Indvandrere er bekymret for deres unge

Af | @MichaelBraemer

Hver tredje indvandrer mener, at unge med indvandrerbaggrund generelt er dårligt integrerede i Danmark, og de giver især medier og politikere skylden. Det er for letkøbt at give andre skylden for dårlig integration, synes integrationskonsulent.

ANSVAR Flygtninge og indvandrere er ligesom etniske danskere bekymret over, at en del unge med indvandrerbaggrund havner bag fængsels­tremmer, dropper ud af uddannelser eller deltager i uroligheder i ghettoområder. Det viser en undersøgelse, som Catinét Research har foretaget blandt et repræsentativt udsnit af flygtninge og indvandrere i Danmark.

30 procent af de adspurgte synes, at unge med indvandrerbaggrund generelt er dårligt integreret i Danmark. Det skal sammenholdes med, at kun seks procent af samme gruppe svarer »dårligt«, når de bliver spurgt, hvordan de selv er integreret.

Medierne indtager ifølge indvandrerne den altdominerende rolle som superskurk, når skylden for utilpassede unge indvandrere skal placeres. 59 procent af respondenterne i undersøgelsen peger på, »at medierne fremstiller indvandrere negativt« som en af de vigtigste årsager til den dårlige integration.

Henholdsvis 49 og 45 procent peger på, »at politikerne omtaler indvandrere negativt«, og »at mange unge indvandrere vokser op i indvandrerghettoer« som barrierer for visse indvandrerunges integration.

Selvstændig integrationskonsulent og radikalt medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Manu Sareen, er enig i, at der er problemer med nogle mediers behandling af indvandrere, og at der er politikere, der modvirker integrationen med deres omtale af gruppen. Men det skuffer ham, hvor lidt indvandrergruppen tilsyneladende selv er villig til at påtage sig et ansvar for integrationen af de unge.

»Vi har altså også selv et ansvar. Jeg siger det også, når jeg er ude ved indvandrerfamilier og bliver træt af hele tiden at høre på, at det er de andres skyld. Det personlige ansvar glimrer ved sit fravær i denne undersøgelse,« siger Manu ­Sareen, der mener, at vi i for mange år har været tilbøjelige til at tage ansvaret fra folk:

»Vi må have kastet bolden tilbage til forældrene – måske sammen med nogle redskaber, for der er mange af de her forældre, der intet fatter af samfundet og ikke aner, hvordan de skal gribe ansvaret og være forældre for deres børn.«

Integrationskonsulent Famy Almajid genkender holdningen og vurderer, at op mod 100 procent ville pege på medier og politikere som skurkene i de svage indvandrergrupper, han arbejder mest i.

»Stop henvisningen af nye flygtninge og indvandrere til ghettoer fra i dag! De er kun med til at fastholde de unge i konspirationsteorier, fjendebilleder og fremmede normer til stor skade for integrationen,« siger han.