkt siden 2010 har fået så flotte årskarakterer af vælgerne.

Samtidig kan Socialdemokraternes nye formand glæde sig over at være den partileder, der får højeste karakter fra vælgerne på den anden side af midten. Blå bloks vælgere bedømmer hende nemlig til en årskarakter på 5,9.

Zoomer man ind på Venstres vælgere alene, ser det ud til, at Mette Frederiksen nyder stor respekt i Lars Løkke Rasmussens vælgerkorps. Her får Mette Frederiksen nemlig 6,7 i årskarakter og er dermed den partileder, der klarer sig bedst i Venstreland lige efter Lars Løkke selv.

For Venstres partileder, statsminister Lars Løkke Rasmussen, er det ikke nogen prangende karakterbog. Selvom han kan glæde sig over, at hans årskarakter er hoppet fra en pinlig bundplacering på 2,9 sidste år til 3,6 i år, skraber Venstre-formanden stadig bunden – kun undergået af den konservative partileder Søren Pape Poulsen. 

Også den radikale partileder Morten Østergaard får øretæver af vælgerne.  Han ligger også i bunden af partilederklassen med en gennemsnitskarakter på 3,7, og dermed sætter han radikal bundrekord. Østergaards forgænger på posten, Margrethe Vestager, løb i 2011 med hæderen som den bedste partileder med en årskarakter på 7,3.

Endelig er der et midterfelt på tre partiledere, nemlig SF’s Pia Olsen Dyhr, Liberal Alliances Anders Samuelsen og Alternativets Uffe Elbæk, der scorer henholdsvis 4,8 og 4,6 i karaktererne.

Jeg er særlig glad for, at jeg også får en ret pæn bedømmelse fra blå bloks vælgere. Johanne Schmidt-Nielsen

Johanne: Dejlig besked  

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen kalder det »en dejlig besked«, da A4 ringer for at overbringe hende vælgernes bedømmelse for hendes arbejdsindsats i 2015. 

»Det er altid sjovere at få en god karakter end en dårlig,« siger hun og føjer til, at hun selvfølgelig er rigtig glad for den store tillidserklæring.  Hun er også glad for, at hun blandt Enhedslistens egne vælgere får 9,6.

Johanne Schmidt-Nielsen er sammen med Anders Samuelsen de unge vælgeres darling, viser undersøgelsen. Enhedslistens partileder scorer 7,1 i karakter blandt vælgere under 30 år, mens Liberal Alliances leder scorer 6,8. Men det er også de borgerlige vælgeres pæne skudsmål til Johanne Schmidt-Nielsen, der bringer hende til tops. 

Blå bloks vælgere giver Enhedslistens partileder 5,1 i karakter, og selv Dansk Folkepartis vælgere gør honnør for Johanne Schmidt-Nielsen med en gennemsnitskarakter på 5,0.  Dermed er Dansk Folkepartis vælgere mere vilde med hende end med den statsminister, som deres eget parti er parlamentarisk grundlag for. DF-vælgerne giver nemlig kun Lars Løkke Rasmussen 3,2 i årskarakter. 

»Jeg er særligt glad for, at jeg også får en ret pæn bedømmelse fra blå bloks vælgere,« siger hun.

Enhedslisten har fået et moderne udtryk 

Danmarks bedste partileder vil ikke selv rode sig ud i forklaringer på, hvorfor hun topper listen.  

»Men jeg bliver ofte stoppet af mennesker på gaden, som fortæller mig, at de tror på, at det jeg siger, også er det jeg mener og arbejder for. Folk er ikke nødvendigvis enige med mig, men jeg tror, at det spiller en rolle, at det jeg siger og gør hænger sammen,« siger Johanne Schmidt-Nielsen. 

Det undrer ikke valgforsker på Aarhus Universitet, professor Rune Stubager, at Johanne Schmidt-Nielsen overhaler Kristian Thulesen Dahl som den dygtigste i partilederklassen. 

»Hun har været med til at strømline Enhedslisten, så det har fået et meget mere moderne udtryk. Samtidig er Johanne Schmidt-Nielsen en dygtig kommunikatør, der også til fulde har forstået at udnytte, at SF og Socialdemokraterne gik i regering og stadig slås med beskyldninger om løftebrud, « siger han. 

Politisk kommentator og tidligere Venstre-pressechef samt rådgiver for Lars Løkke Rasmussen, Søs Marie Serup, fremhæver, at Johanne Schmidt-Nielsen er røget helt til tops, fordi Enhedslisten har haft held med kampagnerne op til både folketingsvalget og EU-afstemningen. 

»Og så har Johanne Schmidt-Nielsen skruet ned for 'I pisser på os'-argumenterne og op for de mere saglige argumenter. Det har givet hende en bredere profil,« siger Søs Marie Serup.

Kristian Thulesen Dahl skal tage det her som et signal om, at hvis han ikke passer på, kan han komme ned i menneskehøjde. Når man først begynder at rasle nedad, er det en bevægelse, som kan være svær at stoppe. Søs Marie Serup
 

Tulles fald fra tinderne   

Hvor karakterbogen nok kan få Johanne Schmidt-Nielsen til at tage et ekstra glas stærk julegløgg, så mener Rune Stubager, at Dansk Folkepartis leder har grund til bekymring.

»Kristian Thulesen Dahl kan ikke være tilfreds med så voldsomt et fald i karakter hos vælgerne. Sidste år fik han 7,1 i årskarakter, og selvom DF fik et godt folketingsvalg og lige har vundet en folkeafstemning om EU, går han markant tilbage til 5,2 og en tredjeplads. Det er et muligt forvarsel om sorte skyer i horisonten for Dansk Folkeparti,,« siger Rune Stubager. 

Han forklarer Thulesen Dahls fald med de seneste ugers stormvejr i medierne på grund af de nu skrinlagte nedskæringer i boligydelsen til pensionister. 

»Sagen om besparelser på boligydelsen har været ubehagelig for Dansk Folkeparti og rammer Kristian Thulesen Dahl lige på det tidspunkt, hvor A4 kører denne måling. Og så har der været ballade om finansloven,« vurderer han.

På vej ned i menneskehøjde

Politisk kommentator Søs Marie Serup mener også, at Kristian Thulesen Dahl må være bekymret over sine årskarakterer i A4-målingen. 

»Han skal tage det her som et signal om, at hvis han ikke passer på, kan han komme ned i menneskehøjde. Når man først begynder at rasle nedad, er det en bevægelse, som kan være svær at stoppe,« siger hun.

Søs Marie Serup pointerer, at Dansk Folkeparti ikke længere bare er et fløjparti, og så bliver man også målt på en anden vægt-skala. 

»Han har haft en svær gang på jord. Ikke så meget i folketings-valgkampen, men mere tiden bagefter. Nogle gange har det set svært kluntet ud med interviews, som delvist er trukket tilbage, og forhandlinger, som ikke har kørt helt så glat. Det er ikke den Kristian Thulesen Dahl med små gule sedler, der har styr på alt, som vi husker,« siger hun og henviser til, at finanslovsforhandlingerne også er blevet udlagt som et nederlag for Dansk Folkeparti.

Når vi får så stor en opbakning, som vi gjorde ved valget, så er det også noget, der skaber et forventningspres, og det har jeg mærket. Kristian Thulesen Dahl

Forventningspres og utålmodige vælgere

DF-formanden selv peger på regeringsskiftet og Dansk Folkepartis nye rolle som den primære årsag til, at han har indkasseret et stort dyk i vælgernes karakterer. 

»For et år siden eller to år siden var det måske nemmere at give mig en højere karakter, hvis man ikke var tilfreds med Helle Thorning-Schmidt. Når vi er inde i en rolle, som den vi har nu, hvor vi sidder med ved bordet og laver en masse aftaler, så vil vores valg i højere grad dele folk. Nogle vil være tilfredse, og andre vil være utilfredse, og det, tror jeg, kommer til udtryk i sådan en måling,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Trods hård kritik af finanslovsaftalen og balladen om boligydelsen til pensionisterne så mener DF-formanden, at både han og partiet har leveret varen siden folketingsvalget i juni.

»Jeg synes, vi har klaret os rigtig godt i 2015 og langt bedre, end jeg havde forventet ved starten af året. Men når vi får så stor en opbakning, som vi gjorde ved valget, så er det også noget, der skaber et forventningspres, og det har jeg mærket. Utålmodigheden efter at få leveret flere resultater er meget stor, men det skal vi forsøge at bruge som politisk brændstof« siger Kristian Thulesen Dahl.

Mette Frederiksen kan være godt tilfreds med at ligge nummer to. Man skal også lægge mærke til, at så langt fra at indhente nummer et i klassen er hun heller ikke. Rune Stubager

Mette og Løkke nummer to fra top og bund 

De to statsministerkandidater Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen indtager begge en andenplads i klassen. Mette Frederiksen ligger nummer to fra toppen og Lars Løkke Rasmussen nummer to fra bunden. 

Med en årskarakter på 6,2 kan Socialdemokraternes partileder godt synge lidt ekstra glad med på julesangene i år, mener Rune Stubager.   

»Hun er rød bloks statsministerkandidat og Mette Frederiksen kan være godt tilfreds med at ligge nummer to. Man skal også lægge mærke til, at så langt fra at indhente nummer et i klassen er hun heller ikke,« siger han og henviser til, at Johanne Schmidt-Nielsen får 6,4 i årskarakter. 

Ugebrevet A4 har gennemført tilsvarende målinger siden 2010, og på intet tidspunkt har Helle Thorning-Schmidt fået så høj en karakter eller placering, som Mette Frederiksen får i år.  I 2010 scorede Thorning  5,7, i 2011 blev det til  4,8 og i  2012 fik hun 4,0. I 2013 røg den daværende statsminister ned på 3,9, mens hun sidste år fik 4,5.

Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen er glad for den flotte debut-karakter til Mette Frederiksen.

»Det viser, at danskerne har stor tillid til Mette Frederiksen som partileder og statsministerkandidat, og det skyldes blandt andet, at hun er ærlig og kontant og viser lederskab. Det tror jeg bliver værdsat. Og så er jeg specielt glad for, at Socialdemokraternes partileder har appel i begge lejre,« noterer han.  

Social profil trækker op 

Søs Marie Serup mener godt, at Mette Frederiksen kan være sin årskarakter bekendt. 

»Hun er en politiker, som folk kender godt, og derfor tager hun en solid bagage med sig ind i rollen som partileder. Rød bloks tilslutning viser, hvor store forventninger, der er til hende, og blå bloks gode karakterer illustrerer frygten for hende,« fastslår hun.

Det hjælper nok også på Mette Frederiksens karakter, at hun har opbygget en ret stor og effektiv profil på hele det sociale område, anfører Søs Marie Serup. 

»Så har hun gengæld allerede flyttet partiet helt vildt på sådan noget som udlændingepolitikken. Men vælgernes vurdering af det skifte slår nok først fuldt igennem næste år,« siger hun.

Valgforsker Rune Stubager forklarer Mette Frederiksens pæne bedømmelse hos vælgerne med, at hun indtil videre har undgået at blive associeret med Helle Thornings løftebrud. 

»I virkeligheden er det jo ikke fordi, at Mette Frederiksen har gjort så skrækkelig meget væsen af sig. Men hun har vist vilje til at indgå forlig med Venstre-regeringen ikke mindst på flygtningepolitikken. Det appellerer til borgerlige vælgere og er sikkert med til at trække hendes gennemsnitskarakter op,« mener Rune Stubager og henviser til, at blå bloks vælgere giver hende 5,9. Dermed er hun den partileder, der scorer højest karakter fra vælgerne i den modsatte blok. 

Lars Løkke Rasmussen ligger jo og roder rundt nede mellem Morten Østergaard og Søren Pape Poulsen. Det er ikke et selskab, han har lyst til at være i. Søs Marie Serup

Løkke plages stadig af bilagsrod

Det stik modsatte gør sig gældende for Lars Løkke Rasmussen.  Rød blok tænder ifølge undersøgelsen af på det borgerlige Danmarks statsministerkandidat og giver ham dumpekarakteren 1,2.  I sin egen blå blok får han 6 i karakter, men det er en jævn dårlig karakter at få blandt sine egne kernetropper, mener Rune Stubager.

»Lars Løkke kan vanskeligt være tilfreds med så lav en karakter. Og selvom han får en bedre bedømmelse i år end sidste år, er det stadig kun en jævn præstation. Løkkes dårlige karakter er en illustration af, at hans bilagssager, køb af underbukser og tøj på firmaets regning samt diverse dyre rejser med GGGI stadig tynger og er svære at ryste af sig,« siger Rune Stubager. 

Politisk kommentator Søs Marie Serup er overbevist om, at Lars Løkke Rasmussen gerne lå et helt andet sted på karakterskalaen:    

»Lars Løkke Rasmussen ligger jo og roder rundt nede mellem Morten Østergaard og Søren Pape Poulsen. Det er ikke et selskab, han har lyst til at være i. Så han har taget et skridt op, men det er langt fra et stort nok skridt,« siger hun.

Efteråret har ifølge Søs Marie Serup været håndteret ganske godt af Løkke og regeringen på trods af nogle svære internationale og nationale udfordringer.  Alligevel får han en hård medfart af vælgerne i A4-målingen. 

»Når vi kommer frem til næste års måling, skal han som statsminister minimum op midt i feltet.« siger hun.

»Men lige som Kristian Thulesen Dahls bevægelse nedad, kan også Lars Løkke Rasmussens bevægelse opad blive selvforstærkende, hvis der opstår en konsensus i medierne og i offentligheden om, at han er på vej op.« 

Radikal nedtur

Inden juleferien sætter ind på Christiansborg kan både Pia Olsen Dyhr, Anders Samuelsen og Uffe Elbæk godt byde deres partifæller på en lille juleøl for at fejre deres årskarakter, mener Rune Stubager.  Alle tre klarer sig nemlig »hæderligt«. 

Det samme kan man ikke sige om den radikale partileder Morten Østergaard. Han må nøjes med 3,7 i årskarakter, og sammenlignet med de flotte bedømmelser hans forgænger Margrethe Vestager fik er det en katastrofe, anfører Rune Stubager. 

»Morten Østergaard er faldet fra en dårlig årskarakter på 4,0 sidste år til en endnu dårligere på 3,7 i år.  Radikale fik et markant dårligt resultat ved folketingsvalget, og han har svært ved at begejstre og holde fast i vælgerne. Nogle af dem er gået til Alternativet, og Morten Østergaard er helt klart udfordret med sådan en måling,« siger valgforskeren.

Han henviser blandt andet til, at knap hver femte vælger dumper Morten Østergaard, og at hver syvende vælger ikke ved, hvad de skal give ham i karakter. Det er ikke gode tal for en radikal partileder, der har været med i toppen af dansk politik i mere end et årti. 

Udover panderynker hos Radikale er Rune Stubager heller ikke i tvivl om, at karakterbogen får alarmklokkerne til at ringe hos De Konservative.  Tidligere partiledere som Lene Espersen og Lars Barfoed fik ganske vist endnu lavere årskarakter, men også de blev år efter år kåret som Danmarks dårligste partileder. 

Når Søren Pape Poulsen skraber bunden som den dårligste partileder med en årskarakter på 3,5 er det ikke et godt udgangspunkt for et parti, der skal ud og erobre nye vælgere, anfører valgforskeren fra Aarhus Universitet.  

»Søren Pape brænder ikke igennem for alvor, og det giver partiet store udfordringer,« siger Rune Stubager.  

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.