Fagbosser vil tilbage til forhandlingsbordet

Af | @GitteRedder

LO-toppen er kommet på overarbejde for at redde stumperne efter de kuldsejlede trepartsforhandlinger. Midt i skuffelsen over, at regeringen aflyste forhandlingerne, er der også selvransagelse internt, ligesom fagbosserne diskuterer, hvordan man får løst presserende problemer som praktikpladsmangel, social dumping og arbejdsløshed.

Foto: Foto: Mik Eskestad, Polfoto

OVERARBEJDE Kaffen må gerne være ekstra stærk, når en halv snes fagbosser tirsdag morgen tropper op på Islands Brygge til møde i LO’s daglige ledelse. LO-formand Harald Børsting, Dansk Metals forbundsformand Thorkild E. Jensen, 3F’s formand Poul Erik Skov Christensen og en håndfuld andre forbundsformænd er stadig forslåede efter, at finansminister Bjarne Corydon (S) fredag gjorde kort proces og aflyste de trepartsforhandlinger, der ellers skulle finde løsninger på en række store problemer på det danske arbejdsmarked.

Nu er flere af problemerne vokset større, og frem for alt er der opstået helt nye udfordringer, mener forbundsformændene. For ud over, at samtlige emner fra trepartsforløbet fortsat ligger uløste hen, har det forliste trepartsforsøg også skabt sår og ærgrelse, der skal heles. Og oven i det taler flere af fagbevægelsens topfolk helt åbent – og fuld af bekymring - om, at det er den hæderskronede danske model, der er på spil i det arbejde, som nu ligger på mødebordet på 5. sal i LO-bygningen.

Forbundsformand for HK Danmark Kim Simonsen, der også har plads i LO’s daglige ledelse, lægger ikke skjul på, at både den danske model og LO-fagbevægelsen er alvorligt udfordrede på baggrund af sammenbruddet i trepartsforhandlingerne.

»Lige i øjeblikket udstiller vi os ikke som en af de allerstærkeste organisationer i Danmark. Men jeg har tidligere været nede 1-0 i en fodboldkamp og så vundet 3-1. Lad os nu lige klappe hesten,« siger Kim Simonsen.

Ligesom flere andre forbundsformænd vil han gerne tilbage til forhandlingsbordet og mener, at Bjarne Corydon var meget hurtig på aftrækkeren, da han sløjfede alle programsatte trepartsmøder

Forhandlingsbord efterlyses

Også forbundsformand for Danmarks største fagforbund 3F, Poul Erik Skov Christensen, vil gøre alt, hvad der er muligt for igen at kunne forhandle de centrale emner, der ellers skulle have været afgjort under trepartsforhandlingerne. Men det bliver ikke let.

»Der er jo ikke noget forhandlingsbord nu. Men emnerne er jo stadig væk lige vigtige, og vi vil gøre alt for at påvirke de konkrete forhandlingsforløb, der kan gavne vores medlemmer. Jeg er stadigvæk ærgerlig over, at det ikke lykkedes os at lave et historisk uddannelsesløft for de ufaglærte, som kommer under pres på fremtidens arbejdsmarked. Jeg er stadig ærgerlig over, at ikke fik gjort en kanon indsats i forhold til social dumping og ærgerlig over, at vi ikke fik gjort noget i forhold til et arbejdsmiljø, der giver vores medlemmer syv færre år på arbejdsmarkedet,« siger han.

Poul Erik Skov Christensen mener, at alle tre parter er vingeskudte i kølvandet på sammenbruddet. Men hans allerstørste bekymring er, hvor svækket fagbevægelsens stemme bliver i allernærmeste fremtid og dermed hvilke konsekvenser, det får for de ufaglærte og kortuddannede lønmodtagere.

»Jeg ved ikke, hvor meget indflydelse vi får. Det vil tiden jo vise. Vi må kæmpe for det fra sag til sag, som vi altid har gjort. Jeg kan godt frygte, at vi får mindre indflydelse fremover. Jeg er bekymret for om dansk fagbevægelse kan tale med samme vægt i tiden, der kommer, og jeg er meget bekymret over, at regeringen nu kun har et værktøj tilbage i værktøjskassen i forhold til at løse den udfordring, de har i forhold til økonomien. Og det er nedskæringer«, siger han.

Når regeringen mangler fire milliarder kroner i kassen, frygter 3F-formanden, at regeringen farer frem med reformer, der vil ramme forkert i forhold til hans medlemmer.

»Hvad for en vægt kan vi tale med, når vi ikke kunne finde ud af det her?« spørger han.

I det hele taget lægger en af de mest toneangivende fagbosser i spidsen for LO ikke skjul på, at han er bekymret. Ikke bare for de nedskæringer der vil komme fra regeringens side, men også for fagbevægelsens indflydelse fremover.

»Jeg tror sgu sådan set ikke kun, at det er i regeringen men i al almindelighed, at vores stemme i forhold til de politiske partier måske vil komme til at lyde noget hul i månederne, der kommer. Vi er uden tvivl svækkede, men der kommer så en dag igen efter det,« konstaterer han.

Tilbage til klassisk politik

Formanden for de mere end 200.000 kontorassistenter, laboranter og butiksansatte organiseret i HK, Kim Simonsen, er allermest optaget af, hvordan fagbevægelsen sikrer sig politisk indflydelse fremover, efter at indflydelsen glippede omkring trepartsbordet.

»Jeg håber ikke, at aflysningen af trepartsforhandlingerne får konsekvenser for de mange uløste problemer, der skal løses i nærmeste fremtid. Det gælder manglen på praktikpladser, bedre uddannelse til faglærte og ufaglærte, problemer med høj arbejdsløshed og et beskæftigelsessystem, der trænger til en gennemgående modernisering,« siger han.

Han mener, at sårene kan heles, og forventer ikke, at fagbevægelsen bliver sendt ud på et sidespor.

»Vi går vel tilbage til en klassisk politisk situation, hvor regeringen har en dialog med arbejdsmarkedets parter, og hvor vi som fagbevægelse kommer med indspark og er høringsberettigede og alt muligt andet,« siger han.

Også forbundsformand for FOA Dennis Kristensen forestiller sig, at FOA og resten af LO-fagbevægelsen bliver kaldt til delforhandlinger omkring vigtige emner som ungdomsarbejdsløshed, praktikpladssituationen og den såkaldte tillidsreform i den offentlige sektor.  

»En stribe af de emner, der var med i kommissoriet for trepartsforhandlingerne, har jeg svært ved at se, at regeringen kan gøre noget ved og finde løsninger på uden at være i dialog med arbejdsmarkedets parter. De problemer presser sig jo stadig på, selvom treparten er aflyst,« konstaterer han.

Når sårene er slikket, ser han for sig, at regeringen vil invitere til møder om konkrete emner.

»Når krudtrøgen har lagt sig, og vi ser, hvem der står op og ligger ned, vender vi nok tilbage til normale tilstande igen. Det forestiller jeg mig, at alle parter har interesse i. Når alles ærgrelse og min uforståenhed overfor, hvorfor regeringen trak det her stik ud af trepartsforhandlingerne, forestiller jeg mig, at dialogen og indflydelsen vil være der,« siger Dennis Kristensen.

Regeringen utroværdig

Også forbundsformand for Teknisk Landsforbund Gita Grüning er skuffet over, at regeringen går så drastisk til værks, at den helt aflyser trepartsforhandlingerne.

»Jeg har virkelig undret mig og været skuffet over, at regeringen afbryder forhandlingerne. Der var rigtig mange vigtige emner på dagsordenen, og det havde været rimeligt at drøfte det hele og se, hvad man kunne lande på. Jeg troede, at det var en aftale, der skulle stykkes sammen af mange forskellige elementer og ikke kun arbejdstid,« siger hun.

Ifølge Gita Grüning ville alle parter, inklusive regeringen, have haft gavn af at fortsætte forhandlingerne omkring problemer, der fortsat kalder på løsninger.

»Jeg synes ikke, at det er troværdigt, at regeringen træder ud af forhandlingerne på den måde. Der var trods alt rigtig mange vigtige emner, man kunne have haft glæde af at forhandle, og jeg kan godt opfatte det som om, at det kun var arbejdstiden og intet andet, der talte for regeringen. Og det er ærgerligt«, fastslår hun.

Teknikernes formand fremhæver også, at når regeringens trepartsforhandlinger har fokus på at finde langsigtede løsninger frem til 2020, virker det underligt kun at sætte seks uger af til at nå i dybden og finde holdbare løsninger på komplicerede emner som uddannelse, arbejdsmiljø, beskæftigelsespolitik og meget mere.

»Det kunne godt være, at regeringen skulle have givet sig selv en lidt længere forhandlingsperiode«, siger hun.

Når LO’s daglige ledelse mødes tirsdag for at diskutere situationen, vil Gita Grünings tilgang være, at LO skal forhandle og være i dialog med regeringen.

»Men det kræver selvfølgelig, at regeringen vil tale med os igen. Vi skal forhandle, hvis regeringen ellers vil forhandle med os«, siger hun.

Den danske model i krise

Forbundsformændene for 3F, HK, FOA og Teknisk Landsforbund lægger ikke skjul på, at aflysningen af trepartsforhandlingerne kaster den danske aftalemodel ud i en gevaldig krise.

»Der er i hvert fald en udfordring. Den danske model kendetegnes ved, at man laver aftaler med hinanden, som indebærer stor ansvarlighed. Nu er det lagt over på regeringen at tage sig af de her problemer, og der er da en risiko for, at noget af ansvarligheden går fløjten, når kun én part skal tage sig af det,« siger Kim Simonsen.

Sosu’ernes og pædagogmedhjælpernes førstemand, Dennis Kristensen, siger lige ud, at aflysningen af trespartsforhandlingerne i hvert fald ikke bidrager til at styrke den danske model, og Gita Grüning mener, at regeringen risikerer at aflive den danske model, hvis de fastholder aflysningen af trepartsforhandlingerne.

»Hvis regeringen vil den danske model, må de op på hesten igen, for ellers trækker de grundlaget for modellen væk. Jeg mener, at alle parter skal være så voksne, at de sætter sig omkring bordet og forhandler alle de elementer, der er vigtige for den danske model. Hvis regeringen vil den danske model, så må de forhandle. Hvis de ikke vil forhandle, må det være det samme som at sige, at man ikke ønsker den danske model videreført, og så har vi en helt anden situation,« siger hun.

Galt i byen

Men Kim Simonsen mener, at det er for let bare at skyde skylden på regeringen og sige, at den aflyste forhandlingerne for hurtigt.

«Der er ikke nogen, der har hovedansvaret for at udløse den her krise. Vi er også medansvarlige i fagbevægelsen,« siger han.

FOA-formand Dennis Kristensen mener, at der er grund til selvransagelse hos både regering, arbejdsgivere og fagbevægelse i kølvandet på det dramatiske forløb omkring trepartsforhandlingerne. Han henviser til, at trepartsforhandlinger for 25 år siden kunne klares bag lukkede døre. Måske var der nogle, der mukkede bagefter, men fagbevægelsen havde så stor autoritet dengang, at medlemmerne bøjede sig.

»I dag stemmer medlemmerne med fødderne, hvis de synes, at de faglige ledere gør noget tudetosset. I dag er åbenhed central, ligesom det er vigtigt at have respekt for medlemmerne og være i overensstemmelse med, hvad de ønsker. Og det er nok her, at vi er gået galt i byen,« fastslår Dennis Kristensen.

I Daglig ledelse tirsdag morgen vil Poul Erik Skov Christensen slå fast, at LO-forbundene skal forsøge at påvirke alt det, de kan.

»Og så tror jeg ellers, at vi lige skal trække vejret hen over sommeren, inden vi begynder at sætte nye store skibe i søen«, lyder det fra 3F-formanden.

LO-formand Harald Børsting ønsker først at udtale sig om situationen efter mødet med forbundsformændene. 

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.