FOA dropper forhandlings-fællesskabet

Af | @GitteRedder
| @MichaelBraemer

Formand Dennis Kristensen smækker med døren til LO’s forhandlingsgruppe for offentlige ansatte, OAO. Formand for HK/Kommunzl kalder det et kæmpe problem, at LO-forbund ikke kan holde sammen op til vinterens krævende overenskomstforhandlinger.

RIVEGILDE Mangel på fælles fodslag omkring de krav, der skal rejses i forbindelse med de offentlige overenskomstforhandlinger til foråret, har gjort FOA-formand Dennis Kristensen så rasende, at han vil trække FOA ud af OAO, der er LO’s faglige klub i forhandlingssamarbejdet KTO (Kommunale Tjenestemænd og overenskomstansatte).

FOA-formanden blev for to uger siden nedstemt af de andre fagforbund i OAO, da de skulle tage stilling til de krav, som KTO kunne blive enige om. Frem for generelle lønstigninger i procenter ønskede Dennis Kristensen en løsning med lønstigninger i kroner og ører for at tilgodese de lavestlønnede. Derudover krævede FOA tiltag for at skabe ligeløn mellem mænd og kvinder på det offentlige arbejdsmarked.

Men blandt andre HK/Kommunal, Socialpædagogernes Landsforbund og Teknisk Landsforbund foretrækker procentvise lønstigninger i KTO. Dermed sidder FOA, med flest medlemmer, tilbage uden, at deres krav er blevet imødekommet, fastslår Dennis Kristensen.

»De lavest lønnede sidder tilbage med Sorte Per. Vi endte med at få en uacceptabel løsning på både ligeløn og lavtlønsområdet, og en løsning, hvor flertallet har måttet bøje sig for mindretallet. Jeg havde troet, at solidarisk lønpolitik var et af LO-fagbevægelsens flagskibe, og det er ikke rart at blive trynet på to så centrale politikområder,« siger Dennis Kristensen.

I en LO-sammenhæng anser han det for katastrofalt, at FOA med sine 170.000 lavtlønnede sosu’er, pædagogmedhjælpere og pedeller, ikke får et ord at skulle have sagt.

»I mit hoved tror jeg, at OAO har levet sin tid ud, og at vi er nødt til at danne en LO-valggruppe, hvor almindeligt flertal tæller. Det er det eneste alternativ til at lukke og slukke for OAO,« fastslår Dennis Kristensen.

I den kommende uge mødes godt 600 delegerede til FOA-kongres i Odense, og her vil Dennis Kristensen i sin mundtlige beretning tordne løs mod det, han over for Ugebrevet A4 kalder en helt uholdbar situation.  

»Jeg har opgivet troen på det forhandlingsfællesskab. Man skal ikke to gange gå tilbage til en fuser. Første gang kan der være gode grunde til det. Anden gang er man dum,« siger Dennis Kristensen og refererer til dengang i 2005, hvor han tabte en magtkamp i Det Kommunale Kartel, der siden blev omdannet til netop OAO.

Endelig understreger Dennis Kristensen, at han oplever en samlet front vendt mod FOA, og han frygter, at OAO vil stemme »FOA ned fra nu af og derudad«. 

»Det kan undre mig, at vi ikke i fuldstændig enighed og i en krisetid kan sige, at der skal i hvert fald være en ekstra beskyttelse til dem, der har mindst og vil komme til at mærke reallønsnedgang hårdest. Hvis vi ikke bindes sammen af at gøre noget for de nederste på løn- og uddannelsesstigen, kan vi lige så godt danne et forbund for de højtlønnede, et for de mellemlønnede og et for de lavtlønnede. Det er underligt at være sammen i en hovedorganisation, hvis man ikke tager hensyn til hinanden,« siger Dennis Kristensen. 

Formanden for HK/Kommunal Bodil Otto mener, at det er et kæmpe problem, at LO-forbundene ikke kan holde sammen i optakten til vinterens krævende overenskomstforløb.

»Men det kan jo heller ikke være sådan, at der er et forbund, som altid har ret, og alle andre ikke har ret. Vi var i en situation, hvor vi ikke var i stand til at stille et overenskomstkrav om lønstigninger til alle, hvis vi havde fulgt Dennis Kristensens linje,« siger Bodil Otto og kalder splittelsen blandt LO-forbundene uheldig.

»Men omvendt kan vi heller ikke stå sammen for enhver pris. Et fællesskab bygger vel på, at alle høres, og alle er med, og hvis der en, der synes, at vedkommende skal bestemme det hele, eller han må gå, så er det jo hans valg, hvad han gør,« siger hun. 

Hvis baglandet bakker op om Dennis Kristensens ønske om exit fra OAO, kan udmeldelsen først træde i kraft fra udgangen af 2011.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.