Globalt boligkrak vil bremse økonomisk vækst mange år frem

Af

Risikoen for et globalt krak i priserne på huse og lejligheder er overhængende, mener den amerikanske topøkonom Robert J. Shiller. Han forventer, at boligboblens punktering vil være en stopklods for de næste mange års økonomiske vækst i USA og Europa.

NYE TIDER Skal man tro den anerkendte amerikanske økonom Robert J. Shiller, er de nuværende problemer på boligmarkederne i Danmark, USA og mange andre lande vand i forhold til, hvad vi kommer til at opleve i de kommende år:

»Der er stor sandsynlighed for, at vi vil se et globalt krak på boligmarkedet. Det vil lægge en dæmper på den økonomiske vækst i mange år frem og vil presse boligpriserne ned,« siger Yale-profesoren, der har skrevet talrige bøger om spekulative bobler og er berømt for at have en unik indsigt i den globale udvikling i boligpriserne.

Ifølge Robert J. Shiller har priserne på mange huse og lejligheder været næsten lige så overvurderede, som it-aktierne var før nedturen i 2001. Derfor skal den nuværende situation også behandles med stor alvor.

»Vi vil opleve, at en stor del af befolkningen i både Europa og USA vil få en negativ formue. Det vil påvirke forbrugertilliden negativt, hvilket vil sætte tydelige spor i økonomien og skabe mere arbejdsløshed. Det kan stå på i årevis,« siger Robert J. Shiller.

Han afviser samtidig, at de myreflittige amerikanske forbrugere vil kunne holde dampen i økonomien oppe, som mange ellers sætter deres lid til:

«Lige nu er de fleste forbrugere i både USA og Europa stadig optimistiske, men i takt med at problemerne spreder sig, vil den optimisme fordufte, og vi vil bevæge os ind i en recessionstankegang. Det betyder, at folk i stigende grad vil bytte forbrug med opsparing, hvilket vil smitte af på virksomhedernes overskud og investeringer.«

Ifølge Robert J. Shiller er der flere forklaringer på, at problemerne kan blive så alvorlige. For det første mener han, at der i dag hersker en fælles spekulativ kultur på tværs af landegrænserne, som gør, at både positive og negative udviklinger i eksempelvis huspriserne spreder sig globalt.

»Når man ser priserne på fast ejendom gå ned i ens naboland, så tænker man straks, at det samme sker i ens hjemland. Og det bliver en selvopfyldende profeti,« siger Robert J. Shiller.

En mindst lige så vigtig forklaring er dog, at man både i USA og Danmark for få år siden introducerede en række nye lånetyper.

»Jeg vil betegne det som et skridt tilbage, at man droppede kun at have fastforrentede lån. Grunden til at man i USA indførte de fastforrentede lån var, at der i 1930’ernes USA var en stor boligkrise. Men uheldigvis er de færrestes hukommelse så lang, så derfor befinder vi os i dag i en meget uheldig situation.«

Professor i nationaløkonomi Jakob Brøchner Madsen, der er tilknyttet Københavns Universitet, er enig i, at de nye lånetyper har været stærkt problematiske:

»Indførelsen af de afdragsfrie lån var en kriminalitet. Lånemarkedet skulle aldrig være liberaliseret,« siger han.

I det hele taget er Jakob Brøchner Madsen lige så pessimistisk som Robert J. Shiller:

»Den her krise kan blive verdensomspændende, fordi det hele er hægtet sammen med gæld og interesser, der går på tværs af grænserne.«

Lektor Jens Lunde fra Handelshøjskolen i København, der har forsket intensivt i boligmarkedet, udtrykker sig lidt mere forsigtige end sine kolleger.

»Men jeg ser grundlæggende en lige så stor risiko for et boligprisfald, og det kan især blive en realitet for en længere årrække, hvis recessionen rammer dansk økonomi.«