COST BENEFIT

For kun 45.000 kr. kan ufaglærte blive faglærte

Af | @IHoumark

Det kan være ’ekstremt billigt’ at løfte ufaglærte op til faglærte, og i mange tilfælde giver løftet gevinst for både ufaglærte og samfund. Det konkluderer et analysefirma, som skubber til en hed debat.

Det er en god investering med lav tilbagebetalingstid at sende ufaglærte ledige på kursus.

Det er en god investering med lav tilbagebetalingstid at sende ufaglærte ledige på kursus. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Hvis en ufaglært butiksansat gerne vil uddannes til faglært salgsassistent, kan det gøres meget billigt. Faktisk behøver det kun koste 45.000 kroner, og i den bedste af alle verdener kan prisen komme helt ned på 25.000 kroner.

For andre faggrupper gælder det også, at det i mange tilfælde ikke behøver koste alverden at forsyne folk med det svendebrev, som på mange områder bliver mindstekravet på jobmarkedet i fremtiden.

Det fremgår af en ny analyse, som analysefirmaet New Insight har udarbejdet for Beskæftigelsesregion Nordjylland.  Firmaet har analyseret, hvad det vil koste at give forskellige grupper af ufaglærte over 30 år en erhvervsuddannelse. Priserne spænder mellem 25.000 kroner og 240.000 kroner.

Her er prisen for et fagligt løftDet koster det at uddanne ufaglærte til faglærte - og så hurtigt er samfundets investering tjent ind, hvis den ledige kommer i job.
Kilde: New Insight Note: Tallene gælder for ufaglærte mellem 30 og 55 år med erfaring i samme branche, men uden meget videre- og efteruddannelse.

De laveste af priserne er kommet meget bag på direktøren for New Insight, Peter Plougmann.

»Det er ekstremt billigt og en stor overraskelse for os. Jeg havde ikke forventet, at man kan løfte nogle grupper af ledige ufaglærte for så få midler,« siger Peter Plougmann.

Tallene rammer lige ind i den aktuelle debat om regeringens udspil til reform af indsatsen for de ledige.

Læs artiklen: Her er detaljerne i beskæftigelsesreformen

Som nævnt i Ugebrevet A4 er der stor uenighed om, hvorvidt det er en god idé at give ufaglærte ledige ret til at uddanne sig til faglærte, mens de får 80 procent af dagpengene.

Læs artiklen: Fagforbund uenige om uddannelse på klods

Ofte store gevinster

I Dansk Metal tager cheføkonom Allan Lyngsø Madsen imod den nye rapport med åbne arme.

Når man ser på uddannelse med de samfundsøkonomiske briller, kommer udgiften ofte hjem igen. Allan Lyngsø Madsen, cheføkonom, Dansk Metal

»Rapporten peger i retning af, at man ikke skal være så bekymret for, at ufaglærte bruger lidt tid på skolebænken. Når man ser på uddannelse med de samfundsøkonomiske briller, kommer udgiften ofte hjem igen,« siger Allan Lyngsø Madsen.

Ugebrevet A4 ville gerne have haft en kommentar fra Dansk Arbejdsgiverforening, men det har ikke været muligt.

Ifølge rapporten kan det i mange tilfælde meget hurtigt give overskud for samfundet at investere i at give ufaglærte ledige uddannelse, så de får et svendebrev. Eksempelvis behøver en nyuddannet industrioperatør kun arbejde i 21 uger for at dække samfundets udgifter til uddannelsesløftet.  Og for en nyuddannet sikkerhedsvagt skal der kun 20 ugers arbejde til.

»For en relativt stor gruppe af ufaglærte kan det samfundsøkonomisk give gevinst at få uddannet dem. Deres uddannelse mindsker risikoen for, at de bliver arbejdsløse og må hæve dagpenge,« forklarer Peter Plougmann.

Sig nej til nogle

Peter Plougmann fremhæver som en nyhed i rapporten, at der er en gruppe ufaglærte, det er værd at satse særligt på.

»Der er en stor gruppe af ufaglærte, der ofte har omfattende erhvervserfaring i samme branche, men ikke har fået ret meget efteruddannelse. De vil kunne få rigtigt meget merit for deres erfaring og kan dermed relativt hurtigt få en erhvervsuddannelse,« siger Peter Plougmann.

De mest ressourcesvage ufaglærte er en meget dyr og besværlig gruppe at løfte med uddannelse. Peter Plougmann, direktør, New Insight

Som noget ret kontroversielt i rapporten anbefaler New Insight, at kommuner og a-kasser holder sig meget tilbage med at bevilge erhvervsuddannelse til de ledige ufaglærte, der har meget ringe kompetencer og måske oven i købet også psykiske problemer.

»Det falder nogle for brystet, at vi kommer med denne anbefaling, men de mest ressourcesvage ufaglærte er en meget dyr og besværlig gruppe at løfte med uddannelse,« siger Peter Plougmann.

Et hovedbudskab i den nye analyse er, at det er uhyre vigtigt, at jobcentre og a-kasser ikke bare sender ledige ufaglærte i uddannelse over en bred kam.

»Hvis man bare siger ’go for it’ til alle typer af ufaglærte, vil de kritiske røster få ret i, at alt for mange penge vil gå spildt. A-kasser og jobcentre skal tage udgangspunkt i den enkelte ledige, og så skal man til nogle ufaglærte sige: ’Nej, det er ikke den her vej, du skal’,« siger Peter Plougmann.

Klik her for at læse hele rapporten fra New Insight