Fogh-regeringen splitter Danmark

Af

Befolkningen er delt i sin opfattelse af regeringens indsats i de seneste syv år, viser ny undersøgelse. Velfærdspolitikken trækker ned, mens regeringen høster ros for sin udenrigspolitik og dens økonomiske sans. Valgforsker mener, at regeringen i øjeblikket står uden vindersager.

VK-REGERINGEN Syv år med Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister har splittet Danmark. Med nærmest kirurgisk præcision er Danmark i dag delt i to. På den ene side står 42 procent af befolkningen og mener, at VK-regeringen samlet set har gjort et godt job. På den anden side står et næsten tilsvarende antal – 41 procent – der mest af alt har ris til overs for regeringens politik. Det fremgår af en ny undersøgelse foretaget for Ugebrevet A4.

Ikke uventet er det hovedsageligt oppositionens vælgere, der ser skævt til regeringens politik, mens regeringspartiernes vælgere i overvejende grad lovpriser Fogh og kompagnis indsats. Mens blot hver 20. Venstre-vælger samlet set er utilfreds med regeringens bedrifter, mener 8 ud af 10 SF’ere, at Anders Fogh Rasmussen har gjort et dårligt job.

Ifølge valgforsker og lektor Johannes Andersen fra Aalborg Universitet er A4’s måling endnu et tegn på, at det store vælgerskred stadig udebliver trods finanskrise, utilfredshed med den offentlige sektor og tvivl om udlændingepolitikkens gyldighed.

»Polariseringen af vælgerkorpset er stabil. Kernevælgerne bakker op om regeringens politik og indsats, mens oppositionens vælgere ikke overraskende er utilfredse,« siger han.

Politisk ordfører i Venstre Inger Støjberg vælger at fokusere på de små, men for hende afgørende marginaler.

»Som udgangspunkt glæder jeg mig over, at den samlede vurdering er, at flere synes, vi gør det godt end skidt. Det er en positiv overraskelse, når man tager i betragtning, at vi har siddet med ansvaret i syv år og har haft et hedt efterår i medierne,« skriver hun i en e-mail til Ugebrevet A4.

Utilfredse med ældrepolitik

Størst utilfredshed med regeringens politik er der på de velfærdspolitiske områder, der i de seneste år også har voldt regeringen alvorlige problemer.

Værst står det til med regeringens håndtering af ældrepolitikken, som kun 17 procent af de adspurgte bifalder. Tilfredsheden med sundhedspolitikken er heller ikke stor. 49 procent mener, at regeringen har gjort et dårligt job med at få landets sundhedsvæsen i højeste gear. Blot 21 procent – hovedsageligt blandt regeringens kernevælgere – vender tommelen op for regeringens sundhedspolitik.

Inger Støjberg er alt andet end tilfreds med de tal:

»Her ligger et stort arbejde foran os. Heldigvis ved vi, at hvis man i stedet for at spørge alle vælgere kun spørger brugerne af den offentlige sektor, så er 8 ud af 10 positive.«

Ifølge flere valgforskere viser vælgernes rangordning af regeringens succeser og fiaskoer, at velfærdspolitik er og bliver regeringens akilleshæl. Det afspejler sig imidlertid ikke i meningsmålingerne, der godt nok på det seneste har været for nedadgående for regeringen, men dog ikke kan karakteriseres som katastrofale.

Det er et paradoks, som valgforskerne længe har undret sig over, fortæller lektor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

»Tilsyneladende vejer velfærdspolitikken alligevel ikke tungt nok til, at vælgerne gør deres partivalg op,« siger han.

Får regeringen ris for sin håndtering af sundheds- og ældreområdet, kan den til gengæld glæde sig over, at der er større tilfredshed med dens økonomiske politik og dens ageren på det udenrigspolitiske felt. Traditionelt har det også været områder, som borgerlige regeringer har stået stærkt på.

Anderledes forholder det sig med miljøpolitikken, som regeringen i sine første leveår havde et stedmoderligt forhold til og gentagne gange blev beskyldt for at køre i sænk.

På det seneste har regeringen dog anlagt en mere grøn profil. Blandt andet indrømmede statsministeren ved Venstres landsmøde i Herning i forrige weekend, at decimeringen af Miljøministeriet i forbindelse med regeringsskiftet i 2001 var en fejltagelse.

Netop på miljøområdet kan der også være stemmer at hente, viser A4’s måling ifølge valgforskerne. De hæfter sig ved, at 29 procent af vælgerne hverken mener, at regeringen har klaret sig godt eller dårligt på dette område.

»I virkeligheden har regeringen på nuværende tidspunkt ikke rigtig nogen vindersager og indtil flere regulære tabersager. Set i det lys er der helt sikkert god fornuft i at opfinde nogle nye emner, som man kan markere sig på. Og miljøpolitikken kan være et udmærket valg. Her står regeringen hverken særlig godt eller skidt,« siger valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.