Haarder: Lyt til de ufaglærte

Af | @GitteRedder

Undervisningsminister Bertel Haarder mener, at A4-undersøgelsen sender et umisforståeligt budskab til de unge om at gennemføre en uddannelse.

UFAGLÆRTE Når 6 ud af 10 ufaglærte fortryder, at de ikke tog en uddannelse som ung, er det en bitter pille, som skal kurere de unge, der i dag falder fra og ikke får begyndt en ny uddannelse, mener undervisningsminister Bertel Haarder (V).

»Det er meget bedre, at de ufaglærte selv fortæller de unge, at de skal tage en uddannelse, end at ministeren gør det. Nu er det ikke bare belærende voksne, der siger til de unge, at de skal begynde og også gennemføre en uddannelse. Nu er det også de ufaglærte, der droppede ud, som siger det til dem. Og det virker meget stærkere.«

Bertel Haarder fremhæver, at mange ufaglærte ifølge A4-undersøgelsen heldigvis er glade for deres job, men alligevel finder det dumt, at de ikke tog en uddannelse som ung.

»Det er et kraftigt budskab. Nogle siger, at det ikke kan betale sig at uddanne sig i Danmark – men det passer ikke. Tværtimod er det den bedste investering overhovedet for den enkelte og for samfundet. De ufaglærte ærgrer sig over det, og senere i livet bliver det sværere at uddanne sig, fordi mange har økonomiske forpligtelser, familie og børn.«

Når forskere på stribe opfordrer til, at regeringen skal skabe bedre økonomiske rammer og et mere fleksibelt uddannelsessystem for at få de ufaglærte opkvalificeret, lyder svaret prompte fra Bertel Haarder:

»Jamen, der findes allerede en bred vifte af muligheder for den her gruppe. Og økonomien er løftet fire procent i 2009. Jeg er meget optaget af at få de unge til at gennemføre en uddannelse. Når 20 procent af en ungdomsårgang ikke får en uddannelse, er det et stort problem,« siger Bertel Haarder og lægger ikke skjul på, at han anser det som en hovedopgave at nå 2015-målsætningen om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en kompetencegivende uddannelse.

Når det er sagt, vil Bertel Haarder gerne understrege, at både de ufaglærte selv, men også skolerne og hele det erhvervsfaglige system har et medansvar for, at flere voksne kan få papir på en uddannelse. Bertel Haarder henviser til, at han netop har overrakt en bronzemedalje til en elitekok i Hillerød. Kokken begyndte som ufaglært køkkenmedhjælper og fik dermed en masse erfaring og lærdom. Så tog han springet og gennemførte en uddannelse som kok på tre gange 10 uger. Historien bruger undervisningsministeren til at understrege, at vi skal blive bedre til at anerkende folks ”realkompetencer” de erfaringer, de har høstet i arbejdslivet.

»Alle har krav på en realkompetencevurdering, og nu gælder det om inden for alle brancher ikke at være så fedtet med at anerkende realkompetencer. Eksempelvis på en byggeplads, hvor der kan være mange ufaglærte med store kompetencer, der selvfølgelig skal gælde og dermed gøre det muligt for dem at få en uddannelse,« siger Bertel Haarder.

Også Socialdemokraternes uddannelsesordfører Carsten Hansen mener, det er vigtigt at anerkende realkompetencer. Til gengæld mener han ikke, at der investeres tilstrækkeligt i uddannelser for voksne:

»De, som ikke har taget en uddannelse, er parate, men er samfundet parate til at tage imod dem i uddannelsessystemet? Nej, og det er det allermest beklagelige. Derfor skal vi have sat turbo på det politiske system. Vi skal have et uddannelsesløft fra bunden og være villige til at betale, hvad det koster, fordi afkastet er så stort,« siger han.

Socialdemokraterne anser voksenlærlingeordningen for et af de allerbedste redskaber til at give de ufaglærte en uddannelse. Men desværre et redskab, som regeringen ifølge Carsten Hansen ikke satser tilstrækkeligt på. Det afvises imidlertid af Bertel Haarder.