Hjemmeservice kan få ny luft under vingerne

Af Gladis Johansson

SF vil udvide ordningen med hjemmeservice til børnefamilierne. Den stigende ledighed kan bane vejen for et flertal for forslaget i Folketinget.

FAMILIER Pressede børnefamilier får måske hjælp fra uventet kant, nemlig den voksende kø af arbejdsløse. SF vil genfremsætte et forslag i Folketinget om at udvide ordningen med hjemmeservice, så også familier med børn under 14 år kan få offentligt tilskud til rengøring, vinduespudsning og havearbejde. Og den stigende ledighed kan bane vejen for, at forslaget vedtages.
»Vi vil stadig gerne hjælpe alle de familier, der er berørt af stress. Derfor vil vi gerne genindføre, at børnefamilierne kan få tilskud til hjemmeservice,« siger familiepolitisk ordfører for SF Pernille Vigsø Bagge.
Dermed slår SF to fluer med et smæk. Ikke blot er det en hjælpende hånd til børnefamilierne, forslaget er også en del af partiets plan for at skabe flere job. SF’s forslag svarer til den hjemmeserviceordning, som blev søsat i 1990’erne, da ledigheden var stor.
»Dengang var det en nulsumsløsning, der ikke kostede noget, men skaffede folk i job,« siger Pernille Vigsø Bagge.
Forslaget om hjemmeservice var en af de anbefalinger til at lette hverdagen i børnefamilierne, som Familie- og Arbejdslivskommissionen fremlagde for snart to år siden. Også dengang fremsatte SF forslaget i Folketinget. Men det fik ingen ben at gå på i en tid med et rødglødende arbejdsmarked, der konstant var i underskud for hænder.
Venstre er stadig skeptisk ved ideen om statsstøtte og mener, at ordningen er for dyr. Men regeringspartneren de konservative er positive og fremsatte selv et lignende forslag i 2007-valgkampen. Socialdemokraterne er også som udgangspunkt positive over for ideen om hjemmeservice til børnefamilierne, og nu åbner også Dansk Folkeparti, som ellers tidligere har afvist ideen, en dør på klem:
»Vi er ikke afvisende. Tiden er mere inde til det nu. Hvis det kan forsvares beskæftigelsesmæssigt og økonomisk, så er det da alle tiders for børnefamilierne. Men vi skal se på, hvad det koster, og om der er andre og bedre måder at få folk i job igen,« siger familiepolitisk ordfører René Christensen.
I dag kan kun pensionister få tilskud til hjemmeservice. Men i den seneste A4-undersøgelse sætter børnefamilierne ordningen på en andenplads på listen over forslag, der kan gøre deres hverdag lettere.
Ifølge SF vil ordningen med hjemmeservice kaste omkring 1.000 job af sig. Forslaget bliver fremsat i Folketinget senest 1. april.