FOA skruer bissen på

Af Gitte Redder

Når de offentligt ansattes formand Dennis Kristensen i morgen går på talerstolen på FOA’s kongres, vil han kræve, at overenskomstkrav fremover stilles i kroner og ikke i procent. Det er en fordel for de lavtlønnede kvinder i FOA, men en krigserklæring over for andre forbund og det kommunale forhandlingsfællesskab, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

KONGRES Godt en time før statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) tirsdag går på talerstolen ved Folketingets åbning og leverer sin åbningstale, afleverer forbundsformand for FOA, Dennis Kristensen, sin beretning over for 600 delegerede på forbundets kongres på Frederiksberg.

»Jeg får hård konkurrence, ikke?«, griner Dennis Kristensen på spørgsmålet om, hvorfor han planlægger en forbundskongres på samme tid, som Folketinget åbner og dermed tager al medie­- opmærksomheden.

»Selvfølgelig har vi tænkt over tidspunktet. Og dermed gør vi vores beretning endnu mere aktuel og interessant, fordi jeg vil kunne kommentere på helt aktuelle politiske dagsordener. Det må jo senest være på tirsdag, at regeringen tager initiativet til at nedsætte en lønkommission.«

I det hele taget lægger Dennis Kristensen op til en bramfri og provokerende beretning. Med stikpiller til det folketing, som, han mener, forsømmer kvaliteten i den offentlige sektor og også de lønmodtagere, der slider sig op på hospitaler, plejehjem og børnehaver for det, som han anser for en alt for ringe løn. Sådan må det være, når den foregående kongresperiode har været så begivenhedsrig: Kommunalreform, nyt regeringsgrundlag, velfærdsreform, kvalitetsreform, trepartsaftale og fornyelse af overenskomsten med den første strejke i mange år.

Og i orkanens øje har været FOA, hvis godt og vel 170.000 sosu’er, dagplejere og portører i høj grad er dem, der skal lime velfærdssamfundet sammen, og som gik på barrikaderne i foråret med budskaber som »mandeløn til kvindefag«.

Ifølge Dennis Kristensen vil han i høj grad adressere sine budskaber til regeringen og pege på det, han anser for de allerstørste udfordringer for det danske samfund og for FOA i de kommende år. Nemlig manglen på arbejdskraft og udfordringen med at skaffe hænder nok til den offentlige sektor.

Krigserklæring

Men FOA-formanden vil ikke kun tale om samfundspolitiske dagsordener, der berører hans medlemmer. Beretningen vil uundgåeligt komme ind på den faglige splid op til forårets overenskomstforhandlinger. En splittelse, der blandt andet medførte, at Dennis Kristensen smækkede med døren, da han forlod formandsposten i det kommunale forhandlingsfællesskab KTO sidste år, fordi en række fagforbund modsatte sig en lønpulje øremærket til særlige faggrupper.

Det betød, at LO for første gang ikke sad for bordenden – selv om to ud af tre ansatte i kommuner og regioner er LO-medlemmer.

»Nu er spørgsmålet, om tiden ikke er inde til at stille krav til samarbejdet. Tiden er inde til, at lav løn kommer i front, og det vil både 3F’s og FOA’s medlemmer have gavn af.«

Efter mange år, hvor de gennemsnitlige lønstigninger på det offentlige område er forhandlet i procent – hvilket giver mest på bundlinjen til de højere lønnede – lægger Dennis Kristensen nu op til en ny strategi.

»Nu skal de lavere lønnede med, og de ville få en større lønstigning, hvis vi stillede krav i kroner frem for procenter,« siger Dennis Kristensen.

På det private arbejdsmarked stilles lønkrav i dag ofte i kroner og ører, mens de på det offentlige i årtier har været forhandlet i procent. Dennis Kristensens melding varsler et opgør med årtiers løndannelse i social- og sundhedssektoren, og han ved godt, at det af andre fagforbund kan opfattes som en krigs­erklæring.

Selv om han lovpriser styrken ved et forhandlingsfællesskab, understreger han også, at aggressiviteten blandt de højere lønnede på det offentlige arbejdsmarked i foråret gik for vidt:

»Den laveste fællesnævner kan også blive for lav. Der må være en kant. Nu skal de lavest lønnede skrue bissen på,« bedyrer Dennis Kristensen.

Arbejdsmarkedsforsker og professor ved Københavns Universitet Jørgen Steen Madsen vurderer, at Dennis Kristensen med sådan en melding vil grave nye grøfter mellem forbundene på det offentlige område.

»Han aspirerer ikke ligefrem til at vende tilbage til KTO med sådan en markering. Men budskabet understreger, at Dennis Kristensen først og fremmest varetager sine egne medlemmers interesser,« siger Jørgen Steen Madsen.

Opgør med pamperi

Selv om en række formænd fra blandt andet HK/Danmark, FTF og AC er trætte af Dennis Kristensens »enegang« og »medieliderlighed«, og han er kontroversiel i fagbevægelsen, vil han uden tvivl blive klappet ned fra talerstolen tirsdag.

Medlemmerne er nemlig begejstrede for deres formand. Selv de pædagogmedhjælpere i det tidligere selvstændige PMF, der for få år siden var skeptiske ved udsigten til en fusion med FOA, er i dag svorne tilhængere af Dennis-kursen.

Formand for en af de få tilbageværende PMF-afdelinger i FOA, København Syd i Hvidovre, mener, at Dennis Kristensens gennemslagskraft og soloridt har været afgørende for den lønstigning, pædagogmedhjælperne nu har fået.

»Vi havde haft svært ved at opnå samme resultat som et mindre forbund, og fusionen har givet os en størrelse og styrke, der skaffer bedre resultater,« siger han og henviser til, at alene i hans afdeling i Hvidovre kom der ekstra 80 nye medlemmer i foråret, og tre ud af fire er blevet hængende efter storkonflikten.

Når Frits Nielsen på pædagogmedhjælpernes vegne skal karakterisere formanden, lyder det:

»Dennis har formået at skabe en moderne udgave af et fagforbund, hvor man er synligt til gavn for medlemmerne. Samtidig har han taget et opgør mod pamperiet og de mange ben, som topfolk i fagbevægelsen ellers har levet højt på. Han er en af frontløberne for fornyelsen af dansk fagbevægelse.«

For Frits Nielsen betyder det ingenting, at hans formand irriterer andre forbundsformænd: »Jeg er ikke overrasket over, at der er en kulde omkring ham. Når man gør op med normerne og går nye veje, sker det altid.«

Også tillidsrepræsentant for 56 sosu’er på Åbenrå Sygehus Agnes Schneidereit roser sin formand:

»Han er en person, der lytter og er god til at formidle ting i medierne. Og han er en, som andre lytter til. Han er altid velforberedt, når han er i fjernsynet og radioen. Han er trods alt portøruddannet, men han har en bred viden, og alle kan få øje på FOA,« siger Agnes Schneidereit.

At FOA sætter dagsordenen viser en søgning på mediedatabasen Infomedia. I de seneste 12 måneder er Dennis Kristensen citeret i dagblade og netmedier 4.170 gange, hvilket placerer ham på en klar førsteplads blandt LO-topfolkene.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Jørgen Steen Madsen er Dennis Kristensen klart den mest markante forbundsformand, fordi han er dygtig til at komme med klare budskaber og dyrke en konfrontationskurs, der også skaffer resultater.

»Indtil nu er det lykkedes Dennis Kristensen at gennemføre sin strategi på en balance mellem konfrontationskursen og en dygtig forhandlingsevne kombineret med opnåelsen af resultater til sine medlemmer. Men det kan også være en farlig strategi, hvis det ender med, at man bliver isoleret og ikke får gennemført nogen resultater,« siger Jørgen Steen Madsen.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.