EUVIDENHED

Folketingsmedlemmer ved for lidt om EU

Af | @MichaelBraemer

S-medlem af Europa-Parlamentet og V-formand for Europaudvalget er enige om, at folketingsmedlemmer er for uengagerede og ved for lidt om EU-politik. Men de er uenige om, hvad der kan løse problemet og få folketingsmedlemmer inddraget i EU-lovgivning.

Det vil styrke forståelsen af EU, hvis man nedlægger Europaudvalget og lægger kompetencen ud i de enkelte fagudvalg i Folketinget, foreslår medlem af Europa-Parlamentet Ole Christensen (S). 

Det vil styrke forståelsen af EU, hvis man nedlægger Europaudvalget og lægger kompetencen ud i de enkelte fagudvalg i Folketinget, foreslår medlem af Europa-Parlamentet Ole Christensen (S).  Foto: Jakob Dall/Scanpix

Der er for lidt engagement og viden i Folketinget om EU og europapolitiske spørgsmål. Så langt kan Ole Christensen, S-medlem af Europa-Parlamentet, og V-formand for Folketingets Europaudvalg Eva Kjer Hansen blive enige.

Men når det kommer til løsningen af problemet, hører enigheden op.

Ole Christensen, som genopstiller ved valget den 25. maj, opfordrer til at gøre fundamentalt op med Folketingets behandling af EU-sager.

Den måde, vi politisk behandler EU-sager på, har den konsekvens, at politikerne ofte bruger EU som fjendebillede frem for en mulighed. Ole Christensen, S-medlem af Europa-Parlamentet

Det socialdemokratiske parlamentsmedlem vil have Europaudvalget nedlagt og i stedet overdrage udvalgets kompetencer til fagudvalgene i Folketinget. På den måde vil de enkelte sager blive behandlet ud fra emne – arbejdsmiljø, social dumping, kemikalier eller noget helt fjerde, påpeger han. Ikke ud fra, at ’det har noget med EU at gøre’, mener han.

»Den måde, vi politisk behandler EU-sager på, har den konsekvens, at politikerne ofte bruger EU som fjendebillede frem for en mulighed. Man kan få det indtryk, at Danmark er én ting og EU noget andet,« siger Ole Christensen.

Europaudvalget sikrer linjen

Det er imidlertid en rigtig dårlig idé, mener Eva Kjer Hansen, som er formand for Europaudvalget.

I virkeligheden sikrer Europaudvalget linjen på vegne af hele Folketinget. Eva Kjer Hansen (V), formand for Europaudvalget

»Jeg tror, man vil miste overblikket uden Europaudvalget. Det er også i Europaudvalget, at der gives mandat til regeringen, så den kan sikre sig, at den danske position ved ministerrådsmøder ikke har et flertal imod sig. I virkeligheden sikrer Europaudvalget linjen på vegne af hele Folketinget,« påpeger Eva Kjer Hansen.

Men Europaudvalgets formand er enig i, at Folketingets fagudvalg sagtens kunne være meget mere aktive i forhold til europapolitiske emner. Inden for de eksisterende rammer mener hun, at folketingsmedlemmerne burde vise et klart stærkere engagement i EU-spørgsmål.

Det skal ske i form af indstillinger fra fagudvalgene til Europaudvalget, mener hun.

»Jeg synes, det er et problem, at det er meget lille kreds, som dækker Europaudvalgets arbejde. Vi oplever for eksempel, når et EU-direktiv skal implementeres, at der sidder folketingsmedlemmer og siger: ’Hov, hvor kom det lige fra?’ Så kan vi fortælle, at det altså blev behandlet i Europaudvalget for to år siden,« fortæller Eva Kjer Hansen.

Faktisk er hun lige nu i gang med en spørgerunde hos Folketingets fagudvalg, der skal afdække, hvordan de arbejder med EU-spørgsmål, og om der mangler EU-faglig assistance i udvalgene.

»Vi må vinde ud af, hvordan vi får fagudvalgene mere på banen,« siger Eva Kjer Hansen.

Hedt politisk emne

Ole Christensens forslag om nedlæggelse af Europaudvalget kommer efter nogle måneder, hvor spørgsmålet om børnecheck til EU-borgere har været et hedt, politisk emne. Den sag bruger han som eksempel på manglende EU-viden hos danske politikere.

»Den verserende debat om velfærdsturisme har vist, at mange danske politikere simpelthen ikke kender de grundlæggende principper bag EU-regler. Jeg tror, det ville hjælpe at brede arbejdet med EU-lovgivningen mere ud i Folketinget,« siger han.

Læs også: EU-skepsis præger danske EP-kandidaters arbejde

Lige netop den sag er imidlertid et dårligt eksempel på, at danske politikere ville få større europapolitisk indsigt ved at arbejde mere med EU-lovgivning, mener Eva Kjer Hansen.

»Sagen er måske nærmere et eksempel på, at EU-lovgivningen er for løs og ikke giver klare nok definitioner på, hvilke rettigheder EU-borgerne opnår,« siger hun.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.