Grøn skattereform nu

Af

En skattereform, der flytter skat fra arbejde til miljøbelastende adfærd, er forhåbentlig rykket meget tættere på. Hvis altså Ny Alliance lever op til sit løfte om at være en fornyelse.

SKAT Der er noget i luften i denne tid. Og det er ikke skattelettelser. Selv om de konservative i disse dage kæmper en desperat kamp mod Venstre, er partiets muligheder for at få skattelettelser lige så store som sandsynligheden for, at det sner i morgen. Tag bare de ydmygelser, som partiet blev udsat for i sidste uge, hvor Pia Christmas-Møller (K) skruede sig op med en bemærkning om, at Venstres politiske ordfører havde »pustet sig lidt for højt op« – for derefter at blive dasket på plads af både storebror Venstre og Dansk Folkeparti. Ikke just ærefuldt.

Til gengæld er der noget andet i luften i denne tid: En skattereform, der kan flytte rundt på skatter og afgifter og dermed underminere skattestoppet, er forhåbentlig rykket tættere på. Især er en grøn skattereform ikke længere bare en luftspejling, men kan blive til virkelighed i fremtiden. Og det er der især én forklaring på: Dannelsen af Ny Alliance. Det vil være synd at sige, at Ny Alliance har mange varer på de politiske hylder. Men én vare står der da: Et opgør med skattestoppet. Som partiets Anders Samuelsen sagde det her i ugebrevet forleden: »Nu er det på tide at gå videre og gennemføre en seriøs skattereform«. En sådan umisforståelig udmelding må forpligte et parti, der ikke ligefrem vader i mærkesager.

Hvis det lykkes Ny Alliance at holde gang i begejstringen og skrabe et pænt antal mandater sammen ved et kommende valg, vil Danmark formentlig stå med et politisk flertal, der vil gøre op med skattestoppet i sin rigide udgave. Ud over Ny Alliance drejer det sig om de radikale, venstrefløjen – og Socialdemokraterne, der godt nok har accepteret skattestoppet, men som også vil nedsætte en kommission efter et valg, der skal forholde sig til skattestrukturen. Et sådant flertal må udnyttes til at komme af med skattestoppet. Uanset om statsministeren hedder Fogh eller ej.

Desværre har Ny Alliance ikke vist modet til at gøre det allermest presserende: Insistere på at flytte skatten fra arbejde til bolig. Det er dybt beklageligt. Men derfor er det så meget mere oplagt, at partiet for alvor gør en grøn skattereform, der flytter skat fra arbejde og over til miljøskadelig adfærd, til en mærkesag. Og sætter man sig ikke igennem efter et valg, vil det mildest talt være overraskende og svække partiets identitet som en fornyelse.

Set med politikerøjne har en grøn skattereform den fordel, at den har større folkelig appel end en omlægning af skatten fra arbejde til boligen, ikke mindst fordi folkestemningen er præget af en voksende bekymring for miljøets, klimaets og klodens tilstand. Og det må da påvirke Ny Alliance, der i egen selvforståelse baserer sig på følelser og værdier, ikke?

At Danmark har et presserende behov for en grøn skattereform, der kan flytte skatten fra arbejde til miljøadfærd, der forurener og øger CO2-udslippet, er et faktum. Adfærdsregulerende skatter og afgifter er suverænt det mest effektive instrument, vi har til at forbedre miljøet – samtidig med at der er store samfundsøkonomiske fordele ved at lette skatten på arbejde. Men om en grøn skattereform bliver en realitet er blandt andet op til det parti, der har kaldt sig selv en tiltrængt fornyelse af dansk politik. Nu får vi se. Skattepolitikken er i hvert fald et område, hvor Ny Alliance kan få realpolitisk betydning og har sagt, at de vil gøre en forskel.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.