Her er Danmarks næste regering

Af | @GitteRedder

Pernille Mühlbach

SE HELE MINISTERLISTEN I BUNDEN AF ARTIKLEN Uanset om regeringen efter et valg er rød eller blå, vil et nyt ministerhold byde på mange overraskelser i form af nye ministerier og ikke mindst nye navne på nøgleposter. På baggrund af samtaler og interview med politikere og rådgivere løfter Ugebrevet A4 i dag sløret for overvejelserne omkring ministerkabalen på både den røde og blå fløj.

KABALE Hvis Lars Løkke Rasmussen ­(V) genvinder regeringsmagten efter et valg, vil han skifte sin finansminister ud. Efter års slid med finanskrise vil Claus Hjort Frederiksen hellere være menigt folketingsmedlem, og Løkke vil omvendt gerne sætte et dynamisk ministerhold med friske kræfter på tunge poster som netop finansministeriet. Sådan lyder vurderingen på Christiansborg.

Og holder meningsmålingerne stik, så Helle Thorning-Schmidt (S) vinder næste valg, får Danmark sandsynligvis igen et boligministerium og som noget helt nyt et samordningsministerium.  

Det er nogle af de mere opsigtsvækkende vurderinger af en kommende henholdsvis blå og rød regering, som Ugebrevet A4 i dag kan offentliggøre på baggrund af fortrolige samtaler og interview med en lang række ledende politikere og rådgivere i og omkring Christiansborg.

I rød blok har Socialdemokraterne og SF allerede aftalt, at S efter en valgsejr sætter sig på halvdelen af ministerierne, og at SF får to tredjedele af de resterende. Det Radikale Venstre går efter at få fire ministerier, men kan leve med tre, hvis de er attraktive ressortområder. Socialdemokraterne og SF stiler efter, at radikale kommer med i en regering, og at der bliver mindst 19 og måske op til 23 ministerier at fordele. Den endelige fordelingsnøgle afhænger af selve valget.

En række sikre navne

En håndfuld ministerier sætter Socialdemokraterne sig på uden at blinke, nemlig Finansministeriet, Undervisningsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Justitsministeriet og Forsvarsministeriet. På forhånd sælger partiet til gengæld Kulturministeriet.

Lige nu står det fast, at en række navne er sikret i Helle Thornings kabale, hvis hun vinder valget:

Henrik Sass Larsen (S) bliver finansminister, Morten Bødskov (S) justitsminister, SF’s partiformand Villy Søvndal havner i Udenrigsministeriet og Ole Sohn (SF) sætter sig til rette i Erhvervsministeriet.

Andre sikre ministernavne er Mette Frederiksen, Nicolai Wammen, Carsten Hansen og Henrik Dam Kristensen, alle socialdemokrater. Den radikale leder, Margrethe Vestager, indtager et nyt, stærkt Økonomiministerium, mens Morten Østergaard (R) måske bliver ny kulturminister eller forskningsminister, lyder vurderingerne over for A4.

Karen Hækkerup (S) og Astrid Krag (SF) vil stensikkert også være på det nye ministerhold, fremhæver kilderne, mens Ida Auken (SF) er blandt boblerne, der kan få en kabale med halvt kvinder og halvt mænd til at gå op for Helle Thorning.

På blå fløj vurderer flere kilder, at Lars Løkke pønser på – som Fogh for 10 år siden – at oprette et Europaministerium, når Danmark 1. januar 2012 overtager formandskabet i EU. Flere kilder vurderer, at posten vil tilfalde klimaminister Lykke Friis (V), der betegnes som et godt kort i regeringen.

Udramatisk exit

Derudover mener centrale Venstre-kilder, at flere ældre hanelefanter, herunder finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), vil benytte en eventuel valgsejr til en udramatisk exit fra regeringen. Efter det, kilderne betegner som mange års hårdt og flot udført arbejde, kan Claus Hjort i stedet udøve sin indflydelse med en post i Venstre.

Det anerkendes bredt, at Løkke ikke har mange talenter at tage af, og derfor er en driftsikker minister som indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) et plus. Alligevel nævner kilder netop ham som kandidat til den ærefulde post som Folketingets formand.

Jokeren i den blå kabale er dog Konservatives krise.

Får partiet kun godt fem procent af stemmerne, som målingerne viser, vil det give partileder Lars Barfoed dårlige kort på hånden, når han skal diskutere ministerfordeling med Løkke.

Kilder peger på, at Konservative vil kræve at få Undervisningsministeriet, mens andre peger på, at Venstre vil have Kulturministeriet. Det vil politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) i så fald være selvskrevet til.

 beskftigelse

konomi 

finans

undervisning

social

forsvar

skat

transport

joker

formand