GUL FEBER

Forsker: Gul forhandlingsret bliver døden for den danske model

Af

Søren Papes forslag om at give gule fagforeninger forhandlingsret vækker harme i dansk fagbevægelse. Det vil aflive den danske model, fastslår forsker.

»Når Søren Pape vil give KRIFA og de andre gule fagforeninger forhandlingsret, har han slet ikke forstået, hvordan det danske arbejdsmarked er skruet sammen,« siger næstformand i LO Lizette Riisgaard.

»Når Søren Pape vil give KRIFA og de andre gule fagforeninger forhandlingsret, har han slet ikke forstået, hvordan det danske arbejdsmarked er skruet sammen,« siger næstformand i LO Lizette Riisgaard. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Polfoto

Gule fagforeninger som KRIFA og Det Faglige Hus skal have forhandlingsret på lige fod med andre fagforeninger. Sådan lyder forslaget fra Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, i dagens udgave af Ugebrevet A4.

Klik her for at læse artiklen: Pape vil rydde op på arbejdsmarkedet

Forslaget vækker harme i LO, hvor næstformand Lizette Riisgaard er rystet over forslaget fra den nye konservative partiformand.

»Søren Pape må betegnes som ny i trafikken. Noget kunne tyde på, at han godt kunne bruge et grundkursus i den danske model,« siger Lizette Riisgaard og uddyber:

»Når Søren Pape vil give KRIFA og de andre gule fagforeninger forhandlingsret, har han slet ikke forstået, hvordan det danske arbejdsmarked er skruet sammen. De har afskrevet sig konfliktretten, og at give dem forhandlingsret ville afvikle den danske model,« siger næstformanden.

Langt flere konflikter

Samme konklusion lyder fra arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

Det, Søren Pape siger, er i virkeligheden, at han vil af med det danske arbejdsmarkeds regulering. Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker, Aalborg Universitet

»At give de gule fagforeninger forhandlingsret ville ganske enkelt tage livet af den danske model. Det, Søren Pape siger, er i virkeligheden, at han vil af med det danske arbejdsmarkeds regulering og i stedet indføre en helt anden model, hvor der ikke må konfliktes,« siger Henning Jørgensen. Han betegner forslaget som et markant brud med hidtidig konservativ politik.

»Den danske model har om noget været godt for arbejdsgiverne til at skabe stabilitet på det danske arbejdsmarked. Søren Papes model vil kaste langt flere konflikter af sig, men hvordan pokker han vil få løst dem uden det fagretlige system på både kort og langt sigt, er ikke til at sige,« siger Henning Jørgensen.

I DA siger direktør Pernille Knudsen i en skriftlig kommentar til A4, at overenskomstsystemet har sin egen logik, som politikerne ikke skal blande sig i.

»Det retsgrundlag, som de forskellige fagforeninger og arbejdsgiverforeninger lever under, er naturligvis ens. Alle fagforeninger kan forsøge at opnå en overenskomst og alle virksomheder kan takke nej, hvis de kan holde til det.

I LO mener næstformand Lizette Riisgaard ikke, at Søren Pape har forstået alvoren i sit eget forslag.

»Hvis det ikke var så alvorligt, kunne man trække på smilebåndet, men det er desværre rigtig alvorligt,« siger Lizette Riisgaard.