Frie radikale på venstrefløjsdating

Af | @MichaelBraemer

Det Radikale Venstre skal benytte bruddet med den hidtidige højrefløj i partiet til at tone rent flag som centrumvenstre-parti, der kæmper for solidariteten og mod de rå kapitalinteresser, mener Uffe Elbæk, tidligere radikal kulturudvalgsformand i Århus.

I en kronik i Information kalder du Naser Khaders og Anders Samuelsens faneflugt fra de radikale for en lykkelig politisk skilsmisse. Men hvor lykkelige er omstændighederne, når jeres fælles børn – vælgerne – hellere vil være hos den anden? Det Radikale Venstre får 2,8 procent af stemmerne ifølge A4’s målinger, og 39 procent af det seneste valgs radikale stemmer går til Ny Alliance.

Jamen, det er da rigtig træls at miste den folkelige opbakning og dermed også den umiddelbare mulighed for at spille en seriøs politisk rolle. Men det undrer mig også, at så mange danskere optræder som lemminger og bakker op om et parti uden et formuleret politisk program. Dybest set aner de ikke, hvad Ny Alliance står for ud over, at de vil pege på Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister.

Hvis du kan se ud over forsmåelsen, må du vel anerkende, at Khader og Samuelsen har en vis appel?

Ja, og det er da beskæmmende. Jeg kan sagtens følge tanken om, at det er nødvendigt med en ny måde at føre politik på. Men det er stadig et åbent spørgsmål, hvad der skal være indholdet. Hvis der ikke er indhold i politik, så synes jeg, den bliver ligegyldig.  Det er simpelthen for sølle. Så vil jeg hellere miste vælgere.

Nu hvor bruddet er sket, kan det være svært at se, hvad der har holdt sammen på jeres forhold. Hvis det var et fornuftsægteskab, hvad var så fornuften?

Der er meget, jeg ikke ved, fordi jeg ikke sidder i folketingsgruppen. Det undrer mig, at Naser Khader ikke har fået sat stolen for døren før, og hvorfor man ikke på den ene eller anden måde har fortalt omverdenen, hvor stort et gab der er mellem det mediebillede, han har skabt, og så oplevelsen af at arbejde sammen med ham. Set i bakspejlet har bruddet været uundgåeligt.

Nu skal I så ud og gøre jeres hoser grønne. Men som jeg læser dine visioner for fremtidig radikal politik, løber du da en alvorlig risiko for, at ham score-Villy fra SF i forvejen har støvsuget det marked, du satser på. Om det så er det gode gamle begreb solidaritet, har du støvet det af.

Jeg mener, at Det Radikale Venstre gør klogt i nu at melde klart ud, at vi har en centrumvenstre-strategi, uagtet at vi i perioder kan være i den grad kritiske over for, hvem der leder Socialdemokraterne og SF. Mit fokus er på alle de danskere, der har en humanistisk og fællesskabsorienteret ambition, og som vil prioritere det sociale fællesskab frem for markedet og de mere rå kapitalinteresser. De radikale har med sine historiske rødder i andels-, højskole- og for den sags skyld arbejderbevægelsen et umådeligt stærk udgangspunkt for at formulere en ny vision for Danmark.

Men hvor ligger den afgørende forskel i forhold til SF?

Der er mange overlappende interesseområder. Men jeg tror, der ligger en principiel forskel i, at SF stadig tager udgangspunkt i en traditionel klasseanalyse, hvor vi mener, at man skal organisere sig omkring holdninger. Og så er der en iværksættertradition og -ånd blandt radikale, som man ikke i samme omfang finder i SF. De er i højere grad systemmennesker. Men det er jo kun en spændende udfordring for et samarbejde.

Men hvis den helt tætte tosomhed med SF ikke er sagen, taler vi måske om en kollektiv-løsning, hvor Helle Thorning-Schmidt også flytter ind med familien.

Jeg har boet i kollektiv det meste af mit liv, og det er en glimrende boligform. Jeg er helt sikker på, at husmødrene ind imellem vil komme voldsomt op at skændes, men når alt kommer til alt, tror jeg, at det er det rigtige.

 

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.