Nedslidning

Hver anden dansker: Stop stigningen i pensionsalderen

Af | @ThomasSaehl

Alderen for folkepension skal ikke hæves til 67 år. Det siger hver anden dansker i ny måling. Politikerne svigter, når de kræver, at alle skal arbejde længere, mener Susanne Nielsen, der har haft fysisk arbejde, siden hun var 15 år. Den stigende pensionsalder kan få stor betydning for danskernes kryds ved det kommende valg.

»Der skal stadig slagtes svin og laves ufaglært arbejde. Sådan er det bare. Nogle kan godt holde til det - andre kan ikke. Det finder man bare først ud af, når skaden er sket,« siger lagerarbejder Susanne Nielsen, der selv har været ramt af arbejdsskade.

»Der skal stadig slagtes svin og laves ufaglært arbejde. Sådan er det bare. Nogle kan godt holde til det - andre kan ikke. Det finder man bare først ud af, når skaden er sket,« siger lagerarbejder Susanne Nielsen, der selv har været ramt af arbejdsskade. Foto: Rune Evensen/Fødevareforbundet NNF.

 

Over de næste fire år stiger folkepensionsalderen fra 65 år til 67 år. Herefter skal pensionsalderen stige i takt med danskernes middel-levetid.

Det er et resultat af brede politiske aftaler for at få flere hænder ud på arbejdsmarkedet. Men hver anden dansker synes, at den stigende pensionsalder er en rigtig dårlig idé.

Det viser en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Ugebrevet A4:

Ifølge målingen mener 52 procent, at det er en dårlig idé at hæve folkepensionsalderen, mens kun 34 procent er positive.

Målingen er lavet ovenpå en sommer, hvor både fagforbund og pensionsselskaber har advaret imod, at særligt nedslidte arbejdere kan komme i klemme som følge af den højere pensionsalder. Og hvor også et flertal af arbejdsgiverne afviste, at højere pensionsalder er den rigtige vej til at skaffe flere hænder.

50-årige Susanne Nielsen er en af de danskere, der kæmper med følgerne fra et nedslidende arbejdsliv. Hun begyndte på arbejdsmarkedet som 15-årig og har arbejdet som såkaldt montricepige, lagermedarbejder og på et slagteri.

»Det er nemt at sidde og sige, at folk kan arbejde længere, når man ikke selv har haft fysisk hårdt arbejde. Jeg siger ikke, at politikerne ikke arbejder hårdt, og jeg misunder dem bestemt ikke. Men det er bare hårdt at løfte tunge ting hver dag og arbejde på akkord,« siger Susanne Nielsen, der selv har været sygemeldt på grund af det hårde arbejde.

Det er nemt at sige, at folk kan arbejde længere, når man ikke selv har haft fysisk hårdt arbejde. Susanne Nielsen, lagerarbejder

Læs: Susanne Nielsen frygter alderdommen

Et af de steder, hvor nedslidningen mærkes er slagterierne, og formanden for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, er ikke overrasket over danskernes syn på pensionsalder:

»Det er noget kludder politikerne har lavet, og det er blevet sat i værk alt, alt for hurtigt. Arbejdsmiljøet har slet ikke kunnet følge med,« siger Ole Wehlast.

S: Vi har ikke løsningen nu

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen står ved de aftaler, som partiet har været med til at indgå. Men han afviser ikke, at der er et særligt problem med nedslidning i faggrupper med hårdt fysisk arbejde:

»Generelt kan vi arbejde mere, når vi nu lever længere. Men vi har ikke anerkendt, at det ikke er sådan for alle. Jeg har selv baggrund som havnearbejder, og på havnen er der mange, der ikke kan klare den højere pensionsalder,« siger Leif Lahn Jensen og fortsætter:

»Jeg har ikke løsningen nu, men første skridt er at anerkende problemet. Og det gør jeg. Og det vil klæde regeringen også at gøre det.«

LÆS MERE: 39 procent af danskerne har fysisk arbejde

Vismændene siger, at der er plads til en mindre barsk indfasning af den højere pensionsalder. Vil du være med til at bløde op?

»Jeg vil i hvert fald sige, at der skal findes en løsning for de nedslidte, som har fået en meget hård behandling. Om det skal være en forbedring af ordningen med seniorførtidspension eller noget andet, kan jeg ikke sige i dag.«

Jeg har ikke løsningen nu, men første skridt er at anerkende problemet. Leif Lahn Jensen, Beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet

Leif Lahn Jensen fortæller, at han har haft mange møder med fagforbund og eksperter, hvor der er blevet snakket om forskellige løsningsmuligheder:

»Jeg har hørt mange bud på, hvad der kan gøres, men ingen af dem er så lette.«

Vil gøre pension til valgtema

De politiske forlig betyder, at pensionsalderen stiger til 68 år i 2030 og sandsynligvis til 69 år fem år efter. De yngste på arbejdsmarkedet kan forvente eksempelvis at skulle køre bus, skifte ble eller undervise, til de er 72 år.

Spørgsmålet om, hvor længe lønmodtagerne skal arbejde, før de kan få pension, er så vigtigt for mange mennesker, at det kan afgøre et folketingsvalg, mener Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF.

Hos Fødevareforbundet NNF har formanden løbet politikerne på dørene for at gøre opmærksom på, at fagforbundet har mange medlemmer, der ikke kan stå på slagteriet, til de bliver 67 eller 68 år.

»Vores medlemmer skal ikke dø på jobbet. Så vi går aktivt ind i en kommende valgkamp med det formål, at få politikerne til at tage nedslidningen alvorligt,« siger forbundsformand Ole Wehlast.

Jeg håber Socialdemokratiet forstår, hvad jeg siger. Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF

Hans vurdering er, at temaet har potentiale til at afgøre en valgkamp:

»Jeg håber, Socialdemokratiet forstår, hvad jeg siger. Og at et parti som Dansk Folkeparti, der var med til at afskaffe efterlønnen, vil være med til at løse det problem, som de har været med til at skabe.«

Det har ikke været muligt for Ugebrevet A4 at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), men over for  Jyllands-Posten understregede han i august, at højere pensionsalder er afgørende for, at udgifter og indtægter hænger sammen.

»Alene de kommende 20 år vil aldersgruppen over 70 år vokse med 50 procent. Derfor er det afgørende, at vi trækker os senere tilbage, hvis vi vil bevare et stærkt velfærdssamfund,« sagde Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten.

LÆS MERE: Susanne frygter alderdommen