Hård kritik af skattefrihed for sundhedsforsikringer

Af
| @IHoumark

Folketinget bør afskaffe den regel, der fritager sundhedsforsikringer for skat, mener mange borgere og formanden for Danske Regioner. Sundhedsminister er glad for skattefritagelsen.

STATSSTØTTE Engang var danske privathospitaler en særdeles risikabel og hensygnende forretning. Det var før, VK-regeringen kom til magten i 2001 og året efter fik ændret skattereglerne for sundhedsforsikringer. Ikke alene blev det sådan, at virksomhederne kan trække hele udgiften fra i skat; medarbejderne bliver heller ikke – som med andre frynsegoder – beskattet af de gratis tilbud om alt fra massage til kræftoperationer. Skattefriheden satte gang i en historisk vækst i private sundhedsforsikringer, som langt fra synes at have toppet.

Ifølge en undersøgelse udført for Ugebrevet A4 ønsker 4 ud af 10 danskere (38 procent) imidlertid skattefriheden for sundhedsforsikringer afskaffet. 30 procent vil bevare skattefriheden, mens 32 procent ikke ved, hvad de skal mene.

Blandt modstanderne af skattefriheden er også formanden for regionerne, Region Midtjyllands formand Bent Hansen (S), der har ansvaret for de offentlige sygehuse. Skattefriheden er ifølge ham en indirekte virksomhedsstøtte til de private hospitaler, som »regeringen på den måde har skaffet et marked«. Han bryder sig heller ikke om, at skattefriheden begunstiger udviklingen af den private sundhedssektor, der suger arbejdskraft fra det offentlige, hvor der i forvejen er mangel på sygeplejersker og læger.

»I den her situation med katastrofal personalemangel kan jeg kun se skattefriheden som udtryk for ren ideologi. Regeringen tør ikke sige højt, at den gerne vil have folk til at søge over i det private, men gør det i stedet indirekte med skattefriheden,« siger Bent Hansen.

Talsmand Karsten Skawbo-Jensen fra Patientforeningen Danmark ser også gerne skattefriheden afskaffet.

»Det er underligt med skattefriheden at give et statstilskud til den del af befolkningen, der er så heldig at få en sundhedsforsikring af deres arbejds­giver. Der synes vi måske, det var bedre, at man i stedet fik skatteindtægter til et bedre offentligt sundhedsvæsen,« siger Karsten Skawbo-Jensen.

Selv de velstillede landes økonomiske sam­arbejdsorganisation OECD har fået øje på den danske skattefrihed for sundhedsforsikringer. I en netop offentliggjort analyse af det danske sundhedssystem skriver OECD:

»Den hurtige ekspansion i arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer burde ikke blive begunstiget med total skattefrihed.«

Den konservative sundhedsminister Jakob Axel Nielsen ser ingen grund til at afskaffe skattefriheden og hæfter sig ved, at regeringens ændring af skattereglerne har været med til at give en bredere skare af danskere en sundhedsforsikring.

»Førhen var sundhedsforsikringer forbeholdt medarbejdere i de øverste lønklasser med tegnebogen i orden, men de nuværende ordninger er skruet sådan sammen, at alle medarbejdere skal have tilbuddet om en sundhedsforsikring, før virksomheden får en skattefordel,« siger Jakob Axel Nielsen.

Han synes, sundhedsforsikringer er en udmærket form for personalepleje og siger:

»Skattefriheden giver virksomhederne et øget incitament til at fokusere på sundhed. Og jeg synes, at det er alle tiders, hvis virksomhederne tager mere ansvar for medarbejdernes sundhed, hvad enten det skyldes rekrutterings-situationen eller bare almindelig omtanke.«

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.