MEDVINDSPUST

Iværksættere er allerede i gear

Af | @LaerkeOeland

Sjællandske iværksættere har siden 2011 skabt 3.252 nye arbejdspladser, viser nye tal. Regeringens vækstplan rammer derfor helt plet, når den satser på iværksætteri, mener både Dansk Iværksætter Forening og Væksthus Sjælland.

Jacob Karlsen stiftede i 2009 Kalles Kaffe, der består af 12
mobile kaffeknallerter, der sælger kaffe på gaden. Nu vil regeringen forbedre
forholdene for Jacob Karlsen og andre iværksættere.

Jacob Karlsen stiftede i 2009 Kalles Kaffe, der består af 12 mobile kaffeknallerter, der sælger kaffe på gaden. Nu vil regeringen forbedre forholdene for Jacob Karlsen og andre iværksættere.

Foto: Janus Engel

Der kommer flere og flere iværksættere, og de nystartede virksomheder skaber flere og flere job. Det viser en analyse, som Væksthus Sjælland offentliggør i dag.

De virksomheder, der er startet i 2011, har skabt 3.252 job i Region Sjælland. Det er over 500 arbejdspladser mere end de virksomheder, der åbnede dørene i 2010, viser analysen.

Iværksættere skaber job som før krisenAntal job oprettet af nystartede virksomheder fra etableringsåret og frem til 2013
Kilde: VækstTendens 2014

Derfor gør regeringen helt rigtigt i at satse på iværksætterne i den vækstplan, de netop har fremlagt, mener Mads Váczy Kragh, der er direktør i Væksthus Sjælland.

»De store virksomheder flytter job til udlandet og vokser udenfor Danmark, mens det er iværksætterne, der skaber de nye job i Danmark,« siger han.

Flere iværksættere

Der findes ikke lignende tal for landets andre regioner, men Væksthusene i Region Hovedstaden, Nordjylland og Syddanmark bekræfter over for Ugebrevet A4, at de ser den samme tendens – iværksætterne sparker gang i beskæftigelsen.

Under krisen faldt antallet af iværksættere drastisk, men den udvikling er nu vendt i hele landet.

Flere iværksættere i hele landetUdviklingen i etableringsraten, dvs. antal nye virksomheder i forhold til antallet af eksisterende virksomheder
Kilde: VækstTendens 2014

Men selvom der kommer flere iværksættere for tiden, må det gerne blive endnu lettere at starte virksomhed. Det mener Mads Váczy Kragh fra Væksthus Sjælland, der er ejet af kommunerne i Region Sjælland og har til formål at rådgive sjællandske virksomheder i, hvordan de kan skabe vækst.

Regeringen har netop fremlagt en vækstplan med 89 forslag. Nogle af dem skal gøre det lettere at være iværksætter i Danmark. Blandt andet ved at give et fradrag til folk, der investerer i små virksomheder, ved at sænke iværksætterskatten og ved at gøre det lettere for iværksættere at skaffe kapital. De initiativer er Mads Váczy Kragh meget godt tilfreds med.

Læs også: 89 vækstforslag - få overblik på lidt over fem minutter

Læs også: Regeringen sætter ind mod jobklausuler

»Det går lige ned i kernen af det, som man har behov for som iværksætter,« siger han.

Ikke flere iværksættere, tak

Regeringens støtte til iværksættere bliver også mødt med kyshånd i Dansk Iværksætter Forening.

»Det er rigtig positivt det her. Det kommer til at skabe reel vækst og arbejdspladser,« siger formand Christian Walther.

Han hæfter sig særligt ved iværksætterfradraget, som vil gøre det mere attraktivt at investere i nystartede virksomheder.

»Det kan hjælpe flere iværksættere i gang og undgå, at virksomhederne dør i opstartsfasen,« mener han.

Men vi har ikke nødvendigvis brug for flere iværksættere. Det mener Nikolaj Malchow-Møller, der er professor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi på Syddansk Universitet.

»Udfordringen er snarere at finde de rigtige iværksættere. Når man gør det lettere at starte virksomhed, får vi formentlig flere pizzeriaer, frisører og vinduespudsere, men det er ikke det, der løfter Danmark,« siger han.

Kun halvdelen overlever

Initiativer, der tilskynder til øget iværksætteri, påvirker ofte de folk, der ligger på vippen, mener Nikolaj Malchow-Møller.

»Det er ham, der er lidt i tvivl, om han skal fortsætte med at være ansat som vinduespudser, eller om han skal blive iværksætter og starte sit eget vinduespudserfirma,« siger han.

Mange den slags virksomheder bukker hurtigt under igen. I Region Sjælland er det kun halvdelen af de nystartede virksomheder, der overlever mere end fire år. Og efter ti år eksisterer kun 40 procent af virksomhederne.

Iværksætternes dødskurve er stejlOverlevelsesraten i Region Sjælland
Kilde: VækstTendens 2014

De fleste af de virksomheder, der starter, lukker således igen få år efter. Der er derfor ikke meget, der tyder på, at vi har for få nystartede virksomheder i Danmark, mener Nikolaj Malchow-Møller.

»Og det er ikke uden omkostninger for dem, der starter en virksomhed op og bliver nødt til at lukke den igen og gå tilbage til lønarbejde,« siger han.

Vækstiværksættere

Derfor skulle vi hellere fokusere på, hvad det er, der skaber en succesfuld iværksætter. For det ved vi foruroligende lidt om, mener han.

»Den store udfordring er på et tidligere stadie at finde de iværksættere, der virkelig betyder noget for økonomien, dem der laver nye opfindelser og skaber mange job,« siger han.

Dem kalder man vækstiværksættere, og hvis vi skal have gang i beskæftigelsen, er det dem, vi skal satse på. De skaber nemlig tre gange så mange job som andre nystartede virksomheder. Men ud af de cirka 20.000 virksomheder, der hvert år starter i Danmark, bliver kun 200 vækstiværksættere, viser Erhvervsstyrelsens iværksætterindeks.

Derfor glæder det også Christian Walther fra Dansk Iværksætter Forening, at regeringen vil sænke udbytteskatten. Det giver nemlig investorerne flere penge, som de kan geninvestere, når virksomheden har fået vokseværk.

»Hvis vi bare kan gøre dobbelt så mange til vækstiværksættere, er vi virkelig nået langt,« siger han.

Stærkt iværksættermiljø

I Væksthus Sjælland tror de også på, at regeringens initiativer kan skabe flere vækstiværksættere. Men hele forudsætningen er, at der kommer flere iværksættere alt i alt.

»Hvis vi skal have et stærkt iværksættermiljø, skal vi have mange, der starter virksomhed. Og når rammerne bliver bedre, er der også flere, der vil starte op,« siger Mads Váczy Kragh.

Han er ikke så bekymret for, at mange af iværksætterne vil knække halsen på projektet.

»Det at være iværksætter er forbundet med en vis risiko, og risikovillighed er noget af det, der skaber dynamik i samfundet,« siger han.

Han ser selvfølgelig helst, at der er færrest mulig virksomheder, der lukker ned, selvom de kunne have overlevet.

»Men det er naturligt, at der er nogen, der finder ud af, at der ikke er efterspørgsel efter deres produkt,« siger han.

Læs hele undersøgelsen her

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.