Skoletræthed

Høje SFO-priser kan lokke forældre over i private skoler

Af

Forældre skal betale så meget for en kommunal SFO-plads, at de for næsten samme pris kan sende deres barn i både privatskole og privat SFO. Det vækker frygt for, at flere forældre helt vil skrotte folkeskolen.

Stigende timepriser i SFO'er kan få forældre til at vende folkeskolen ryggen, frygter FOA.  

Stigende timepriser i SFO'er kan få forældre til at vende folkeskolen ryggen, frygter FOA.   Foto: Per Folkver/Polfoto

De kommunale SFO’er er så dyre, at forældre kan sende deres børn i privatskole og privat SFO til næsten samme pris.

En privat SFO koster i snit 859 kroner om måneden. Hertil skal ganske vist lægges 1.105 kroner i skolepenge, men den samlede pris på 1.964 kroner for begge tilbud er ikke langt fra pris på 1.426 kroner, forældre må betale for en plads til deres barn i den kommunale SFO.

Klik her for at læse artiklen: Timeprisen for SFO stiger

Hos fagforbundet FOA mener sektorformand Jakob Sølvhøj, at den lille prisforskel kan få flere forældre til helt at skrotte folkeskolen og de kommunale SFO’er til fordel for de private tilbud.

»Når de gør prisen op for en kommunal SFO-plads og sammenholder det med det, de skal betale dels for skole, dels for privat skolefritidsordning, så er der i mange kommuner kun tale om en ganske lille merudgift. Det vil øge tilstrømningen til de private tilbud,« siger Jakob Sølvhøj.

Han mener, at den lave pris i de private tilbud især vil appellere til de mange forældre, der er skeptiske over for den længere skoledag, børn i folkeskolen skal have fra nu af som følge af den nye skolereform.

Kortere skoledage i det private

En rundspørge blandt 200 ud af landets i alt 442 privatskoler viser, at de private skoler ikke hæver timetallet så meget som folkeskolerne.

En del forældre er betænkelige ved det øgede timetal i folkeskolen, og så er det jo ikke meget dyrere at vælge privatskole end folkeskole. Niels Glavind, direktør, Bureau 2000

»Det, at skoledagen bliver længere i folkeskolen og ikke bliver længere i rigtig mange privatskoler, vil få mange forældre til at overveje at vælge privat i stedet. En hindring for et sådant valg kan være, at det er meget dyrere for forældrene, men den mulighed har kommunerne elimineret ved at have så høj en forældrebetaling i deres SFO’er,« siger Jakob Sølvhøj fra FOA.

Den tese bakker Niels Glavind, direktør i Bureau 2000, der står bag undersøgelsen, op om.

»En del forældre er betænkelige ved det øgede timetal i folkeskolen, og så er det jo ikke meget dyrere at vælge privatskole end folkeskole, fordi prisen i de private SFO’er er så meget lavere,« siger Niels Glavind.

Udviklingen skal også ses i lyset af, at de kommunale SFO’er som følge af skolereformens længere skoledage får reduceret åbningstiden med hele 40 procent. Men som Ugebrevet A4 skriver i dag, følger prisen ikke med. Forældre slipper fremover kun 12 procent billigere for en kommunal SFO-plads. Det betyder, at timeprisen for de kommunale SFO’er stiger.

Trivsel er vigtigere end økonomi

Hos forældreorganisationen Skole og Forældre er landsformand Mette With Hagensen enig i, at de lave priser i de private tilbud kan være fristende for forældre, der er skeptiske over for lange skoledage.

Vi har stadig en ide om, at privatskole er vældigt dyrt, men det er langtfra tilfældet alle steder. Mette With Hagensen, landsformand, Skole og Forældre

Men hun holder fast i, at økonomi alene ikke får forældre til at skifte skole for deres barn. Her er andre aspekter som barnets trivsel langt mere afgørende.

»Vi har stadig en ide om, at privatskole er vældigt dyrt, men det er langtfra tilfældet alle steder. Når vi som forældre ser, at de private tilbud faktisk koster næsten det samme som en plads i en kommunal SFO – kombineret med at vores barn ikke trives i folkeskolen – så prioriterer vi barnets skolegang så højt, at vi også finder de ekstra penge i vores privatøkonomi,« siger Mette With Hagensen.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.