Gamle medicinpræparater til nordjyderne

Af

Folk får serveret ældre medicin, hvis de bor på dele af Fyn og i Nord- og Vestjylland. Det skyldes blandt andet få speciallæger i områderne.

LÆGEMIDDEL Sidste år undersøgte Lægemiddelindustriforeningen, hvordan 15 nye lægemidler var udbredt i landet. I store dele af Sjælland og i Århus, hvor der er mange speciallæger, blev næsten al ny medicin udskrevet på recept. Men i Holstebro, Hedensted og Nørresundby, hvor der er færre speciallæger, fik patienterne kun 8 ud af 15 nye præparater.

»Speciallægerne betyder meget for, om ny medicin bliver hurtigt udbredt. De er meget fokuseret inden for deres felt og er hurtigt opdateret. Den praktiserende læge kan også ordinere lægemidler, men er ikke nær så opmærksom på nye produkter,« mener Jørgen Clausen, cheføkonom i Lægemiddelindustriforeningen.

Næstformand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger Mikkel Holmelund mener, at speciallægerne er vigtige for at sikre den bedste behandling.

»Ny medicin er ikke revolutionerende, men har ofte færre bivirkninger og en bedre virkning end ældre præparater. Det er klart, at ny medicin kan spille ind på, hvordan sygdomsforløbet bliver. Speciallægerne udskriver først medicinen, når billigere alternativer er afprøvet,« siger Mikkel Holmelund.

Hvorvidt folk får ny medicin i deres område, afhænger af speciallægerne. Den praktiserende læge spiller også en rolle, ligesom det har betydning om patienten er villig til at betale ekstra for medicinen.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.